Borznemu biku ne zmanjkuje sape. Od marca so najbolj poskočile vrednosti tehnološki delnic, tako da je indeks Nasdaq že dvakrat višje kot marca. Njegova vrednost je ta teden prvič presegla 14 tisoč točk. Foto: Reuters
Borznemu biku ne zmanjkuje sape. Od marca so najbolj poskočile vrednosti tehnološki delnic, tako da je indeks Nasdaq že dvakrat višje kot marca. Njegova vrednost je ta teden prvič presegla 14 tisoč točk. Foto: Reuters

Zmagoviti koktajl še naprej sestavljajo predvsem trije dejavniki: rekordne denarne injekcije centralnih bank in vlad, spodbudna razvoj in distribucija cepiva ter v zadnjih tednih tudi četrtletni poslovni rezultati, ki so v ZDA boljši od pričakovanj. Dow Jones je v ponedeljek pridobival že šesti dan zapored, kar se ni zgodilo od avgusta, včeraj pa je ostal skoraj nespremenjen (31.375 točk). Indeks Russell 2000, ki je sestavljen iz delnic podjetij z nižjo tržno kapitalizacijo, je že prejšnji teden poskočil za 7,7 odstotka (največ po juniju), v ponedeljek pa dodal še 2,5 odstotka. Tudi Russell 2000 je, tako kot vsi vodilni newyorški indeksi, rekordno visoko (2.299 točk). Letos se je povzpel za 16 odstotkov, kar je posledica optimizma, da bodo delnice podjetij, ki jih je lani epidemija najbolj prizadela, ob skorajšnjem odpiranju gospodarstev najbolj okrevale.

Francoski naftni velikan Total je včeraj poročal o 66-odstotnem padcu lanskega dobička. Bilo ga je za 3,35 milijarde evrov, kar pa je nad pričakovanji. V fiskalnem letu 2019 je bilo dobička za 9,75 milijarde. Lani so Totalove delnice padle za 28 odstotkov, letos pa se je tečaj ustalil. Lastniki delnic si lahko za lansko leto obetajo po 2,64 evra dividende na delnico. Tudi Royal Dutch Shell, ki je rezultate objavi prejšnji teden, je imel lani krepko s slabimi štirimi milijardami evrov krepko nižji dobiček (–71 %) v primerjavi z letom 2019. Vsi
Francoski naftni velikan Total je včeraj poročal o 66-odstotnem padcu lanskega dobička. Bilo ga je za 3,35 milijarde evrov, kar pa je nad pričakovanji. V fiskalnem letu 2019 je bilo dobička za 9,75 milijarde. Lani so Totalove delnice padle za 28 odstotkov, letos pa se je tečaj ustalil. Lastniki delnic si lahko za lansko leto obetajo po 2,64 evra dividende na delnico. Tudi Royal Dutch Shell, ki je rezultate objavi prejšnji teden, je imel lani krepko s slabimi štirimi milijardami evrov krepko nižji dobiček (–71 %) v primerjavi z letom 2019. Vsi "naftarji" v en glas zatrujejo, da so bile razmere lani najtežje v sodobni zgodovini. Foto: Reuters

Nafta po dobrem letu spet nad 60 dolarji
Vidno pridobiva energetski sektor, kar je povezano z rastjo cen nafte. Tako brent kot WTI sta se včeraj podražila sedmič zapored, kar se ni zgodilo od januarja 2019. Za 149-litrski sod brenta je treba spet plačati več kot 60 dolarjev – največ v zadnjih 13 mesecih. Ključna je bila odločitev držav Opeca (predvsem se je "izkazala" Savdska Arabija), da bo tudi s februarjem in marcem ohranila proizvodnjo črnega zlata dovolj nizko, da bo na trgu čutiti primanjkljaj ponudbe. Tehnična analiza sicer kaže, da je nafta v prenakupljenem področju, ampak – pokažite premoženjski razred, kjer ni skrbi o precenjenosti oziroma kjer gre bolj za špekulacije kot za običajno vlaganje!

Dobički presegli pričakovanja
V času, ko se v ZDA pripravlja na sprejetje 1,9 bilijona dolarjev vrednega (tretjega) svežnja pomoči gospodarstvu in prebivalcem, drugega kot rast vseh investicijskih razredov tako ne gre pričakovati. Sezona četrtletnih objav gre v ZDA medtem že v sklepni del. Do zdaj je 294 podjetij, ki sestavljajo indeks S & P 500, sporočilo rezultate, pri čemer jih je kar 83 odstotkov preseglo pričakovanja. Če so analitiki še na začetku leta pričakovali, da bodo dobički zadnjega lanskega četrtletja v primerjavi z istim obdobjem leto prej nazadovali za dobrih 10 odstotkov, je zdaj videti, da bodo v resnici porasli za skoraj dva odstotka in pol.

Sorodna novica Tesla kupila za 1,5 milijarde dolarjev bitcoinov

Balon v slogu "pikakom" norije
Opozorila, da je evforija presegla vse mere dobrega okusa, se vrstijo. "Mislim, da gre za balon, kot smo ga videli leta 2000. A to še nikakor ne pomeni, da bomo že jutri doživeli borzni zlom," je za CNN povedal izkušeni upravljavec premoženja Mark Yusko (Morgan Creek Capital Management). V oči bodejo številni ekscesi, denimo 1625-odstotna januarska rast delnic ponudnika videoger GameStopa (rast je sprožila skupnost WSJ na Redditu, s čimer so pokvarili igro velikih vlagateljev, ki so te delnice "shortali"), pa tudi Tesle. A takšna ekstremna vrednotenja lahko v okolju ničelnih obrestnih mer trajajo še nekaj dlje, kot bi si lahko mislili, meni Yusk.

Kriptovalute, torek ob 21.00tedenska spremembatečaj v USD
bitcoin+33 %46.930
eter+19 %1.770
cardano+59 %0,696
XRP+27 %0,466
polkadot+36 %23,1
binance coin+112 %

107,1

Srebro ima lep potencial
Srebro je v treh trgovalnih dneh od 28. januarja do 1. februarja poraslo za 22 odstotkov in prvič po osmih letih preseglo 30 dolarjev. Poročanje medijev, da so so v ozadju spet "uporniki z Reddita", je bilo zgrešeno, saj ne bi mogli zmanipulirati tako ogromnega trga. Ne, v ozadju so bili hedge skladi in investicijske banke. Srebro, ki ima zelo pomembno vlogo v industriji, ima velik potencial tudi zaradi bolj zelene politike Joa Bidna, saj je nepogrešljiv pri solarnih sistemih. Že avgusta so pri Bank of America zapisali, da bi se ob zmagi Bidna in njegovih "zelenih stimulusih" vrednost srebra lahko podvojila in dosegla 50 dolarjev. Do tam je še daleč, včeraj je srebrna unča nihala okrog 27,5 dolarja.

Musk vse bolj premika kriptovalute
Na trgu kriptovalut padajo novi in novi rekordi, tržna kapitalizacija (market cap) je dosegla že skoraj 1,4 bilijona dolarjev. Bitcoin je bil v ponedeljek tudi za 20 odstotkov v plusu, njegova vrednost je dan pozneje presegla 48 tisoč dolarjev. Razlika med dnom in vrhom je v ponedeljek znašala rekordnih 8.871 dolarjev. Navdušenje je sprožila novica, da je Tesla kupila kar za 1,5 milijarde dolarjev bitcoinov, najbogatejši Zemljan Elon Musk pa medtem s tviti napihuje tudi vrednost dogecoina.

Bo sledil tudi Apple?
Z vstopom Tesle bitcoin postaja še bolj upoštevanja vreden oziroma kar "mainstream" investicijski razred. Pričakuje se, da bi se v te vode lahko podal še Apple, ki za zdaj uporabnikom storitve Apple Pay še ne omogoča kupovanje kriptovalut. Po zgledu Tesle bi lahko najvrednejše podjetje na svetu del svojih ogromnih denarnih rezerv (200 milijard dolarjev) spremenilo tudi v bitcoin.