Bill Gross je bil leta 1971 soustanovitelj sklada Pimco in je dolga leta veljal za obvezniškega guruja. Sklad Pimco je pustil sledi tudi pri nas: novembra 2013 je v postopku zaprte izdaje kupil obveznice Republike Slovenije v skupnem znesku 1,5 milijarde evrov. Letna kuponska obrestna mera je znašala 4,7 odstotka, tedanji minister Uroš Čufer pa zaradi dogovora sprva ni smel razkriti, kdo je skrivnostni kupec obveznic. To se je izvedelo šele pol leta pozneje. Foto: Reuters.

V ponedeljek je 74-letni Gross sporočil, da se bo upokojil. Po skoraj 50 letih tako zapušča finančno industrijo. Da ima smisel za ustvarjanje dobička, je dokazal že v študentskih časih, ko je za štiri mesece odšel v Las Vegas in z igranjem blackjacka iz 200 ustvaril 10.000 dolarjev. Leta 1971 je bil soustanovitelj investicijskega sklada Pimco. Upravljal je obvezniški sklad Total Return, ki je bil takrat največji investicijski sklad na svetu. Bill Gross je postal kralj obvezniškega trga, v najboljših časih je za svoje stranke obračal 300 milijard dolarjev.

V zadnjem tednu na Wall Streetu ni bilo večjih sprememb. Elitni Dow Jones je na tedenski ravni pridobil 0,2 odstotka. Tako Dow Jones kot Nasdaq se lahko "pohvalita" s sedmim zaporednim pozitivnim tednom. Foto: EPA

Napačna stava na padec cen obveznic
Leta 2014 je po sporu zapustil Pimco, pri starosti 70 let in večmilijardnem premoženju bi se zlahka upokojil. Toda vonj po denarju je bil močnejši, odšel je k družbi Janus Henderson in upravljal zanj skromen portfelj v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev. Nekaj napačnih odločitev (med drugim je napovedal strm dvig donosnosti ameriških obveznic, kar se ni zgodilo) ga je stalo slovesa, stranke pa denarja. Lansko leto je bilo za Grossa še posebej slabo, saj so stranke iz sklada, ki je ustvarjal izgubo, pobrale kar polovico premoženja.

Ločitev, "težka" 1,3 milijarde dolarjev
Grossu, ki je s sončnimi očali pogosto dajal videz rokovske zvezde, je na obvezniškem trgu naposled spodrsnilo. Že pred tremi leti je svaril, da je po Fedovem programu QE nastala "supernova, ki bo nekega dne eksplodirala", tudi britanske obveznice je primerjal z nitroglicerinom. Ob napačnih odločitvah ga je drago stala tudi ločitev (postopek se je končal oktobra 2017), saj je moral nekdanji ženi Sue izplačati 1,3 milijarde dolarjev, ob tem pa se braniti bizarnih očitkov, kakšno nesnago (vključno z mrtvo ribo v prezračevalnem sistemu) je pustil v vili v Laguna Beachu v Kaliforniji.

Dow Jones (ZDA)25.106 točk
Nasdaq (ZDA)7.298 točk
DAX30 (Frankfurt)10.906 točk
Nikkei (Tokio)20.333 točk
10-letne ameriške obveznice2,63 %
10-letne slovenske obveznice0,86 %
EUR/USD1,1321
EUR/CHF1,1329
bitcoin3.610 USD
nafta brent62,10 USD
zlato1.314 USD
euribor (6-mesečni)-0,233 %

Fed spremenil pravila igre
Primož Cencelj (KD Skladi), ki je bil trikrat izbran za najuspešnejšega slovenskega upravljavca premoženja, nam je o Billu Grossu povedal: "Gross je živa legenda obvezniških trgov, je pa res, da so se v zadnjem desetletju ti trgi v določeni meri spremenili. In s tem pravila igre. Največja sprememba je, da so se pojavile centralne banke s svojo politiko odkupovanja obveznic. S tem imajo direkten vpliv na celotno krivuljo donosnosti. Ker velja pravilo, da se ne bori s Fedom, se zmanjša vpliv investitorjev z največ sredstvi v upravljanju. To je vzrok, da je moč njegovih dejanj usahnila."

Ameriška centralna banka Fed (na fotografiji guverner Jerome Powell) je z odkupovanjem obveznic svojo bilanco napihnila prek štiri bilijone dolarjev, kar je spremenilo pravila igre na obvezniških trgih. Foto: EPA

Gross ‒ petelin, ki je zaspal
"Drugi dejavnik pa so zagotovo konstantne tehnološke izboljšave, ki omogočajo tehnološko bolj sofisticiranim investitorjem prednost pred velikani. Bitke za dodatne donose se sedaj pogosto dogajajo v nekih dimenzijah, ki jih človeška inteligenca težko zazna oziroma opazi. Če torej deluješ v finančni industriji, moraš biti pripravljen na konstantne spremembe in vlagati v svojo ekipo. V primeru pa, da na neki točki zaspiš (misliš, da si še zmerom glavni petelin na vasi ali pa ne nadgrajuješ svojega procesa odločanja), te trg na neki točki sam izloči. To se je še posebej pokazalo v primeru Grossa."

Einhorn lani povsem "iztiril"
Gross ni edini, ki je vztrajal predolgo. Dolgo je bil velik "frajer" Bill Miller iz družbe Legg Mason. S svojimi naložbami je rekordnih 15 let zapored premagoval "benchmark" (indeks S&P 500). V finančni krizi je njegova slava zbledela. Preveč je stavil na gradbena in finančna podjetja, ki so bila v epicentru krize. "Žal mi je, da se nisem leta 2006 upokojil," je izjavil Miller. V zadnjih letih se je opekel tudi David Einhorn, ki je mastno služil s "shortanjem" delnice propadle banke Lehman Brothers. Lani ni imel sreče: hedge sklad Greenlight Capital je izgubil kar tretjino vrednosti. "Vse je šlo narobe," je zapisal v pismu vlagateljem.

Razgled z vrha te lahko zaslepi
Posloviti se na vrhu je najteže. Lindsey Vonn je v lovu na rekordnih 86 zmag Ingemarja Stenmarka vztrajala do danes, ko bo na SP-ju v Areju končala kariero. Želja po zmagah je bila premočna, kljub mnogim poškodbam Vonnova ni hotela obupati. Tudi borzni guruji vedo, kakšen nebeški občutek jih preveva, ko s pravimi potezami sebi in svojim strankam prinašajo dobiček. Lepo je, ko se odpirajo šampanjci, kaj pa, ko krivulje ne gredo več v "pravo" smer? Če športniku ne uspe, posledice nosi sam. Problem je, ko se zalomi večmilijardnemu investicijskemu skladu (primer je propadli LTCM v 90. letih) in ko "petelini" kockajo z usodo kapitalizma ...