Na Wall Streetu je bila letošnja rast v uvodnem četrtletju najvišja po letu 1998, spodbudno pa se je začel tudi april. Širši indeks S & P 500 je od rekorda iz lanskega septembra oddaljen le še dobra dva odstotka. Foto:
Na Wall Streetu je bila letošnja rast v uvodnem četrtletju najvišja po letu 1998, spodbudno pa se je začel tudi april. Širši indeks S & P 500 je od rekorda iz lanskega septembra oddaljen le še dobra dva odstotka. Foto:
Vrednost bitcoina je v torek poskočila za okrog 20 odstotkov in prvič po 19. novembru presegla 5.000 dolarjev.
Nafta je na najvišji letošnji vrednosti, cena brenta je tik pod 70 dolarji, ameriška lahka nafta, ki je v prvem letošnjem četrtletju poskočila za 32 odstotkov, pa kotira pri okrog 62,50 dolarja.

Nekaj ameriških in kitajskih makroekonomskih podatkov (kitajski proizvodni sektor je marca nepričakovano prvič po štirih mesecih spet porasel) je vsaj začasno odpravilo skrbi o prehitrem ohlajanju svetovnega gospodarstva, posledično so newyorški indeksi Dow Jones, S & P 500 in Nasdaq v ponedeljek pridobili okrog odstotek, v torek pa večinoma obstali na ponedeljkovih ravneh. Ni zanemarljivo, da se je pri indeksu S & P (od rekorda iz lanskega septembra je oddaljen le še dobra dva odstotka) izoblikoval zlati križ, saj se je 50-dnevno drseče povprečje zavihtelo nad 200-dnevnega, kar je pri tehnični analizi signal, ki kratkoročno obljublja nadaljnjo rast. Tudi na obvezniških trgih so gibanja spet bolj pomirjujoča, saj je desetletna obveznica spet donosnejša od trimesečne zakladne menice. To je v ponedeljek občutno pomagalo bančnemu sektorju, ki je v povprečju pridobil 2,6 odstotka.
Kdo se boji kaotičnega brexita?
Prav invertna krivulja donosnosti (pojav, ko so donosi dolgoročnih obveznic nižji od donosnosti kratkoročnih), ki se je marca na obvezniškem trgu pojavila prvič po letu 2007, je pri številnih sprožila preplah, saj naj bi to napovedovalo recesijo. Na Wall Streetu sicer letos ni opaziti, da bi bili vlagatelji bojazljivi, saj se je indeks S & P 500 v prvem četrtletju zvišal za dobrih 13 odstotkov, kar je bila najvišja rast uvodnega četrtletja po letu 1998. Zabavi so se pridružila tudi vodilna evropska finančna središča, ki so prezrla negotovost, povezano z brexitom. Frankfurtski indeks DAX30 (11.754 točk) se je povzpel četrtič zapored in je le še 70 točk oddaljen od letošnjega vrha.
Bitcoin nad 5.000 dolarji
Kriptovalute so močno poskočile. Bitcoin, ki je bil v zadnjih tednih nizko volatilen in je večinoma nihal okrog vrednosti 4.000 dolarjev, se je zavihtel za več kot 20 odstotkov in za nekaj trenutkov presegel 5.000 dolarjev. Vzrok za strmo rast je 100 milijonov dolarjev vredno naročilo, ki ga je na treh menjalnicah (Bitstamp, Kraken, Coinbase) hkrati oddal neznani kupec.

Nafta medtem še naprej postavlja letošnje rekorde, za brent je bilo treba včeraj plačati 69,45 dolarjev, kar je največ po novembru. Število bikovskih stav, s katerimi hedge skladi in upravljavci premoženja stavijo na nadaljnjo rast cen nafte, je doseglo skoraj polletni vrh. Po anketi Reutersa so analitiki povprečno letošnjo ceno brenta zvišali prvič v zadnjih petih mesecih, in sicer na 67,12 dolarja. Proizvodnja kartela Opec je februarja zdrsnila za 280 tisoč 159-litrskih sodov, na 30,4 milijona sodov. To je najnižji mesečni "output" po letu 2015.

Vrednosti najpomembnejših kriptovalut in tedenska sprememba, 2. april ob 22.00:


BITCOIN

+19,3 %

4.735 USD
ETHER

+18,0 %

150
XRP

+14,3 %

0,345
LITECOIN+22,3 %72,05
EOS

+29,4 %

4,80
BITCOIN CASH

+33,6 %

213,10

.
Saudi Aramco najdobičkonosnejše podjetje na svetu
V zadnjih dneh je investicijsko javnost vznemiril Saudi Aramco. Ker se pripravlja na večji prevzem, ki ga bo financiral z izdajo obveznic, je moral razkriti svoje bilance. Lani je imelo to naftno podjetje, ki je v lasti Savdske Arabije (podržavila ga je ob koncu 70. let) 111,1 milijarde dolarjev dobička, kar je skoraj 100 milijard evrov. Večina dobička konča na savdskem dvoru oziroma pri prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu. Vsekakor gre za najdobičkonosnejše podjetje na svetu, pred katerim se skrije celo Apple, ki je imel v poslovnem letu 2018 okrog 60 milijard dolarjev dobička. Preostali naftni velikani Chevron, Exxon Mobil, BP, Royal Dutch Shell in Total so imeli 80 milijard dolarjev dobička, toda vsi skupaj!

Prevzem bodo financirali z izdajo obveznic
Saudi Aramco, ki poskrbi za proizvodnjo desetih odstotkov svetovne surove nafte, kljub vsemu ne ustvarja takšnega denarnega toka na sod nafte kot tekmeci, vzrok pa je visoka davčna stopnja. Njegov naslednji cilj je prevzeti 70-odstotni delež v savdskem petrokemijskem podjetju Sabic v vrednosti 69,1 milijarde dolarjev, zato se je odločil za debi na obvezniških trgih. Bilance sta pregledali bonitetni hiši Fitch in Moody's, ki sta Saudi Aramcu (tako kot savdskemu dolgu) prisodila peto najboljšo možno bonitetno oceno A1, kar je slabše od ocene, ki jo imajo Exxon, Shell in Chevron. Prospekt na 470 straneh tudi razkriva, kako zelo je Saudi Aramco odvisen od cen nafte: leta 2016, ko je brent padel na 45 dolarjev, je imelo podjetje "le" 13 milijard dolarjev dobička.