Dow Jones je v ponedeljek izgubil skoraj odstotek, potem ko sta Caterpillar in Nvidia opozorila, da manjše kitajsko povpraševanje precej vpliva na poslovanje. Delnice Caterpillarja, največjega proizvajalca gradbene mehanizacije, so se pocenile za devet odstotkov, kar je največji enodnevni padec po letu 2011. Podjetje je istočasno tudi precej zaostalo za pričakovanim četrtletnim dobičkom. Foto:
Dow Jones je v ponedeljek izgubil skoraj odstotek, potem ko sta Caterpillar in Nvidia opozorila, da manjše kitajsko povpraševanje precej vpliva na poslovanje. Delnice Caterpillarja, največjega proizvajalca gradbene mehanizacije, so se pocenile za devet odstotkov, kar je največji enodnevni padec po letu 2011. Podjetje je istočasno tudi precej zaostalo za pričakovanim četrtletnim dobičkom. Foto:
Cena enega soda nafte brent je v ponedeljek zdrsnila pod 60 dolarjev. Vseeno je nafta januarja pridobila več kot deset odstotkov in kaže na največjo mesečno rast po decembru 2016.
Vrednost zlata se je od poletja povzpela za 150 dolarjev oziroma za 12 odstotkov.

Po hudih decembrskih padcih so si delniški trgi lepo opomogli, a negotovost ostaja. Ta ni toliko povezana z rezultati poslovanja ameriških korporacij v zadnjem lanskem četrtletju (72 odstotkov podjetij, ki so do zdaj objavila rezultate, je z dobičkom preseglo pričakovanja; povprečna rast dobičkov naj bi znašala zelo solidnih 14 odstotkov), ampak z napovedmi za letošnje leto. Zadnja pričakovanja govorijo, da bo rast letošnjih dobičkov le okrog 5,5-odstotna. Precej šokantno je bilo sporočilo Nvidie, ki ocenjuje, da bo v četrtletju, ki se je za tega proizvajalca polprevodnikov končalo 27. januarja, prihodek znašal 2,20 milijarde dolarjev in ne 2,70 milijarde, kot je pričakovala prej. Polmilijardna "revizija navzdol" je posledica, kot so zapisali, izrednega in nenavadno turbulentnega obdobja, ki ga je zakrivilo predvsem manjše kitajsko povpraševanje. Delnice Nvidie so v ponedeljek strmoglavile za 14 odstotkov in bile sokrive, da so vodilni newyorški delniški indeksi izgubili približno odstotek, včeraj pa je sledil nežen premik v pozitivno smer.

Zatišje, ki se lahko hitro spremeni v nevihto
Kljub negativnemu ponedeljku velja poudariti, da se je indeks S&P 500 od decembrskega dna odbil za več kot 10 odstotkov. "V zadnjem času na trgih vlada precejšnje zatišje. Če so v prejšnjem četrtletju prevladovale negativne napovedi in se je volatilnost močno povečala, se zdaj stanje normalizira. Delnice nekoliko pridobivajo, medtem ko zahtevane donosnosti obveznic spet malce naraščajo. Včeraj je izstopala rast londonskega delniškega indeksa FTSE100, ki je poskočil za poldrugi odstotek. Trg vse bolj pričakuje, da v povezavi z brexitom ne bo črnega scenarija. Vlagateljem priporočamo, da so še naprej konservativni, bi pa ob morebitni novi večji korekciji kazalo povečati izpostavljenost do delnic," nam je povedal Primož Cencelj iz KD Skladov, ki dodaja, da se lahko zatišje hitro spremeni v nevihto. To so, kot pravi, najbolj spoznali vlagatelji, ki imajo v lasti delnice podjetja Vale, v katerega lasti je bil jez, ki se je zrušil v Braziliji in pokopal vsaj 60 ljudi. Delnice so strmoglavile za 25 odstotkov.

Vrednosti najpomembnejših kriptovalut in tedenska sprememba, 29. januar ob 15.00:


BITCOIN

–4,16 %

3.435 USD
XRP

–8,95 %

0,29
ETHER

–10,5 %

105
EOS–5,29 %2,25
TETHER

–0,14 %

1,01
BITCOIN CASH

–9,67 %

111,73

.

Bitcoin ni varno pribežališče
Vsi, ki so upali, da bo januar prinesel rast kriptovalut, se lahko obrišejo pod nosom. Zadnji teden je spet postregel s precejšnjimi padci, eter je izgubil desetino vrednosti, Stellar celo 20 odstotkov, tako da je po tržni kapitalizaciji vseh kriptovalut padel s 6. na 9. mesto, pri dobrih osmih dolarskih centih pa je od rekorda (iz lanskega januarja) oddaljen več kot 90 odstotkov. Včeraj je na negativno razpoloženje vplivala predvsem novica, da Evrazijska gospodarska skupnost (EAEU) načrtuje uvedbo večje regulacije kriptovalut. Končajmo z analizo banke JP Morgan Chase, ki ugotavlja, da bitcoin ni varno pribežališče ob delniških pretresih. Od julija 2010, odkar Bloomber spremlja vrednost bitcoina, je namreč ta kriptovaluta ob desetih najslabših mesecih na Wall Streetu (merjeno z indeksom S&P 500) le trikrat pridobivala. V tej luči se je pričakovano bolje "odrezalo" zlato, ki je v teh desetih mesecih, ko so delnice na Wall Streetu padale, sedemkrat pridobivalo.

Zlato na najvišji vrednosti po juniju
Zlato se tudi tokrat, ko grozita kaotični brexit in trgovinske napetosti med ZDA in Kitajsko in ko bi lahko nekatera ključna podjetja razočarala s četrtletnim poslovanjem, ponuja kot varen pristan. Včeraj je cena dosegla sedemmesečni vrh: za 31,1-gramsko unčo je bilo treba plačati dobrih 1.310 dolarjev. Zlato je postalo privlačnejše tudi zaradi ameriške centralne banke, ki je v zadnjem času poudarjala, da bo potrpežljiva pri zaostrovanju denarne politike. Prav danes Fed končuje dvodnevno sejo, zvišanja obresti skoraj zanesljivo ne gre pričakovati. Tudi nafta (brent: 61,50 dolarja) je včeraj (zaradi sankcij, ki jih je Washington uvedel proti venezuelski naftni družbi PDVSA, ki je v lasti države) pridobivala in nadoknadila ponedeljkov padec (brent je pogledal pod 60 dolarjev za 159-litrski sod), ki je bil s tremi odstotki najvišji letos. Kljub temu so cene nafte v januarju za 12 odstotkov v plusu, tako da vse kaže na največjo mesečno rast cen črnega zlata po decembru 2016.