Dow Jones (31.836 točk) je v torek pridobil odstotek vrednosti, tehnološki Nasdaq (11.199) pa dobra dva odstotka. Donosnost 10-letne ameriške obveznice je zdrsnila na 4,1 odstotka. Nekaj več kot sto podjetij v šopku indeks S & P 500 je že sporočilo rezultate poslovanja med 1. julijem in 30. septembrom. Tri četrtine jih je preseglo napovedi, kar je nad dolgoletnim povprečjem (66 %). Foto: Reuters
Dow Jones (31.836 točk) je v torek pridobil odstotek vrednosti, tehnološki Nasdaq (11.199) pa dobra dva odstotka. Donosnost 10-letne ameriške obveznice je zdrsnila na 4,1 odstotka. Nekaj več kot sto podjetij v šopku indeks S & P 500 je že sporočilo rezultate poslovanja med 1. julijem in 30. septembrom. Tri četrtine jih je preseglo napovedi, kar je nad dolgoletnim povprečjem (66 %). Foto: Reuters

Potem ko so newyorški delniški indeksi prejšnji teden dočakali najvišjo tedensko rast po juniju (povzpeli so se za približno pet odstotkov), sta tudi uvodna dneva novega tedna prinesla večinoma višje tečaje delnic, tako da se je elitni indeks Dow Jones skupno povzpel za več kot dva odstotka. Četrtletni poslovni rezultati ameriških korporacij so za zdaj večinoma boljši od napovedi (tri četrtine podjetij je pozitivno presenetilo z dobički), ravno ta teden pa prinaša objave številnih pomembnih podjetij, ki močno vplivajo na indekse. Alphabet in Microsoft sta rezultate objavila v torek zvečer (v zunajborznem poslovanju so šle delnice navzdol), v sredo sledi Meta Platforms (Facebook), v četrtek Amazon in Apple. Delnice omenjenih podjetij so letos v krepkem minusu, predvsem Metine (-60 %). Zanimivo bo videti, ali so vlagatelji upravičeno črnogledi, ali pa je letvica postavljena prenizko in je poslovanje tehnoloških velikanov vendarle še naprej dovolj dobičkonosno za visoka vrednotenja.

Delnice kitajskega podjetja Alibaba so že za 80 odstotkov oddaljene od rekorda. Foto: EPA
Delnice kitajskega podjetja Alibaba so že za 80 odstotkov oddaljene od rekorda. Foto: EPA

Kaže na največji padec Wall Streeta po zlomu Lehmana
Precejšen preobrat v razpoloženju vlagateljev je bilo zaznati že ob koncu prejšnjega tedna, saj je v vrhovih ameriške centralne banke vse več pomislekov, da je tempo zviševanja obrestnih mer prehud. Vlagatelji sicer še vedno pričakujejo, da bo Fed čez teden dni obresti četrtič zapored zvišal za 75 bazičnih točk, a morda nakazal, da bo na decembrski seji zmernejši. Kakor koli, širši newyorški indeks S & P 500 se je od letošnjega dna (to je bilo 12. oktobra) dvignil za sedem odstotkov, še vedno pa je v primerjavi z začetkom leta za 20 odstotkov pod gladino, tako da kaže na njegov največji enoletni padec po letu 2008. Nenavadno je, da so letos občutno navzdol drsele tudi cene obveznic. V ZDA se že vse od velike depresije (torej skoraj 100 let) ni zgodilo, da bi tako S & P 500 kot cena 10-letne ameriške obveznice zdrsnila za več kot deset odstotkov.

Zakaj delniški indeksi padajo?

Nov udarec za delnice kitajskih tehnoloških velikanov
Vseeno je na začetku tedna nekaj pomembnih delnic doživelo nov udarec. Tesline so padle na letošnje dno, saj je proizvajalec električnih vozil znižal cene svojih modelov (3 in Y) na Kitajskem do devet odstotkov, kar kaže na šibkejše povpraševanje največjega svetovnega avtomobilskega trga. Še močneje so navzdol zanihale delnice kitajskih podjetij, ki kotirajo v New Yorku (Pinduoduo, Baidu, Alibaba ...), tako da so zdaj od rekorda oddaljene tudi 80 odstotkov. Ker je Ši Džinping prejel tretji mandat na čelu kitajske komunistične partije, se krepi strah pred nadaljnjo regulacijo tehnoloških velikanov. "Kitajska se vse bolj približuje tretjemu avtoritarnemu režimu, Ši utrjuje svojo moč, kar kaže, da se bo njegova politika skrajnega komunizma verjetno nadaljevala," so komentirali analitiki.

Danes ob 9. uri Trguj na borzi

Ljubljanska borza ob 9. uri pripravlja spletni dogodek Trguj na borzi. Med drugim se bodo predstavile tudi družbe Krka, NLB, Petrol, Triglav in SavaRe, ki bodo predstavile trenutno poslovanje in izzive za prihodnost. Brezplačno se lahko prijavite tukaj.

V pričakovanju četrtkove seje ECB-ja
Evropske borze so prav tako z zeleno barvo krenile v teden, frankfurtski DAX se je zavihtel nad 13 tisoč točk. Veseli, da so se cene zemeljskega plina znižale na 100 evrov za megavatno uro, kar je najmanj po letošnjem juniju. Na stabilno dogajanje v londonskem Cityju (FTSE100: 7013 točk) je vplivala novica, da bo nov britanski premier postal nekdanji finančni minister Rishi Sunak. V četrtek se bo znova sešla Evropska centralna banka, večina napoveduje, da bo obrestno mero drugič zapored dvignila za 0,75 odstotne točke, na 1,5 odstotka. Odločitev bo gotovo vplivala na evro, ki je v torek skoraj dosegel pariteto z dolarjem. Cena bitcoina je znova presegla 20 tisoč dolarjev.

Kriptovalute, torek ob 23.00

Tedenska spremembaTečaj v USD
bitcoin+4,3 %20.055
eter+11 %1.456
BNB+4,8 %285
XRP-1,0 %0,46
ada+10 %0,402
solana+2,9 %

30,9

Prihaja recesija, so prepričani v Nemčiji
Makroekonomski kazalniki se medtem še naprej slabšajo in nakazujejo skorajšnjo recesijo. V Evropi bolj kot v ZDA. Oktobrski indeks nabavnih menedžerjev (PMI) zasebnega sektorja za evrsko območje je zaradi energetske draginje in vse večje previdnosti potrošnikov (razlog je inflacija) pokazal največje krčenje dejavnosti v skoraj dveh letih. S septembrskih 48,1 je zdrsnil na 47,1 točke. Vrednosti pod 50 točk nakazujejo krčenje dejavnosti, PMI pa je zdaj četrti mesec zapored pod to mejo. V Nemčiji se že pripravljajo na zahtevno zimo, razpoloženje nemških podjetnikov je vse slabše. Indeks Ifo (84,3 točke) je namreč zdrsnil najnižje po maju 2020. Ifo napoveduje, da bo nemški BDP v zadnjem četrtletju nazadoval za 0,6 odstotka. "Prihaja zimska recesija," so zapisali. Podatki o predstavi nemškega gospodarstva v tretjem četrtletju bodo znani v petek, v Reutersovi anketi ekonomisti v povprečju pričakujejo 0,2-odstoten zdrs BDP-ja v primerjavi z drugim četrtletjem.