Newyorški indeks Dow Jones je med ponedeljkovim trgovanjem zdrsnil pod 30 tisoč točk, a bil na koncu vendarle nad to pomembno mejo. Najbolj so ga obremenile Boeingove delnice, ki so padle za več kot štiri odstotke, saj so pri analitični družbi Bernstein znižali oceno Boeingovih delnic, češ da bodo vse težave, povezane z letalom MAX 787 močno prizadele Boeingov denarni tok. V torek je bilo razpoloženje na Wall Streetu že bolj veselo, indeksi so se povzpeli vsaj za pol odstotka. Foto: Reuters
Newyorški indeks Dow Jones je med ponedeljkovim trgovanjem zdrsnil pod 30 tisoč točk, a bil na koncu vendarle nad to pomembno mejo. Najbolj so ga obremenile Boeingove delnice, ki so padle za več kot štiri odstotke, saj so pri analitični družbi Bernstein znižali oceno Boeingovih delnic, češ da bodo vse težave, povezane z letalom MAX 787 močno prizadele Boeingov denarni tok. V torek je bilo razpoloženje na Wall Streetu že bolj veselo, indeksi so se povzpeli vsaj za pol odstotka. Foto: Reuters

Newyorški delniški indeksi so v prvih minutah ponedeljkovega trgovanja še postavili nove rekorde, a nato je šlo občutno navzdol, saj je bil ob koncu dneva minus skoraj dvoodstoten. Verjetno gre le za kratkotrajno streznitev po divji borzni zabavi, ki traja od marca, a se sem ter tja vlagatelji le vprašajo, ali ni šlo vse že predaleč. Z vstopom v leto 2021 se je epidemija še zaostrila, Evropa ustavlja javno življenje. Vlagatelji so bili previdni tudi zaradi torkovega 2. kroga volitev v zvezni državi Georgii za dva sedeža v zveznem senatu, ki bo odločal o tem, kdo bo imel prihodnji dve leti večino v senatu. To je pomembno tudi za delniške trge. Številni se bojijo, da bi, če bi demokrati osvojili še senat, to prineslo višje davke, čeprav je na drugi strani res, da bi lahko demokratska prevlada v Washingtonu prinesla še obsežnejše stimulativne svežnje.

Tui pričakuje precej normalno poletje
Nekaj preplaha so povzročili tudi znaki, da se prebuja inflacija (o tem, kako resno grožnjo finančnim trgom predstavlja inflacija, smo pisali v nedeljo). Niti novica, da je ameriška proizvodna dejavnost decembra porasla z najvišjim ritmom v zadnjih šestih letih, ni ustavila padanja tečajev. Temelji, na katerih je temeljila visoka borzna rast po lanskem marcu, sicer ostajajo nedotaknjeni, torej izjemno stimulativna monetarna in fiskalna politika, pa tudi cepivo, ki vliva upanje na lepše čase. Največje turistično podjetje na svetu Tui tako pričakuje precej normalno poletje, optimizem pa so nagradili tudi vlagatelji, saj so se Tuijeve delnice v Frankfurtu ta teden podražile za pet odstotkov.

Kriptovalute, torek ob 21.30tedenska spremembatečaj v USD
bitcoin+26,6 %33.737
ether+47,1 %1.061
litecoin+25,0 %155
XRP-5,1 %0,224
polkadot+42,6 %9,90
cardano+35,0 %

0,245

Bitcoin, ki se je lani podražil za 300 odstotkov, je tudi leto 2021 začel bikovsko in je davi ob 5.20 prvič presegel 35 tisoč dolarjev.  Poslov je vse več, menjalnica Binance je sporočila, da je v ponedeljek promet z vsemi kriptovalutami dosegel rekordnih 80 milijard dolarjev. Foto: Reuters
Bitcoin, ki se je lani podražil za 300 odstotkov, je tudi leto 2021 začel bikovsko in je davi ob 5.20 prvič presegel 35 tisoč dolarjev. Poslov je vse več, menjalnica Binance je sporočila, da je v ponedeljek promet z vsemi kriptovalutami dosegel rekordnih 80 milijard dolarjev. Foto: Reuters

BTC: Vesela rojstnodnevna zabava
Ponedeljkova nervoza na ameriških borzah in velika verjetnost, da bodo tudi letos države sprejemale bilijonske spodbude se ta teden zrcalita tudi pri trgovanju z zlatom, saj je cena poskočila za več kot dva odstotka in presegla 1950 dolarjev, kar je največ v zadnjih dveh mesecih. Cene platine so dosegle najvišjo raven po avgustu 2016, ameriška lahka nafta (včeraj petodstotna rast) je prvič po februarju spet nad 50 dolarji. Bitcoin je v prvih dneh leta 2021 nadaljeval robustno rast in v nedeljo, na svoj 12. rojstni dan presegel 34.500 dolarjev. To je bila točka, kjer je vendarle precej vlagateljev sklenilo, da je smiselno pobrati mastne dobičke, tako da je sledil popravek in v ponedeljek za hip zdrs pod 29 tisoč dolarjev. V torek je vrednost bitcoina spet naraščala, v sredo zgodaj zjutraj je padla meja 35 tisoč.

Eter zlahka opravil z mejo 1000 dolarjev
V trenutku, ko se je (v nedeljo in ponedeljek) rast bitcoina ustavila, so šli navzgor alt-kovanci. Predvsem eter je v ponedeljek močno "potegnil" in se po treh letih spet gladko zavihtel nad 1.000 dolarjev (skorajda je dosegel že 1.000 evrov), kar je njegovo tržno vrednost potisnilo močno nad 100 milijard dolarjev, a potem ni ubežal popravku. Rast trga kriptovalut naj bi se nadaljevala tudi letos, saj bodo vlagatelji iskali alternativo za vse manj vreden dolar in – tako kot pri plemenitih kovinah – tudi zaščito (hedge) pred inflacijo. Večina napovedi govori o tem, da bo tržna kapitalizacija bitcoina dosegla bilijon dolarjev (trenutno je nad 650 milijard dolarjev) in da bi s tem lahko dosegel 10 odstotkov tržne kapitalizacije zlata.

JPMorgan: mogoča rast do 146 tisoč USD!
Analitiki pri Bloombergu so zapisali, da bi lahko bitcoin letos dosegel 55 tisoč dolarjev, še precej višje pa ga v naslednjih letih vidijo pri newyorški banki JPMorgan, saj menijo, da je zgornja meja 146 tisoč dolarjev. Zanimivo – leta 2017 je Jamie Dimon, prvi mož tega finančnega velikana, izjavil, da je bitcoin prevara in da se ne bo dobro končalo (kar je takrat ceno zbilo na 3000 dolarjev). "Glej no glej, kdo je postal bikovsko razpoložen," je ob tem v tvitu cinično pripomnil Nejc Kodrič, soustanovitelj borze Bitstamp.

Številka dneva: padla meja 100 bilijonov

Lani so silovito naraščale vrednosti delnic tehnoloških podjetja. Tržna vrednost sedmerice najvrednejših ameriških podjetij (Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook, Tesla in Nvidia) se je napihnila za skupaj 3,4 bilijona dolarjev, pri čemer je Applova tržna kapitalizacija porasla za skoraj bilijon (tisoč milijard) dolarjev. Prejšnji mesec je vrednost vseh delnic na vseh borzah sveta prvič v zgodovini presegla 100 bilijonov dolarjev.