"Meme" delnice so spet močno ozelenele, in to le zaradi vrnitve Roaring Kittyja na omrežje X. Foto: CNBC/MMC RTV SLO
Sorodna novica Raketa na Luno: Elon Musk dvignil bitcoin, Redditovci pa pritisk Wall Streetu

Ponedeljkova rast omenjenih dveh delnic je bila več kot 70-odstotna, v torek pa le nekoliko nižja. In to zgolj zato, ker se je Roaring Kitty, ki ima očitno velik vpliv na določen del vlagateljev, po 19. juniju 2021 vrnil "med žive" in spet začel objavljati na omrežju X. 37-letnik je bil leta 2021 v središču pozornosti predvsem zato, ker je svoje sledilce (na takratnem Twitterju in na YouTubu kot Roaring Kitty, na Redditu pa pod vzdevkom DeepFuckingValue) nagovarjal, naj se zoperstavijo hedge skladom, ki so z nakupi na kratko ("shortanjem") stavili na padec delnic slabo stoječih podjetij, kot sta bila GameStop ali AMC.

Upaš na dobiček, izgubiš pa vsak dan milijardo
V teoriji so imeli hedge skladi prav – če podjetje posluje slabo in je na robu stečaja, delnica enostavno ne more pridobivati. A v praksi so se močno ušteli, saj so se na stran povpraševanja množično postavili člani Redditove skupnosti WSB (WallStreetBet), ki so pod taktirko Roaring Kittyja neutrudno kupovali GameStopove delnice, katerih tečaj se je povzpel za več kot 50-krat. Na ta način so "premagali" profesionalce, ki so morali z velikimi izgubami zapirati svoje pozicije. "Shortanje" je namreč zelo nevarno in uničujoče, če trg ne gre v smer, kot si si zamislil. Skupil jo je predvsem Melvin Capital – v najbolj črnih dneh je vsak dan izgubil po milijardo dolarjev.

Roaring Kitty je nepoučene vlagatelje nagovarjal, naj kupujejo visoko
Roaring Kitty je nepoučene vlagatelje nagovarjal, naj kupujejo visoko "shortane" delnice, kot je bil GameStop. Foto: Netflix

Lani posnet tudi biografski film
Dramatični dogodki z začetka leta 2021, vključno z odločitvijo spletnega borznega posrednika Robinhooda, da zaradi nenormalnega nihanja cene začasno onemogoči kupovanje GameStopovih delnic (kar je neizogibno pripeljalo do strmoglavljenja cene), so opisani v filmu Dumb Money (2023) in v dokumentarcu GameStop Saga. Nekateri špekulantje so seveda mastno zaslužili, kot je pri borznih balončkih običajno, pa je večina izgubila visoke zneske. Ni jasno, ali je Roaring Kitty norijo unovčil sebi v prid. Njegov vložek v GameStop, verigo prodajaln videoiger, je znašal 53 tisoč dolarjev, če je slučajno prodal v idealnem trenutku, je pospravil 50 milijonov. A skoraj zagotovo ni.

Tehnološki indeks NASDAQ je v torek dosegel rekordno raven, samo letos je njegova vrednost porasla za 10 odstotkov, medtem ko je pribitek elitnega Dowa Jonesa pol manjši. Foto: Reuters
Tehnološki indeks NASDAQ je v torek dosegel rekordno raven, samo letos je njegova vrednost porasla za 10 odstotkov, medtem ko je pribitek elitnega Dowa Jonesa pol manjši. Foto: Reuters

Delnice še vedno 50 odstotkov pod rekordom
A delnice so naposled strmoglavile na "normalno" vrednost (od rekorda so bile oddaljene za okrog odstotkov), Keitha Patricka Gilla pa so na piko vzeli tudi regulatorji in ga zaslišali, a mu vendarle niso dokazali kakšnih goljufij, tako da jo je odnesel brez kazni. Zdaj se je torej vrnil na omrežje X (in to s številnimi objavami, ne le z eno), s precejšnjo gotovostjo pa lahko trdimo, da bo tudi tokratna divja rast delnic precej kratke sape. Cena delnic je bila pred enim mesecem še okrog 10 dolarjev, v torek za hip že nad 60 dolarjev, kar je sicer še daleč od rekorda, ko je bila cena 120 dolarjev, neverjetnih 140 odstotkov prosto prenosljivih delnic pa je bilo prodanih na kratko. Danes je ta delež manj kot 30-odstoten.

letošnja spremembavrednost
Dow Jones (New York)+5,0 %39.558 točk
NASDAQ (New York)

+10 %

16.511 točk
STOXX 600 (Evropa)+8,9 %

522 točk

SBITOP (Ljubljana)+17 %1.468 točk
dolarski indeks+3,9 %105,0 točke
nafta brent

+6,9 %

82,7 USD
zlato+14 %2347 USD
bitcoin

+46 %

61.600 USD

10-letna obveznica (ZDA)

+62 bazičnih točk

4,45 %

Sorodna novica ZDA višajo carine na kitajske izdelke, pri električnih avtomobilih kar za štirikrat

Rekord indeksa NASDAQ
Na Wall Streetu je bil sicer tudi torkov dan pozitiven, čeprav je guverner Feda Jerome Powell spet poudaril, da se inflacija znižuje prepočasi in da bo treba še nekaj časa vztrajati pri visokih obrestnih merah. Michael Hartnett, strateg banke Bank of America, je opozoril, da zadnji ameriški gospodarski podatki vlivajo strah pred stagflacijo, kar povečuje verjetnost za razprodajo na delniških trgih. Kot pravi, so delnice zdaj v zadnji fazi sekularnega bikovskega trenda, ki se bo končal ali s prenapihnjenostjo delnic (balončkom) ali z recesijo. Kakor koli, v torek je newyorški S & P 500 pridobil pol odstotka, tehnološki NASDAQ pa 0,75 odstotka, pri čemer je pri 16.511 postavil nov rekord.

ZDA uvedle višje carine za številne kitajske izdelke
Medtem se zaostruje trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko. Bidnova administracija uvaja višje carine na široko paleto kitajskih proizvodov, vključno z električnimi avtomobili (dvig carin s 25 odstotkov tudi do 100 odstotkov), polprevodniki, solarnimi paneli in kritičnimi surovinami. S tem želi Biden v volilnem letu pomagati domačim proizvajalcem, kar bi mu lahko dvignilo priljubljenost. Dobre novice pa prihajajo iz Nemčije. Tamkajšnji indeks konjunkturnih pričakovanj ZEW je maja porasel na 47,1 točke (z aprilskih 42,9), kar je najvišja vrednost po ruskem napadu na Ukrajino. Gre za deseti zaporedni mesec rasti, kar vliva upanje, da se največje evropsko gospodarstvo počasi prebuja iz stagnacijskega krča.