Lastniki delnic na Ljubljanski borzi so ob pogledu na sredino tečajnico morda kar prijeli za glavo. Poročilo Komisije za preprečevanje korupcije o tem, da je slovenski premier zamolčal izvor dela svojega premoženja, je udarilo res nepravi čas, saj se je Ljubljanska borza po lanskem poletju končno začela postavljati na noge. Foto: Reuters
Lastniki delnic na Ljubljanski borzi so ob pogledu na sredino tečajnico morda kar prijeli za glavo. Poročilo Komisije za preprečevanje korupcije o tem, da je slovenski premier zamolčal izvor dela svojega premoženja, je udarilo res nepravi čas, saj se je Ljubljanska borza po lanskem poletju končno začela postavljati na noge. Foto: Reuters
Wall Street je v ponedeljek in torek izgubljal, zdaj pa bo marsikaj odvisno od tega, kakšne poslovne rezultate bodo objavila najpomembnejša ameriška podjetja. Foto: Reuters

Delnice, ki so letos poznale le pot navzgor, so strmo padle. V torek je bil tečaj Telekoma še nad sto evri in s tem najvišje po maju 2010, zdaj pa je cena ob več kot 600 tisoč evrih prometa strmoglavila na 90 evrov. V zadnji uri trgovanja je sledilo okrevanje in rast nad 94 evrov. S Krko je bilo za več kot milijon evrov prometa, najnižji posli so se sklepali pri 53,20 evra, kar pomeni petodstotni minus. Petrol je zdrsnil do 238 evrov, Luka Koper do 8,33 evra.

Tečaji delnic na Lj. borzi (9. januar):

MERCATOR

-1,76 %

122,70 EUR

GORENJE

-3,05 %

4,198

KRKA

-4,46 %

53,50
NOVA KBM

-6,46 %

1,216
PETROL

-6,27 %

239,00

TELEKOM

-6,92 %

94,40

ZAV. TRIGLAV

-7,10 %

17,00

LUKA KOPER

-8,51 %

8,60


Promet ni visok
Donosnost slovenske 10-letne obveznice se je povzpela za 15 bazičnih točk, na 4,84 odstotka. "Popravek je odraz tako včerajšnjih ugotovitev kot tudi delnega unovčevanja dobičkov. Predvsem gre izpostaviti, da pri padcu nismo opazili izstopajočega prometa, kar pomeni, da ima večina vlagateljev še vedno veliko upanja, da se bodo v Sloveniji napovedane reforme zgodile. Padec je v tem pogledu sicer izstopajoč, toda dinamika razkriva, da se bo stanje relativno hitro umirilo," je za MMC povedal Matej Tomažin, predsednik uprave KD Skladi.

Minus je bil že več kot šestodstoten
Indeks SBI TOP (659 točk; -5,18 odstotka) je bil okrog 12. ure že za šest odstotkov in pol v minusu (največji padec po 20. novembru 2008, ko so bili, mimogrede, tečaji vseh delnic z izjemo Krke precej višji kot danes), na koncu pa je izguba znašala pet odstotkov. Vlagatelji so bili v zadnjem mesecu zaradi napovedane privatizacije slovenskih blue-čipov optimistični, tako da je SBI TOP od začetka decembra porasel za 17 odstotkov. Krivulja se je hitro obrnila v drugo smer, saj ni dobro imeti opravka s trgom, kjer je ogrožena politična stabilnost oz. kjer sta korupcije obtožena predsednik vlade in največje opozicijske stranke.

Finančne krivulje na Valu 202:


V Evropi ta teden izstopajo delnice bančnega sektorja, saj so vrednotenja ugodna, regulatorji pa so odložili uveljavitev standarda Basla III.



Veliki načrti evropskih telekomov

V Evropi je bilo sredino dopoldne rahlo pozitivno. Največ so pridobile delnice telekomunikacijskih podjetij. Financial Times je poročal, da so se s komisarjem za konkurenco Joaquinom Almunio srečali vodilni možje Deutsche Telekoma, France Telecoma, Telefonice in Telecoma Italie in razpravljali o gradnji vseevropskega omrežja. Delnice Deutsche Telekoma so po dveh mesecih spet presegle devet evrov. Vrednost evra je 1,306 dolarja, cena zlata pa tik nad 1.660 dolarjev.

Alcoa ima spet dobiček

V New Yorku je bil torek negativen. Indeks Dow Jones (13.328 točk) se je znižal za 0,41 odstotka. V ospredje že prihajajo dobički zadnjega lanskega četrtletja. Alcoa se je znebila rdečih številk - proizvajalec aluminija je imel od 1. oktobra do 31. decembra za 242 milijonov dolarjev čistega dobička, v celotnem lanskem letu pa je bilo dobička 191 milijonov. Analitiki sicer napovedujejo, da bodo dobički ameriških korporacij v primerjavi s tretjim četrtletjem višji za 2,7 odstotka.