Vsi trije vodilni newyorški delniški indeksi (Dow Jones, S & P 500 in Nasdaq) so se v torek zvišali in povzpeli nad 50-dnevno drseče povprečje, predvsem tehnološki indeks Nasdaq je šel opazno navzgor – pridobil je 1,74 odstotka. Foto: Reuters
Vsi trije vodilni newyorški delniški indeksi (Dow Jones, S & P 500 in Nasdaq) so se v torek zvišali in povzpeli nad 50-dnevno drseče povprečje, predvsem tehnološki indeks Nasdaq je šel opazno navzgor – pridobil je 1,74 odstotka. Foto: Reuters

Indeks zaupanja potrošnikov, ki ga mesečno izračunava organizacija Conference Board (ta obstaja že od leta 1916), je z julijske vrednosti 114,0 avgusta zdrsnil na 106,1 točke. To je krepko manj od pričakovanih 116 točk. Kazalnik meri različne parametre, kot so nakupne namere, načrti za počitnice in pričakovanja glede inflacije, tečajev delnic in obrestnih mer, tako da dobro napoveduje smernice v porabi, ki predstavlja več kot dve tretjini ameriškega BDP-ja. Avgustovski nepričakovano visok padec tega indeksa pod vprašaj postavlja robustnost ameriškega okrevanja in vrača strahove pred recesijo. Včeraj je bila objavljena tudi anketa ministrstva za delo o novoodprtih delovnih mestih in fluktuaciji delovne sile, ki je pokazala vse večje pritiske na trgu dela.

Apple bo septembra predstavil novi model iPhona in verjetno tudi pametne ure. Foto: Reuters
Apple bo septembra predstavil novi model iPhona in verjetno tudi pametne ure. Foto: Reuters

Apple naj bi 12. septembra predstavil iPhone 15
Močno Fedovo zvišanje obrestnih mer v zadnjih 15 mesecih očitno pušča posledice, zato ameriški centralni banki morda ne bo treba več zviševati obrestnih mer, kar je dobra novica za Wall Street. Predvsem tehnološke delnice, ki so zelo občutljive na višino obrestnih mer, so se včeraj vidno podražile, tako da se je indeks Nasdaq zvišal za 1,74 odstotka. Tesline delnice so se podražile za skoraj osem odstotkov, Nvidijine za štiri, Metine in Applove za tri. Apple je poslal vabila za dogodek v Cupertinu 12. septembra, pričakovati je, da bo podjetje predstavilo novi iPhone 15, morda pa tudi novi model pametne ure Apple Watch. Donosnosti obveznic so precej padle. Pri desetletni ameriški obveznici je bila še prejšnji teden zahtevana donosnost 4,35-odstotna, kar je največ po koncu leta 2007, včeraj pa je zdrsnila na 4,12 odstotka. Še močneje, za 16 bazičnih točk (na 4,90 odstotka) je šla navzdol donosnost dveletne vladne obveznice.

letošnja spremembavrednost
Dow Jones (New York)+5,1 %34.852 točk
Nasdaq (New York)

+33 %

13.943 točk
Stoxx 600 (Evropa)+8,2 %

460 točk

SBITOP (Ljubljana)+11 %1.160 točk
dolarski indeks-0,1 %103,4 točke
nafta brent

-0,6 %

85,6 USD
zlato+6,3 %1.937 USD
bitcoin

+68 %

27.900 USD

10-letna obveznica (ZDA)

+16 bazičnih točk

4,12 %

Sava Re zaradi poplav s 25 odstotkov nižjim dobičkom
Tudi na razvitih evropskih borzah je ta teden smer navzgor, frankfurtski DAX se je včeraj na pol odstotka približal meji 16 tisoč točk. Ta teden bodo v Evropi znani podatki o avgustovski inflaciji, v ZDA pa o sveži brezposelnosti. Na Ljubljanski borzi se je indeks SBITOP v uvodnih dveh dneh tega tedna znižal, v tem mesecu pa izgubil že skoraj osem odstotkov. Najbolj, za 12 odstotkov, se je po škodi, ki so jo naredile poplave, znižal tečaj delnice Zavarovalnice Triglav. Iz Save Re (delnice so po 4. avgustu izgubile manj kot Triglavove) so prejšnji teden prek Seoneta sporočili, kako bo katastrofa vplivala na njen letošnji dobiček. "Uprava ocenjuje, da bo rezultat leta 2023 zaradi vpliva ujm od načrtovanega nižji za približno 25 odstotkov oziroma bo znašal približno 40 milijonov evrov, k čemur so pripomogli dobri polletni rezultati."

Sodišče pritrdilo Grayscalu, bitcoin opazno navzgor
Po večdnevnem mrtvilu, najnižjem prometu v zadnjih štirih letih in majhni nihajnosti (tečaj je bil ves čas okrog 26 tisoč dolarjev) je cena bitcoina včeraj občutno porasla. Ameriško zvezno sodišče je namreč pritrdilo finančni družbi Grayscale v tožbi proti ameriškemu regulatorju SEC, kar pomeni, da bi lahko Grayscale svoj sklad Grayscale Bitcoin Trust, ki upravlja 16 milijard dolarjev premoženja, sčasoma preoblikoval v ETF-sklad na spot ceno bitcoina. Tečaj bitcoina je včeraj poskočil za sedem odstotkov in dosegel 28 tisoč dolarjev, s podobno rastjo pa so se lahko pohvalili tudi številni altkovanci. Spomnimo, da je pred dobrima dvema mesecema cena bitcoina prav tako močno poskočila (in takrat presegla 30 tisoč dolarjev), ko sta BlackRock (največji upravljavec premoženja na svetu) in družba Fidelity napovedala, da bosta v ZDA lansirala svoj prvi ETF-sklad na spot ceno bitcoina. Ko bo SEC končno odobril trgovanje z omenjenimi ETF-skladi, bo to pomemben finančni produkt, ki bo bitcoin približal širši množici vlagateljev.