Nevihtni oblaki so bili v ponedeljek nad vlagatelji, ki so s kratkimi pozicijami verjeli, da tečaj Teslinih delnic ne bo več naraščal. Foto: Tesla
Nevihtni oblaki so bili v ponedeljek nad vlagatelji, ki so s kratkimi pozicijami verjeli, da tečaj Teslinih delnic ne bo več naraščal. Foto: Tesla
Evro je torkovo trgovanje končal pri vrednosti 1,0673 dolarja.

"Nevihta v Shortvillu," je bil na Twitterju že v ponedeljek, ko je tečaj poskočil za šest odstotkov, ciničen prvi mož podjetja Elon Musk, s čimer je zbodel številne, ki s kratkimi (short) pozicijami upajo na padec Teslinih delnic, kar bi jim prineslo zaslužek. Če kje, potem so pri delnicah Tesle mnenja zelo deljena, nekateri so prepričani, da bo delnica kljub visokim vrednotenjem nadaljevala visoko rast, drugi pa, da jo čaka strmoglavljenje.
25.418 prodanih vozil v prvem četrtletju
Za zdaj imajo prav bikovsko naravnani vlagatelji. Po novici, da je podjetje iz Silicijeve doline v prvem letošnjem četrtletju prodalo 25.418 vozil, kar je 69 odstotkov več kot v istem lanskem obdobju (in precej več od napovedi Goldman Sachsa - 23.500), so delnice v ponedeljek poskočile za skoraj šest odstotkov, včeraj pa nadaljevale rast in se povzpele nad 300 dolarjev.
Tesla po vrednosti celo pred G. Motorsom
Tržna kapitalizacija Tesle je s tem dosegla 52 milijard dolarjev in je celo presegla vrednost podjetja General Motorsa, čigar delnice so v ponedeljek (po objavi slabših podatkov o marčevski prodaji) zdrsnile za štiri odstotke. Tesla se sicer pripravlja na začetek prodaje Modela 3 (to naj bi se zgodilo konec leta, čeprav številni menijo, da bo dobava zamaknjena v leto 2018), za katerega so pri Tesli že pred enim letom prejeli neverjetnih 373 tisoč naročil.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi, 4. april:

GORENJE

+1,34 %

6,79 EUR
INTEREUROPA

+6,25 %

1,70
TELEKOM-0,90 %86,00
PETROL+2,37 %345,00
KRKA

+1,97 %

53,38
ZAV. TRIGLAV

+1,01 %

26,56
LUKA KOPER+0,68 %29,70
SAVA RE

+1,01 %

16,16



Ruska centralna banka odprla predstavništvo v Pekingu
Na finančnih trgih sicer ta teden ni večjih pretresov, vodilni delniški indeksi pa niso daleč od rekordov. Dow Jones (20.689 točk) je včeraj porasel za 0,19 odstotka. Ena od stvari, ki so se zgodile v zadnjem obdobju, a niso sprožile večjega medijskega odziva (čeprav bi se lahko izkazale za pomembne za kapitalske trge v prihodnosti), je odprtje predstavništva Ruske centralne banke v Pekingu. Več nam je povedal Luka Guštin iz Vzajemci skupine:
"Gre za še en konkreten korak k realizacije lani spomladi dogovorjenega sodelovanja med državama z namenom izogibanja ameriškemu dolarju kot glavni svetovni valuti. V ta namen sta se dogovorili že za izdajo obveznic v nasprotnih valutah ter olajšanju trgovanja brez 'posredništva' dolarja. Za ponazoritev: v prvih mesecih letošnjega leta naj bi trgovinska menjava med Rusijo in Kitajsko narasla za več kot tretjino na letni ravni. Eden od ciljev naj bi bil tudi, da bo medsebojno trgovanje podprto z zlatom (ki sta ga ravno ti dve državi v zadnjih letih najbolj vneto kopičili). Sicer je še prezgodaj reči, kakšen vpliv bo prihodnji razvoj dogodkov imel na svetovni trg, se pa očitno vsaj obema vpletenima za zdaj splača."