Borzni komentar
Na Wall Streetu zadnji teden ni prinesel posebnih premikov. Vrednost indeksa Dow Jones se od ponedeljka do petka ni opazneje spremenila. Foto: Reuters
Tečaj delnic Amazona se je v zadnjem letu skoraj podvojil. V četrtek bo ta spletni velikan objavil poslovne rezultate drugega letošnjega četrtletja. Foto: Reuters
Vrednost nafte brent znaša dobrih 73 dolarjev. Pri Morgan Stanleyju sicer napovedujejo, da bo do konca leta cena nafte 85 dolarjev. Foto: Reuters
Osrednji delniški indeks Ljubljanske borze SBITOP (885 točk) je v zadnjem trgovalnem tednu izgubil skoraj pol odstotka, potem ko je tečaj Krkinih delnic zdrsnil za dva odstotka, na 58 evrov. Najbolj, za skoraj štiri odstotke, so se podražile delnice Intereurope (tečaj: 2,68 evra), medtem ko so Petrolove delnice (358 evrov) pridobile dva odstotka. Foto: BoBo

Dodaj v

Trump kot kakšen kralj nad Fedovo politiko

Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
22. julij 2018 ob 07:26
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ob novih Trumpovih grožnjah, da utegne še bolj zaostriti carinsko vojno, finančni trgi v zadnjem tednu niso cveteli, je pa vseeno kar nekaj delnic tehnoloških velikanov splezalo na nove rekordne višine.

Najbolj je odmevala izjava ameriškega predsednika, da utegne ocariniti kar za 505 milijard dolarjev kitajskih izdelkov (trenutno ta številka znaša "le" 34 milijard), kolikor je vreden skoraj celoleten izvoz kitajskega blaga v ZDA, pa tudi njegovi očitki Kitajski in EU-ju, da manipulirata s tečaji. Kot je zapisal na Twitterju, namerno znižujeta svoji valuti, da bi bilo njuno blago na trgih bolj konkurenčno od ameriškega. Obregnil se je celo ob ameriško centralno banko, češ da ga Fedova politika napovedanega višanja obresti ne navdušuje. Da se predsednik vtika v delovanje centralne banke, je precej nenavadno. "Predsednik ne more nadzirati obrestnih mer. Saj ni kralj," je komentiral eden izmed tujih analitikov.

IMF: carine utegnejo precej prizadeti rast
Medtem se krešejo mnenja, kako bodo napovedane carine vplivale na trgovinske tokove. Nekateri se bojijo nevarnosti recesije, drugi so prepričani, da bodo sledila pogajanja, po katerih bodo vpletene strani precej popustile, tako da trgovinske vojne ne bo. Mednarodni denarni sklad je včeraj opozoril, da utegnejo nove in nove carine precej prizadeti svetovno gospodarsko rast, BDP pa bi bil lahko letos in naslednje leto nižji za pol odstotne točke. Drugačnega mnenja je ameriški finančni minister Steven Mnuchin, saj je povedal, da največje svetovno gospodarstvo za zdaj ne čuti učinkov carinske vojne in da ni razlogov, da gospodarska rast letos ne bo triodstotna.

Nafta se je precej oddaljila od letošnjega vrha
Newyorški delniški indeks Dow Jones je v preteklem tednu ostal skoraj nespremenjen, potem ko je teden prej pridobil 2,3 odstotka. Dolar je (v primerjavi s košarico valut) v petek doživel največji enodnevni padec v zadnjih treh tednih, saj se je Donald Trump pritoževal nad njegovo visoko vrednostjo. Donosnosti ameriških dolgoročnih obveznic so se zvišale, saj bi lahko Trumpovo vtikanje v Fedovo politiko vplivalo na zmernejši ritem zaostrovanja denarne politike, kar pa bi lahko pomenilo višjo inflacijo. Cene nafte so se znižale tretji teden zapored. Za 159-litrski sod brenta je treba plačati 73 dolarjev, potem ko je bila še pred kratkim cena 79 dolarjev. Ameriška proizvodnja se še naprej zvišuje, "output" je prvič višji od 11 milijonov sodov dnevno.

Dow Jones (ZDA)

25.058 točk

Nasdaq (ZDA)

7.820
DAX30 (Frankfurt)12.561
Nikkei (Tokio)22.697
10-letne am. obvezn.

donos: 2,90 %

10-letne slov. obvezn.donos: 0,92 %
EUR/USD

1,172

EUR/CHF

1,163

bitcoin

7.450 USD

nafta brent73,15 USD
zlato

1.231 USD

euribor (6-mesečni)-0,269 %

.

Tehnološki velikani novim rekordom naproti
Teden v New Yorku je sicer postregel tudi z nekaterimi rekordi. Borzne vrednosti družb, kot so Microsoft, Facebook, Amazon (za delnico je bilo treba sredi tedna odšteti že 1.850 dolarjev, tržna kapitalizacija znaša že skoraj 900 milijard dolarjev) in Alphabet, so se povzpele na nove zgodovinske vrednosti. Microsoft je predvsem na račun storitev v oblaku dobiček v drugem četrtletju v primerjavi z istim lanskim obdobjem povišal za deset odstotkov, na 8,8 milijarde dolarjev. Do petka je 87 podjetij, vključenih v indeks S&P 500, sporočilo četrtletne poslovne rezultate, skoraj 84 odstotkov jih je preseglo pričakovanja.

Naslednji teden številne pomembne četrtletne objave
V naslednjem tednu bodo še številni drugi tehnološki velikani objavili poslovne rezultate drugega letošnjega četrtletja. V ponedeljek utegne vlagatelje navdušiti Alphabet, saj naj bi dobiček na delnico podvojil (na 9,61 dolarja). V sredo bo sledil Facebook, ki mu škandal z zlorabo osebnih podatkov verjetno ni preveč škodil, dobiček pa naj bi se po napovedih z 1,32 zvišal na 1,72 dolarja na delnico. V četrtek bodo oči uprte v Amazon. Prihodki naj bi poskočili za 40 odstotkov. V petek bo na vrsti še Twitter, ki mora upravičiti močan skok delnice v zadnjih 12 mesecih (tečaj se je več kot podvojil). Apple (dobiček na delnico naj bi se z 1,67 povišal na 2,18 dolarja) bo bilance razgrnil na zadnji dan julija.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
protimm.c
# 22.07.2018 ob 08:42
fed ali centralna banka je onkraj atlantika privatno podjetje. preden se vprasate kaj ima trump pametovat fedu, se vprasajte kaj dela privatna firma v vlogi centralne banke.
protimm.c
# 22.07.2018 ob 07:40
bolani svet. nakradene miljarde se tepejo za za najboljse mesto za razplod. upam da vse izgine v luft
Krimsky
# 22.07.2018 ob 08:48
Grki so se pogovarjali o bogovih na Olimpu ...
~
... mi se o finančnih bogovih.

Gre pa za pomembno razliko:
grški bogovi so še imeli človeške lastnosti (so se medsebojno špikali, ljubili, sovražili ...)
~
finančni bogovi človeških lastnosti nimajo več ...
infostriker
# 22.07.2018 ob 08:51
Men je všeč da se je Evropska komisija končno zganila in prilepila milijardno kazen za Google zaradi Androida!
mangrooooo
# 22.07.2018 ob 09:31
@samores

Gladko si se zlagal. Se kaksen mesec nazaj si pametoval o ceni, tako da ni res, kar pises.
Borski
# 22.07.2018 ob 08:35
Centralne banke mu žal ne bo uspelo nacionalizirat. Kennedy je probal, pa vsi vemo kaj se je zgodilo.
mangrooooo
# 22.07.2018 ob 08:33
Moje mnenje.. Nikakor ne kupujte Bitcoina, ker je to balon in bo kmalu pocil. Samo vprasanje dneva, morda minut, ce ne celo sekund.
Raje kupujte delnice Microsofta, Amazona, Googla, ki rastejo sele zadnjih deset let in imajo pred sabo vsaj se 65 let rasti. Podjetja so zdrava, place delavcev vse manjse, malice vse boljse, zaposleni dobijo celo 2dcl vode na dan in kar je najpomembnejse. Ja, res je, v rokah drzite delnice, zato brez skrbi, nic hudega se vam ne more zgoditi.
zapravico
# 22.07.2018 ob 08:10
Tale naš zet je pa najbolj prevetril tole zaspano ameriko
Bivši uporabnik
# 22.07.2018 ob 11:52
FED BANKE so privat v Ameriki, ter največji kriminalci vseh časov. Zaradi lastnikov dotičnih bank je svet v razsulu in človeštvo ni na razvojnem nivoju kot bi lahko bilo.
mihče
# 22.07.2018 ob 08:52
Pri vsem tem me zanima zgolj nafta, za ostalo se mi fučka
maksimsi
# 22.07.2018 ob 12:51
DrKult
Centralna banka mora biti neodvisna od politike. Še ena sramota za Trumpa, ko carine ne funkcionirajo kot je obljubil. Kdaj bo impeachment?
-----------------------------------------------------------
Ameriška centralna banka (FED) je privat institucija , ki deluje tako kot je dobro za lastnike te banke... To ni klasična centralna banka...
etz chayim
# 22.07.2018 ob 10:13
Trump bo gladko zmagal 2020 poglejte WalkAway gibanje poleg nas 5 veje oblasti.
presenečen
# 22.07.2018 ob 08:44
Trump kot kakšen kralj nad Fedovo politiko

Ljudje niso volili Trumpa temveč nedemokrata, ki so zakuhali:
- vojne na bližnjem vzhodu
-nekontrolirano migrantsko politiko
-teorijo spola
- itd..

Vzorec se je ponovil tudi v EU in drugod po svetu. Sedaj pa čivkate kako se vam godi krivica?
Vsa vonabi aristokratska srenja pač noče priznati svojih preteklih dejanj, s katerimi so se zamerili ljudstvu po vsem svetu!
veza
# 22.07.2018 ob 07:49
Trump

je malo čuden, mogoče je tudi avtist, a vsega kar pove, ne smemo jemati resno, važna so dejanja, ne besede.
Verjetno pa se množica Američanov z njim strinja, ko govori o neizravnani trgovini s Kitajsko, vsaj tisti, ki delajo.
Tistih na sociali to ne briga, raje hodijo na proteste, posebno, če so plačani.
DrKult
# 22.07.2018 ob 15:00
Barak Orkbama, glej, po poklicu sem ekonomist, opravil sem lepo število izpitov s področja mednarodnega poslovanja, ekonomskih integraci in zelo dobro vem, kako deluje centralni bančni sistem.
Za zelo dober primer tega, da to dejansko deluje tako, kot sem napisal, lahko narediš tudi praktični preizkus. Ko boš hodil v trgovino (mora biti ista), si vsakič zapiši cene za 20 proizvodov, ki so proizvodi masovne potrošnje (maslo, mleko, sladkor,...) in jih primerjaj v obdobju teh tvojih 10 let in to v relativnem smislu (v odnosu do povprečne plače), pa mi povej, če imam prav, ali ne.

Naloga ECB, tako kot vseh drugih centralnih bank, je zasledovati cca. 2% inflacijo, ki hkrati spodbuja investicije, a obenem ne povzroča rasti cen. To je prva in poglavitna naloga vseh centralnih bank tega Sveta in je zlati standard za ekonomsko stabilnost v globaliziranem Svetu. Razlog, zaradi katerega pri 2% inflaciji cene vseeno ne rastejo, je v tem, da v povprečju na letni ravni produktivnost zraste za 2%. Sicer ne zraste vsako leto isto, enkrat je pač 1%, drugič pa 10%, ampak ko v dolgem obdobju potegneš črto, je v povprečju rast produktivnosti pač 2% na letu.
DrKult
# 22.07.2018 ob 08:05
Centralna banka mora biti neodvisna od politike. Še ena sramota za Trumpa, ko carine ne funkcionirajo kot je obljubil. Kdaj bo impeachment?
kingeston
# 23.07.2018 ob 15:13
slovenčkom niso všeč podjetja ki delujejo dobro in kujejo dobičke; namreč dobiček je hudičevo delo. zato imamo najraje podjetja ki poslujejo z izgubo; ni važno če je ta samo zaradi lopovščine vodstva: mura, polzela, ............ takšna podjetja imamo radi, radi imamo da se tja mečejo miljarde našega denarja; gre seveda za 'izmučene' delavce, ki garajo od jutra do večera (edino z opravljanjem)... skratka imamo radi bolano gospodarstvo, v katerem smo vsi enaki; vsi revni!
a ko pa se gre za lastno podjetje ali lastno denarnico, oj takrat, oj takrat pa so zadeve drugačne!! takrat pa so najhujše razmere v amazonu le slab približek tega kar zmore slovenček, mahnjen na denar (in to smo čisto vsi!), narediti pri svojih zaposlenih. takrat pa ni opravičila, takrat pa se za denar naredi čisto vse!!!
pa dober pogled v ogledalu !!
GORILA
# 23.07.2018 ob 08:28
@veza
prav da sta kritična do Trumpa, vseeno pa pričakujem od vaju, da bosta tudi kdaj zaropotala, ker Barack Husein Obama še ni vrnil Nobelove nagrade za mir, potem bomo razpredali dalje.

Barak Husein Obama, vrni Nobelovo nagrado za mir!
DrKult
# 22.07.2018 ob 19:03
Barak Orkbama, inflacija spodbuja folk z denarjem, da ga nima doma v zoknu. Ce je inflacija 0%, ti je vseeno, če imaš keš v zoknu ali naložen, deflacija pa te spodbuja celo v nasprotno, ker bo tvoj keš jutri kupil več kot danes. Smiselno?
Tega sta me naučila dr. Mojmir Mrak, glavni ekonomski svetovalec slovenski delegaciji ob pridruževanju EUju in dr. Vasja Rant, verjetno največji strokovnjak na področju v vsej državi. O stvari si lahko prebereš v knjigi Economics of Europrean Integration, pa še v marsikateri drugi strokovni knjigi, katerih naslovi so mi od časa na faksu že pobegnili.
ni maitre
# 22.07.2018 ob 12:50
Hja, centralno-plansko gospodarstvo v vsem svojem blišču... Ni kaj, zato pa je Donald stabilni genij.
masterjoze
# 22.07.2018 ob 11:45
Centralna banka mora biti neodvisna od politike? Figo. Politiko vsaj izbirajo volivci. FED je pa vodena pol privatno, nad njo bedijo denarni klani tipa Rotschild - ki volivcem ne dolgujejo ničesar, temveč upravljajo FED za svojo korist
7up
# 22.07.2018 ob 09:47
Mangroo

Kaj je pa narobe s plačami v MS ali pa googlu? Koliko pa je podjetij, kjer imajo začetniki 100k + plače?
aljo16
# 22.07.2018 ob 09:02
Trump kot kakšen kralj nad Fedovo politiko

Ljudje niso volili Trumpa temveč nedemokrata, ki so zakuhali:
- vojne na bližnjem vzhodu
-nekontrolirano migrantsko politiko
-teorijo spola
- itd..

Vzorec se je ponovil tudi v EU in drugod po svetu. Sedaj pa čivkate kako se vam godi krivica?
Vsa vonabi aristokratska srenja pač noče priznati svojih preteklih dejanj, s katerimi so se zamerili ljudstvu po vsem svetu!
______

Kolikor vem se je zacela vojna z bushem, al so demokrati krivi za vsako stvar ki se dogaja, desni so pa itak nezmotljivi, rajse bi unicli cel svet kot pa priznali da majo kdaj narobe.

Zgodovina se ponavlja vsi ki navijate za trumpe, erdogane, orbane, janse,... Ne pozabite da se je z Hitlerjem zacelo enako, sam da ne bojo potem spet demokrati krivi za to,...
Alchemist
# 23.07.2018 ob 07:09
je pa vseeno kar nekaj delnic tehnoloških velikanov splezalo na nove rekordne višine.

Zakaj "vseeno"? Nič "vseeno", ampak "ravno zato"... Kot da bi predpostavljali da so trgi racionalni. A smo nori? Trgi sledijo splošni kolektivni mentaliteti (ja, družbosloven pojem, buuuu) in kot taki se vedejo povsem v skladu s tistim kar večina ameriškega prebivalstva ocenjuje kot dobro....Trump pa je za njih super.
veza
# 22.07.2018 ob 19:15
GORILA
kenda

prav da sta kritična do Trumpa, vseeno pa pričakujem od vaju, da bosta tudi kdaj zaropotala, ker Barack Husein Obama še ni vrnil Nobelove nagrade za mir, potem bomo razpredali dalje.
KovacevaKobila
# 22.07.2018 ob 14:34
Trump

je malo čuden, mogoče je tudi avtist, a vsega kar pove, ne smemo jemati resno, važna so dejanja, ne besede.


No, pa naštejmo njegova dejanja. Na veselje naftnega lobija je črtal prepoved vrtanja nafte v ranljivih habitatih (Arktika, Aljaska, Mehiški zaliv). Na veselje naftnega lobija je črtal zaščito nacionalnih parkov. Na veselje naftnega lobija je dovolil gradnjo naftovoda čez vodni vir in z vojsko razgnal protestnike, ki so nasprotovali gradnji. Na veselje gospodarskih lobijev je črtal prepoved odmetavanja industijskih odplak v reke. Na veselje banksterjev je dereguliral finančni sektor. Na veselje globalistov je elito izdatno davčno razbremenil. Na veselje orožarskega lobija je drastično povečal že tako ali tako astronomski budžet za vojsko. Na veselje orožarskega lobija prodaja gore orožja fundamentalističnim režimom. Na veselje orožarskega lobija je povečal število izvensodnih pobojev z brezpilotnimi letali. Na veselje orožarskega lobija vztrajno ruši jedrski sporazum z Iranom. Na veselje orožarskega lobija je 'solidarnostno' bombardiral Sirijo. Na veselje orožarskega lobija nenehno zahteva več denarja za Nato. Na veselje židovskega lobija je priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela itn.

Tistih na sociali to ne briga, raje hodijo na proteste, posebno, če so plačani.

Mislim, da je po zgornjem seznamu kristalno jasno, kdo je resnični plačanec oz. lutka lobijev.
DrKult
# 22.07.2018 ob 13:57
maksimsi: "Ameriška centralna banka (FED) je privat institucija , ki deluje tako kot je dobro za lastnike te banke... To ni klasična centralna banka..."

To je res, ampak Trump se ne zavzema za to, da bi iz FED-a naredil "klasično centralno banko"; ampak se zavzema za to, da bi FED vodil tako monetarno politiko, kot njemu paše.
Poglavitni cilj vseh "klasičnih" centralnih bank na Svetu je stabilnost cen. To dosegajo s tem, da nadzorujejo količino denarja v obtoku, da je inflacijska stopnja konstantno blizu, ampak še vedno pod 2%. Na ta način doseže, da bogati ljudje denarja nimajo doma v zoknu, temveč ga investirajo, saj s časom izgublja vrednost, obenem pa cene ne rastejo, ker se tudi produktivnost v povprečju na letni ravni povečuje za 2%.
Trumpova zahteva ni preoblikovanje centralne banke (v tem primeru bi ga tako ali tako smaknili) v zasledovanje tega cilja, temveč želi monetarno politiko centralne banke usmeriti v to, da bo podpirala njegovo carinsko vojno. To pomeni, da bi namesto zasledovanja cilja stabilnosti cen banka monetarno politiko snovala okrog dogajanja, ki je posledica trgovinske vojne. To ni metoda za vzdrževanje dolgoročno stabilnega gospodarstva, ampak bi proizvedlo totalni kaos.
Bivši uporabnik
# 22.07.2018 ob 11:59
@masterjoze
Pa saj ni neodvisna od politike. Predsednik in senat nastavita večino vodstva. Kako naj bi to bilo potem neodvisno od politike?
Bivši uporabnik
# 22.07.2018 ob 10:43
FED tako ali tako krije hrbet politiki in to že dolgo. Med predsedovanjem Obame so pustili obrestne mere skoraj na 0. S tem se je gospodarstva navadilo na neskončne zaloge poceni kreditov, nastali baloni pa so ustvarili iluzijo, da je bilijonsko reševanje bank, ki so ga Američani izvedli, res postavilo gospodarstvo nazaj na prava pota in da so res imeli gospodarsko rast. Res pa je, da je bilo to izvedeno malo manj očitno, ne pa tako, kot bi si Trump želel, da kar javno naroča FEDu, kaj morajo narediti.
Olorin
# 22.07.2018 ob 09:08
Kot ponavadi iz kaosa profitirajo le nekateri, hmnja... "izbrani".
Mimobeznik
# 22.07.2018 ob 08:59
Največji izziv po Trumpovih 4ih letih kaosa bo sanirati ameriški primankljaj in javnofinančni dolg... in seveda to, o čemer Trump najbolj govori, pa mu številke ne prihajajo v prid - trgovinski primanjkljaj.
xerces8
# 23.07.2018 ob 22:55
Mogoče pa ima Trump zalogo bitkojnov, zato dela zdrahe, da mu poveča vrednost. ;)
Bivši uporabnik
# 23.07.2018 ob 18:11
@DrKult
Imam vprašanje zate gospod ekonomist. Kaj si misliš o gospodu Keynesu in njegovih naukih?
Bivši uporabnik
# 23.07.2018 ob 17:51
@DrKult
No torej velja, da zaradi te politier ljudje več trošijo. Kako potem to hkrati spodbuja investicije, če pa ljudje potem več trošijo in torej manj investirajo? Morda lahko rečeš, da spodbuja inesticije velikih investitorjev, ampak oni bi investirali v vsakem primeru.
Da gre za poskus argumentacije iz avtoritete je pa očitno iz tega, da poudarjaš, da si poklicni ekonomist in s trm, da vlačiš zraven dr. ekonomije, do zdaj ti pa še ni uspelo razložiti, zakaj naj bi inflacija spodbujala investicije. Samo rekel si, da jih in to je bilo to.
DrKult
# 23.07.2018 ob 17:13
Barak Orkbama, tu se ne pogovarjava o ljudeh, ki imajo 3 jurje našparane, ampak o ljudeh z resnimi vsotami. Ne govorim o naložbi v 10 delnic, ampak o resnih investicijah. Investicijah, ki jih izvajajo velike firme in veliki fondi. Seveda inflacija spodbuja tudi potrošnjo, ampak v tej temi govorimo o tem, zakaj morajo centralne banke biti od politike neodvisne in zakaj je klasični cilj vseh centralnih bank inflacija blizu, ampak pod 2%. In ne, to ni argumentacija iz avtoritete, navedel sem ti tudi naslov kosa strokovne literature, v katerem lahko najdeš podatek. To ni nekaj, kar je zrastlo na mojem zeljniku, ali na zeljniku dr., ki so mi predavali, ampak je splošno sprejeto ekonomsko dejstvo, o katerem lahko prebereš v čisto vsaki strokovni knjigi, ki kakorkoli obravnava centralno bančništvo.
Bivši uporabnik
# 22.07.2018 ob 19:16
@DrKult
Ja spodbuja folk, da ne varčuje ampak zapravlja. To sem tudi rekel. Saj če imaš denar doma, s tem povečuješ življenski standard ostalih v ekonomiji, ker pomeni, da si več proizvedel, kot pa porabil. S tem, da imaš denar na računu, pa ga tako ali tako narediš dostopnega kreditojemalcem. Investicije pa se splačajo le, če imajo donos višji od inflacije, kar za večino ljudi ni realno pričakovanje, sploh pri nizkih obrestbih merah, ki jih trenutno imamo. Torej ta inflacije ne vzpodbuja investicij ampak porabo, ki pa na dolgi rok ni dobra za življenski standard ljudi. Pa briga me, kaj ti je razložil dr. ekonomije. To je poskus argumentacije iz avtoritete.
PONOS
# 22.07.2018 ob 14:14
Lastniki FED so globalisti nekako niso kompatibilni z Trumpom America first.Za svoje višje cilje bodo minirali ZDA in FED.Višji cilj je popolna globalna dominacija in nadzor.One world order glavno mesto sveta Jeruzalem.Potrebujejo kataklizmo,katastrofo kjer za njo imajo pripravljeno rešitev ki bo dosegla cilj.Svetovna valuta in ena svetovna vlada.
GORILA
# 22.07.2018 ob 14:01
@veza
...naj trumpl razlaga ekonomijo drzavam, s katerimi ima USA trgovinski presezek!!
PONOS
# 22.07.2018 ob 13:28
Trump je do zdaj najbolj miroljuben predsednik..nobene nove vojne le ostre grožnje.Kontra predhodnikom ostre bahaške besede in grožnje ampak nič novih vojn.Predhodniki pa lepe besefe in posladkani epilogi hkrati vojne in veliko mrtvih ljudi.
nikhrast
# 22.07.2018 ob 08:40
Trump ti je vedno bolj všeč če si revež, samo večina sindikatov ima svoje pokojninske sklade, polno folka ima tudi svoje privatne pokojninske sklade, tako da Trumpova dejanja niso zelo prijazna do njih. Seveda, če si pa revež ti je pa vseeno za kaos na finančnih trgih.
Si predstavljaš da izvoz v Sloveniji pade, penzionisti bodo dobili še manj iz proračuna.
PONOS
# 22.07.2018 ob 13:24
Vtikanje v FED bo dovoljena le v primeru če je ta popolnoma zavožena in je v igri drug scenarij in bo na koncu za zlom dolarja grešni kozel Trump.Že videno pri Hooverju pred borznim zlomom.
Če pa lastniki želijo še naprej obdržat dolar bo pa vtikanje smrtna obsodba v kar dbomim ker je končni cilj elektronski denar in čip v vsaki človeški glavi ter negotovinsko poslovanje hkrati popolni nadzor.
Bivši uporabnik
# 22.07.2018 ob 14:13
@DrKult
Stabilnost cen ni združljiva z inflacijo malo pod 2%. 2% inflacija prestavlja približno 22% podražitev vseh dobrin in storitev vsakih 10 let. Če je njihov namen res vzdrževanje stabilnih cen, bi jih moralo skrbeti le to, da inflacija ni previsoka, ne pa tudi to, da mora biti inflacija vsaj 1,9%.
Bivši uporabnik
# 22.07.2018 ob 15:43
@DrKult
Inflacija vzpodbuja porabo, ne pa investicij, ker da se investicja splača, mora narasti za več kot inflacijo. Sicer pa je to trenutna naloga centralnih bank, ki jo tako ali tako vsakih 20 let malo spremenijo. Recimo originalno je imela novozelandska centralna banka nalogo, da vzdržuje inflacijo pod 2%. Ameriški FED pa ima drugačno filizofijo kot naš ECB, namreč njih čisto nič ne moti, da imajo inflacijo nad 2%, ker kao to potrebujejo, ker so imeli prej toliko časa pod 2%. Na koncu koncev pa je dejstvo, da je teh 2% "od boga danih", ker produktivnost zadnjih 10 let raste precej počasneje kot 2% letno.
kenda
# 22.07.2018 ob 09:42
@veza
"vsega, kar Trump pove, ne smemo jemati resno, važna so dejanja, ne besede."

Naiven si, veza. Besede imajo svojo moč. Začne se z besedami, konča se z dejanji. Dejanja:

Trump je izstopil iz pariškega sporazuma o podnebju.

Trump je ločil 2000 otrok od staršev.

Trump je nominiral ultra konservativnega ustavnega sodnika.

Trump je že zamajal NATO. Enako za EU. S tem je že dosedaj ogromno pomagal Putinu v Rusiji. Se zavedate, da kritika Putina pomeni smrtno obsodbo v Rusiji? Želite živeti v takem svetu?

Trump je ustvaril Bannona, ki zdaj ustanavlja fundacijo za financiranje desničarskih strank v Evropi.
Crepes Suzette
# 22.07.2018 ob 17:13
Svet se je, iz klasične bipolarnosti, ki jo je bil zvito izsilil premeteni Churchill, udejanil pa zabiti Truman, po padcu berlinskega zidu, razvil precej drugače, kot so pričakovali strategi v ZDA. Kitajska, Rusija in Indija naj bi po Clintonovih zamislih bile samo svobodne kolonije, tako kot je recimo Saudova Arabija, ne pa novi svetovni centri moči. Trump je bil prvi, ki si je upal javno povedati, da so Ameriki stvari ušle iz rok in da svet ne bo nikoli več tak, kot je bil, in da, seveda, mora poskrbeti za Ameriko.

Ameriške banke drastično krčijo službe, ki jih je zasedala MBA izobrazba, saj le-ta po en strani ne more več sodelovati pri ustvarjanju dobička na Wall Stretu - ta posle so v bankah prevzeli matematiki in fiziki, po drugi strani pa se enako drastično zmanjšuje število nivojev zahtevnosti dela in odločanja v bankah . Posle prevzema umetna inteligenca, s katero lahko preko vmesnikov rokuje high school. V ameriških bankah je torej MBA, če ne sodeluje pri upravljanju, že nepotrebna. V bistvu gre za zgodovinski zaton te pri nas še vedno visoko čislane izobrazbe. Slovenija je imela to nesrečo, da ob koncu socializma ni šla vsaj po Dengovi poti in je MBA-jevce izobrazila zgolj na osnovi Podsaharskega programa, ne pa tudi na način, da bi ti, tako kot kitajski in ruski nekdanji komunisti, lahko delovali na svetovnih kapitalskih trgih, ko je tovrstna izobrazba še predstavljala prednost. Slovenija je tako izgubila dvakrat. Prvič, ker v 30. letih ni ničesar zaslužila na svetovnih kapitalskih trgih in drugič, ker so diplomirani domači nesposobneži, z diplomami, katerim se v svetu opice režijo, domače banke, z ogromnimi tujimi dolgovi, poslali v franže. V tem času je pod vodstvom murgelske levice v Sloveniji nastalo za več kot 200 milijard evrov privatne in državne škode. Tako, da prva normalna vlada, ki jo bo Slovenija imela, se bo morala soočiti s krivci za ta debakl. Najmanj, kar bo taka vlada lahko storila, bo to, da bo od EU zahtevala ustanovitev novega sodišča Carle del Ponte, ki se bo s takimi zločinskimi primeri, kot jih v Sloveniji že 30 let izvaja murgelska levica, soočilo na njegovi dejanski, to je genocidni, ravni. Razumljivo, da je treba odvzeti tudi vso nakradeno lastnino rdečih direktorjev. Pusti se jim lahko samo nekaj tisočakov. Če so res taki stučkoti, kot so ves čas trdili, da so, bodo s pomočjo vzvoda (sedaj je še vedno 1:500) hitro nazaj bogati, sicer pa se bodo morali sprijazniti s tem, da so enkrat, po osamosvojitvi, obogateli samo zato, ker so Murgle zanje napisale segregacijske zakone, značilne za apartheid. Uspešnost murgelskega menedžmenta namreč nikoli ni temeljila na uspešnosti na tujih trgih samih, ampak samo na kraji domačega delavca. Famozni slovenski izvoz je torej ves čas izvoz na temelju kraje slovenskega delavca., ki je že 30 let obsojen na to, da za polovično ceno producira nemški najnižji tehnološki nivo.
Bivši uporabnik
# 22.07.2018 ob 15:46
@DrKult
Če pa primerjamo z povprečno plačo pa bi bilo smiselno, da cene padajo, ne pa da ostajajo konstantne, glede na to, da produktivnost raste.
Bivši uporabnik
# 22.07.2018 ob 15:45
@DrKult
Aja pa glede na to, da inflacijo merimo oziroma ocenjujemo iz rasti cen, izjava, da cene ne rastejo, ne pije vode.
SamoRes
# 22.07.2018 ob 08:41
Že dolgo nisem pogledal cene kriptovalut, nekaj me jih je tu prepričevalo naj pogledam čez dva meseca pa potem govorim, sedaj bo že pol leta pa vidim, da sem imel prav.
Bivši uporabnik
# 22.07.2018 ob 07:42
Trump mi je čedalje bolj všeč....
Kazalo