Na finančnih trgih še vedno vlada precej negotovosti, kako bo morebitna trgovinska vojna vplivala na svetovno gospodarstvo. Dow Jones je včeraj izgubil 132 točk, pri čemer so se Applove delnice pocenile za poldrugi odstotek, na 184 dolarjev. Foto: Reuters
Na finančnih trgih še vedno vlada precej negotovosti, kako bo morebitna trgovinska vojna vplivala na svetovno gospodarstvo. Dow Jones je včeraj izgubil 132 točk, pri čemer so se Applove delnice pocenile za poldrugi odstotek, na 184 dolarjev. Foto: Reuters
Bitcoin
Bitcoin je po zdrsu pod 6000 dolarjev dočakal odboj, včeraj se je njegova cena povzpela nad 6550 dolarjev. Foto: Pixabay
Ameriška lahka nafta je v torek po letu 2014 spet dosegla 75 dolarjev, medtem ko je bilo treba za brent plačati največ 78,50 dolarja. Foto: Reuters

Kanclerka Angela Merkel in predsednik CSU-ja Horst Seehofer sta po vnovičnih sestankih le dosegla dogovor v sporu glede nemške migracijske politike. Delniški indeks DAX30 je dopoldne presegel vrednost 12.400 točk, dan pa končal pri 12.349 točkah. Nekoliko se je okrepil tudi evro, ki je dosegel 1,1673 dolarja.

Optimizem se ni preselil v New York, kjer je Dow Jones (24.174 točk) v skrajšanem trgovanju (ZDA praznuje dan neodvisnosti) zdrsnil za pol odstotka. Nad trgi visi nevarnost trgovinske vojne. V petek bodo ZDA uvedle carine za kitajske izdelke v vrednosti 34 milijard dolarjev, Peking pa bo skoraj gotovo napovedal protiukrepe. Azijske delnice so pod vplivom teh trenj v torek pristale najnižje v zadnjih devetih mesecih, kitajska valuta juan pa je po 10. zaporednem dnevu drsenja padla najnižje v skoraj letu dni (na 6,72 juana za en dolar), preden so vlagatelje pomirile besede kitajske centralne banke, ki nakazujejo, da želi banka preprečiti nadaljnje slabljenje juana.

Napetosti lahko prerastejo v trgovinsko vojno
"Gibanje trgov v zadnjem času narekuje predvsem dogajanje okoli trgovinskih vezi med pomembnejšimi svetovnimi gospodarstvi na čelu z ZDA. Zadnji 'udarec' je prišel v nedeljo, ko je Kanada odgovorila s svojimi carinami na ameriške proizvode. Številni vlagatelji so zaskrbljeni, da bodo napetosti prerasle v večjo trgovinsko vojno, kar bi negativno vplivalo na svetovno gospodarstvo," ugotavlja Mihajlo Todurov iz Vzajemci skupine in dodaja, da centralne banke zadnje dni ne vplivajo na dogajanja: "Politika centralnih bank je skoraj v celoti začrtana in tudi vlagatelji so končno sprejeli, da bo ta ostala taka, kot so vodilni možje napovedali. Posledično smo v prejšnjih mesecih doživeli krepitev ameriškega dolarja, za katerega bi lahko rekli, da je dosegel neko pravično raven glede na evro."

Poletni meseci praviloma niso najboljši za vlagatelje
Delniški trgi naj bi imeli po mnenju Mihajla Todurova še možnost za rast: "Lahko bi rekli, da trenutni gospodarski kazalniki še podpirajo prihodnjo rast delniških trgov. A v zakup moramo vzeti tudi druge dejavnike, čeprav niso tako tesno povezani s finančnimi trgi. Izpostaviti velja koledarske anomalije, ki pravijo, da so poletni meseci za trge slabi. Ne vemo, ali bo prišlo do novega vala padcev, le verjetnost je nekoliko večja. Prav tako se v poletnih mesecih na pomembnejših svetovnih borzah zniža promet in so lahko premiki navzdol posledično še večji. Novice, ki sicer ne bi pomembneje vplivale na tečaje, lahko v poletnih mesecih povzročijo opazne premike."

Vrednosti največjih kriptovalut in tedenska sprememba, 3. julij ob 14.00:

BITCOIN

+6,00 %

6.580 USD
ETHER

+4,37 %

469
RIPPLE+3,35 %0,493
BITCOIN CASH+5,59 %781
LITECOIN

+6,49 %

86,05
CARDANO

+20,8 %

0,1596

.

Okrogla obletnica indeksa DAX30
V nedeljo je minilo 30 let od rojstva elitnega indeksa frankfurtske borze DAX30, ki je že naslednje leto (oktobra 1989, ko je imel Wall Street zloglasni črn ponedeljek) doživel največji enodnevni padec v svoji zgodovini, saj je izgubil 12,8 odstotka. Nekaj mesecev po padcu banke Lehman Brothers je bil marca 2009 DAX30 na novem dnu (3.588 točk), toda sledilo je veličastno okrevanje. Le nekaj tednov preden je Nemčija postala svetovni prvak v nogometu, je 5. junija 2014 DAX30 prvič prebil mejo 10 tisoč točk. Trenutno je DAX pri okrog 12.300 točkah, s čimer je okrog devet odstotkov pod rekordom (13.596 točk). V povprečju je v 30 letih DAX prinašal 8,5-odstotni letni donos.

Ameriška lahka nafta po štirih letih pri 75 dolarjih
Vrednost ameriške lahke nafte je zaradi zmanjšanja kanadske dobave (proizvodnja v eni od največjih rafinerij Syncrude Canada je zaradi težav z elektriko občutno padla) v torek porasla do 75 dolarjev za 159-litrski sod, kar je največ po novembru 2014. Libijski izvoz se vztrajno znižuje. Ker je na trgu tudi vedno manj nafte iz Venezuele in Irana, je primanjkljaj na ponudbeni strani tako vedno bolj očiten. Članice Opeca so sicer junija načrpale 32,32 milijona sodov nafte dnevno, kar je 0,32 milijona več kot maja. Analitiki banke Morgan Stanley so napoved za ceno nafte v drugi polovici leta zvišali kar za 7,50 dolarja, na 85 dolarjev. Zlato je dopoldne pri 1.237 dolarjih za 31,1-gramsko unčo zdrsnilo najnižje po decembru, zvečer je bila njegova cena skoraj 20 dolarjev višja.

Merlak v nakup šele pri ceni 3000 dolarjev
In če je ameriški dolar, kot nam je povedal Mihajlo Todurov, dosegel pravično raven, kakšna bi lahko bila pravična cena pri bitcoinu? Odgovora na to vprašanje seveda ni, oziroma - pravično ceno v vsakem trenutku določa trg. In trg se je zadnje dni "odločil", da je cena pod 6000 ugodna za nakup, tako da je tečaj včeraj presegel 6650 dolarjev. Posledično so se podražile tudi preostale kriptovalute, ripple je skoraj doseb tem času, vendar kar 87 odstotkov manj, kot je bila njegova vrednost 4. januarja. Ali je zdaj res pravi čas za nakup kriptovalut? Besede Damijana Merlaka (soustanovitelja spletne menjalnice Bitstamp) za Finance: "Ko bo bitcoin dosegel ceno tri tisoč dolarjev, bom spet kupoval."