Delnice banke Deutsche Bank so se v torek pocenile za poldrugi odstotek, na 8,02 evra, medtem ko je tečaj Commerzbanke padel za dobre tri odstotke, na 7,41 evra. Foto:
Delnice banke Deutsche Bank so se v torek pocenile za poldrugi odstotek, na 8,02 evra, medtem ko je tečaj Commerzbanke padel za dobre tri odstotke, na 7,41 evra. Foto:
Ker se je Opec konec tedna dogovoril, da bo še nekoliko bolj oklestil proizvodnjo, so cene nafte dosegle nov letošnji vrh. Za 159-litrski sod nafte brent je bilo treba plačati največ 58,19 dolarja. V zadnjih šestih tednih je vrednost nafte poskočila skoraj za desetino.
Tomislav Apollonio, borzni posrednik pri Novi KBM, pravi, da je pri morebitni združitvi bank Deutsche Bank in Commerzbank še veliko neznank.

Največji nemški poslovni banki, ki imata v zadnjih letih ogromno težav, sta v nedeljo sporočili, da se pogovarjata o morebitni združitvi, po kateri bi nastala četrta največja evropska bančna skupina z 1,81 bilijona evri bilančne vsote. Delnice obeh bank so v ponedeljek občutno poskočile (Commerzbanke za sedem odstotkov), v torek pa spet zdrsnile, čeprav je širši trg občutno pridobival. "Veliko če-jev je v tej zgodbi. Nastala naj bi velika evropska banka, kar je tisto, proti čemur so se vsi bojevali ob finančni krizi, da naj torej banke ne bodo prevelike in naj ne sodijo več v kategorijo 'too big to fail'. Poleg tega sindikati združitvi nasprotujejo zaradi odpuščanja, saj je na kocki 30 tisoč delovnih mest," nam je povedal Tomislav Apollonio iz Nove KBM.

Država se ne bo vmešavala
Apollonio dodaja, da sta obe banki na kolenih, saj na borzi kotirata zelo nizko. "Deutsche Bank pri četrtini knjigovodske vrednosti, Commerzbank pri tretjini. Opozorila, da dva na berglah skupaj še ne ustvarita šprinterja, so zato na mestu. Na drugi strani nekateri opozarjajo, koliko bi združitev stala v smislu realnega ovrednotenja sredstev obeh bank. Pri Commerzbank bi namreč lahko nastala petmilijardna luknja. Vprašanje je, kako to sanirati, ali z dokapitalizacijo ali z odprodajo DWS-ja. Prav lahko se zgodi, da bosta banki še preložili načrte o združitvi, je pa kanclerka Merklova medtem povedala, da se morata banki sami odločiti, kaj bosta naredili, čeprav je država 15-odstotni lastnik v Commerzbank."

Vrednosti najpomembnejših kriptovalut in tedenska sprememba, 19. marec, ob 21.00:


BITCOIN

+3,94 %

4.066USD
ETHER

+4,45 %

140
XRP

+2,72 %

0,319
LITECOIN+5,85 %60,15
EOS

+2,95 %

3,77
BITCOIN CASH

+25,5 %

162,10

Večji potencial imajo delnice Commerzbanke
Trenutno je tržna kapitalizacija Deutsche Bank dobrih 16 milijard evrov, banke Commerzbank pa dobrih devet milijard. Analitiki, ki pri finančnem portalu Bloomberg vrednotijo posamezne delnice, so bolj naklonjeni Commerzbanki. Trinajst analitikov tako priporoča nakup, trije prodajo, enajsterica pa je dala nevtralno priporočilo "hold", torej drži delnice. Pri delnicah Deutsche Bank je precej drugače, saj le eden od 30 analitikov priporoča njihov nakup, več kot polovica pa prodajo. Tudi pri banki JPMorgan so bolj naklonjeni delnicam Commerzbanke, saj naj bi imele potencial, da se podražijo za okrog 20 odstotkov.

Frankfurtski trg najvišje v zadnje pol leta
Kljub pocenitvi delnic Deutsche Bank (za poldrugi odstotek, na 8,02 evra) je frankfurtski indeks DAX30 včeraj pridobil več kot odstotek, pri dnevnem vrhu (kar pomeni tudi najvišjo vrednost po oktobru) 11.833 točk je bil že 15 odstotkov višje kot v času decembrskih razprodaj. Oči so zdaj usmerjene v dvodnevno zasedanje ameriške centralne banke. Da bi Fed danes zvišal obresti, ni prav verjetno, zaradi ohlajanja gospodarstva bi se lahko zgodilo, da letos sploh ne bo dodatno zaostroval denarne politike. Wall Street je včeraj spodbudno začel dan, nato pa so se indeksi pogreznili v rdeče območje, saj se je pojavilo nekaj informacij, da trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko ne gredo v želeno smer. Dow Jones (25.887 točk) je po štirih dneh rasti dan končal v rahlo negativnem območju, kar je predvsem posledica 0,8-odstotne pocenitve Applovih delnic.

Petrol dividendo zvišal na 18 evrov bruto
Na Ljubljanski borzi je osrednji delniški indeks SBITOP zdrsnil tretjič v zadnjih štirih dneh, še vedno pa je osem odstotkov višje kot na začetku leta. Telekomove delnice so se pocenile za 1,5 odstotka, na 65 evrov. Kaj bo vplivalo na tečaje v prihodnje? Tomislav Apollonio: "Predvsem napovedi o skupščinah delničarjev in višina dividend, ki jih bodo izplačevali slovenski blue-čipi. Petrol je že napovedal, da se bo dividenda z bruto 16 evrov zvišala na 18 evrov za delnico, zdaj čakamo še preostala podjeta. Predvsem zaradi dividendnih donosov se številne slovenske delnice zdijo zanimive, morda lahko vlagatelji ob tem pričakujejo še zmerno rast tečaja."