Vrednost delnice podjetja Bed Bath & Beyond se je v torek povzpela za 29 odstotkov, na 20,65 dolarja, vmes pa je cena dosegla celo 28,60 dolarja. Bilance podjetja vsekakor ne upravičujejo takšne rasti, a na strani povpraševanja je velika množica nepoučenih vlagateljev, ki se
Vrednost delnice podjetja Bed Bath & Beyond se je v torek povzpela za 29 odstotkov, na 20,65 dolarja, vmes pa je cena dosegla celo 28,60 dolarja. Bilance podjetja vsekakor ne upravičujejo takšne rasti, a na strani povpraševanja je velika množica nepoučenih vlagateljev, ki se "napajajo" z (dez)informacijami pri Redditu oziroma spletni skupnosti WSB. Foto: Reuters

Dow Jones (34.152 točk) se je povzpel za 240 točk oziroma za 0,71 odstotka. Walmartove delnice so se povzpele za pet odstotkov, saj podjetje napoveduje nižji padec celoletnega dobička od prejšnje ocene. Trgovec s tehničnim blagom Home Depot je s četrtletnimi prodajnimi številkami pozitivno presenetil, obenem pa potrdil svoje načrte o letošnjem poslovanju. Delnice so pridobile štiri odstotke. Tudi pri preostalih papirjih je bilo večinoma opaziti optimistično trgovanje, s tem pa se še krepi upanje, da so delniški indeksi junija dosegli dno.

Sorodna novica Raketa na Luno: Elon Musk dvignil bitcoin, Redditovci pa pritisk Wall Streetu

S & P v dveh mesecih poskočil za 18 odstotkov
Pred točno dvema mesecema je širši newyorški indeks S & P 500 zdrsnil na 3636 točk, zdaj je vreden 4305 točk, kar pomeni 18-odstotno rast. Po najslabšem prvem polletju v več kot 50 letih je okrevanje omenjenega indeksa očitno, še precej močneje pa se zvišujejo vrednosti "meme" delnic, tako da dogajanje spet spominja na tisto z začetka lanskega leta, ko so šle nekatere delnice (izstopal je GameStop) s pomočjo usklajene akcije skupnosti Wallstreetbets na Redditu v nebo, profesionalni vlagatelji, ki so te delnice "shortali" (kupovali na kratko oziroma stavili na njihov padec), pa so imeli milijonske izgube.

Bed Bath & Beyond: plus 80 odstotkov ...
V torek je bila v glavni vlogi veriga trgovin za notranjo opremo Bed Bath & Beyond. Tečaj se je v nekem trenutku zvišal za skoraj 80 odstotkov (cena je dosegla 28,60 USD), potem ko so vlagatelji na Redditu "zagrabili" informacijo, da je milijarder Ryan Cohen (prek družbe tveganega kapitala RC Ventures) kupil nakupne opcije za več kot 1,6 milijona delnic Bed Bath & Beyond z izvršilno ceno med 60 in 80 dolarji. Cohen je očitno prepričan, da bi lahko ena delnica BBBY-ja (do januarja 2023) dosegla tudi 80 dolarjev, čeprav je bila njena vrednost še na začetku tedna 16 dolarjev (in čeprav podjetje posluje z izgubo in obeti vsekakor niso dobri).

Gibanje tečaja delnic podjetja Bed Bath & Beyond v zadnjem letu. Foto: Investing.com
Gibanje tečaja delnic podjetja Bed Bath & Beyond v zadnjem letu. Foto: Investing.com

... kljub astronomskim vrednotenjem
V torek so bile delnice Bed Bath & Beyond najbolj trgovane na Wall Streetu, je zapisal Bloomberg, vsekakor je bila tudi na Redditu oznaka BBBY z naskokom največkrat omenjena. Na koncu trgovanja se je navdušenje sicer precej poleglo, cena delnice je bila "le" še 20,65 dolarja. Analitiki svarijo, da so vrednotenja tudi pri tej ceni astronomska, potem ko se je tečaj v zadnjih treh tednih brez pravih temeljev povzpel za več kot 500 odstotkov. V zadnjem času je opaziti tudi rast delnice podjetij GameStop in AMC (lani so bile v središču "meme" norije), vendar ne tako silovito.

Kriptovalute, torek ob 23.30

Tedenska spremembaTečaj v USD
bitcoin+3,1 %23.913
eter+10 %1.878
BNB-2,2 %317
cardano+9,5 %0,564
XRP+2,0 %0,376
solana+7,2 %

43,3

Burry napoveduje nov padec tehnoloških delnic
Od črednega nagona nepoučenih vlagateljev pa še k slovitemu Michaelu Burryju, ki je pred finančno krizo 2008 predvidel sesutje trga drugorazrednih hipotekarnih posojil. Burry, upravitelj premoženja pri družbi Scion Asset Management, je v zadnjem četrtletju prodal kar nekaj zanimivih delnic (Meta, Cigna ...) in se odločil za nakup deleža v podjetju Geo Group, ki vodi ameriške zapore. Te delnice so v ponedeljek poskočile za 12 odstotkov (največja enodnevna rast po juniju 2021), pri čemer je bila Burryjeva pozicija vredna 3,9 milijona dolarjev. Burry je v nedeljo na Twitterju tudi zapisal, da 18-odstotna rast indeksa Nasdaq od začetka tretjega četrtletja ni vzdržna in da bo verjetno sledil nov padec.