Čeprav je nemški konjunkturni indeks Ifo tudi septembra zdrsnil, je frankfurtski delniški indeks DAX30 v sredo pridobil 0,7 odstotka in je zdaj okrog štiri odstotke oddaljen od junija doseženega rekorda 10.051 točk. Foto: boerse-frankfurt.de
Čeprav je nemški konjunkturni indeks Ifo tudi septembra zdrsnil, je frankfurtski delniški indeks DAX30 v sredo pridobil 0,7 odstotka in je zdaj okrog štiri odstotke oddaljen od junija doseženega rekorda 10.051 točk. Foto: boerse-frankfurt.de
Jack Ma
Jack Ma, ustanovitelj spletne trgovine Alibaba in najbogatejši Kitajec, je dal v petek na Newyorški borzi vrednostnih papirjev znak za začetek trgovanja. Z gibanjem delnic Alibabe je lahko zelo zadovoljen, saj so prvi dan delnice skorajda dosegle 100 dolarjev, zdaj pa so vredne 90 dolarjev. Foto: Reuters
Vrednost evra je v sredo spet zdrsnila na več kot enoletno dno, saj je bilo treba za evro plačati 1,2774 dolarja. Zlato je zdrsnilo pod 1.220 dolarjev in je zdaj približno tam, kot je bilo ob prehodu v leto 2014. Cena nafte vrste brent se je znižala do 95,61 dolarja. Foto: EPA
Vrednost delnic Intereurope je letos poskočila kar za 288 odstotkov - z 0,44 na 1,71 evra. Foto: BoBo

Ifo, ki vsak mesec meri razpoloženje med 7000 nemškimi podjetniki, se je septembra s 106,3 znižal na 104,7 točke, kar je najnižja vrednost po lanskem aprilu. Analitiki so pričakovali padec, vendar ne tolikšnega. Da nemško gospodarstvo izgublja sapo, je bilo jasno že po objavi podatka, da je imela Nemčija v drugem četrtletju negativno gospodarsko rast. Letošnja rast BDP-ja naj bi bila po svežih ocenah 1,5-odstotna, in ne dvoodstotna, kot so sprva pričakovali. Recesije se ni treba bati, vsekakor pa sta krizi v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu pustili pečat.

Donos slovenske obveznice takšen kot v ZDA
Vse to seveda ni dobra novica za Slovenijo, ki je imela v drugem četrtletju drugo najvišjo rast BDP-ja med vsemi evropskimi državami, vendar je nadaljnje okrevanje ob težavah najpomembnejšega izvoznega tržišča vprašljivo. A to vlagateljev na obvezniških trgih ne skrbi. Donos slovenske desetletne obveznice je namreč na novi rekordno nizki vrednosti 2,55 odstotka, s čimer se je izenačil z donosnostjo primerljive ameriške obveznice, ki zadnje dni narašča predvsem zaradi pričakovanj, da bo ameriška centralna banka prej kot v letu dni začela dvigati obrestno mero.

ECB želi inflacijo približati dvema odstotkoma
Na borzi v Frankfurtu slabša vrednost indeksa Ifo ni naredila "škode". Po zelo slabem začetku tedna (DAX se je v dveh dnevih znižal za dva odstotka) je indeks DAX (9.662 točk) včerajšnje trgovanje končal 0,7 odstotka višje. Na razpoloženje je namreč pozitivno vplival predsednik ECB-ja Mario Draghi, ki je v intervjuju izjavil, da bo monetarna politika daljše obdobje ostala zelo ohlapna in da banka razmišlja o začetku odkupovanja obveznic, kot je s programom QE (kvantitativno sproščanje) vsa leta krize počel ameriški Fed. Draghi je dodal, je cilj ECB-ja vrniti inflacijo blizu dvema odstotkoma, kar je že dlje časa neuresničena želja.

Tečaji delnic na Lj. borzi (24. september):

INTEREUROPA

+15,9 %

1,71 EUR
ZAV. TRIGLAV+1,79 %25,89
SAVA RE+0,99 %15,30
PETROL+0,95 %306,95
TELEKOM

+0,00 %

143,00
GORENJE

-0,28 %

7,07

LUKA KOPER-0,76 %26,20
KRKA-1,29 %64,90


Smrtni križ nakazuje negativna gibanja
V New Yorku je indeks Dow Jones (17.210 točk) zaradi ameriškega napada na Islamsko državo v Siriji v torek drugič zapored izgubil več kot sto točk, a se je v sredo krivulja obrnila krepko navzgor. Vseeno ne gre prezreti "težav" na nekaterih segmentih trga, kar potrjuje zloglasen sloves o septembru, najbolj neugodnem borznem mesecu. Indeks Russell 2000, ki v nasprotju z Dow Jonesom vključuje manjša podjetja, je ta mesec izgubil štiri odstotke, včeraj pa se je pri tehnični analizi pokazal smrtni križ (death cross). 50-dnevno drseče povprečje je namreč padlo pod 200-dnevnega, kar je pesimističen znak.

Denar ne prinese sreče
Delnice kitajskega spletnega trgovca Alibaba, ki so v petek, prvi dan trgovanja v New Yorku, skorajda dosegle sto dolarjev, je njihova cena na začetku novega tedna krepko zdrsnila, v sredo pa spet presegla 90 dolarjev. Ustanovitelj podjetja Jack Ma je imel na okrogli mizi v New Yorku nekaj zanimivih misli. Ko je diplomiral, je zaslužil po 20 dolarjev na mesec. Vseeno je bilo, kot pravi, to zanj fantastično obdobje, na katerega gleda z veliko nostalgije. Ko zaslužiš prvi milijon dolarjev, si srečen, je povedal, ko pa jih imaš deset milijonov, si v težavah, saj moraš poskrbeti, kam jih boš vložil, tolikšna vsota pa tudi sicer lahko povzroča glavobole.

S 25 milijardami najbogatejši Kitajec
A če je res tako, potem ima Jack Ma zdaj hudo migreno. Njegovo premoženje je namreč vredno okrog 25 milijard dolarjev, potem ko je Alibaba izpeljal največjo javno ponudbo delnic (IPO) v ameriški borzni zgodovini in je že prvi dan trgovanja delnica pridobil več kot 30 odstotkov. Če imaš milijardo, potem nosiš odgovornost do ljudi, ki ti zaupajo, da ga boš pametno zapravil, je prepričan. "Na tej ravni vsi pričakujejo od tebe, da boš znal denar porabiti na pametnejši način od večine," je na srečanju, ki ga je vodila Chelsea Clinton, še povedal najbogatejši Kitajec.