Dow Jones je od januarskega rekorda oddaljen skoraj 10 odstotkov, ta teden pa je po dveh letih zdrsnil pod 200-dnevno drseče povprečje, kar je pri tehnični analizi zelo zgovoren podatek. Foto: Reuters
Dow Jones je od januarskega rekorda oddaljen skoraj 10 odstotkov, ta teden pa je po dveh letih zdrsnil pod 200-dnevno drseče povprečje, kar je pri tehnični analizi zelo zgovoren podatek. Foto: Reuters
Od trideseterice delnic, ki sestavljajo indeks Dow Jones, se je poslovil General Electric, zamenjala ga je veriga drogerij Walgreens Boots Alliance. Vseeno so GE-jeve delnice včeraj, prvi dan trgovanja po slovesu od elite, poskočile za skoraj osem odstotkov (na 13,74 dolarja), kar je največja enodnevna rast v zadnjih treh letih. Vseeno so v primerjavi z začetkom leta za 21 odstotkov "pod gladino". Foto: EPA
Cena zlata je zdrsnila na letošnje dno, na 1.253 dolarjev za 31,1-gramsko unčo. Tehnična analiza ni ugodna, saj se je pojavil smrtni križ - 50-dnevno drseče povprečje je od zgoraj prebilo 200-dnevnega. Foto: Reuters
Harley Davidson se seli iz ZDA zaradi zvišanja carin

Novi protekcionistični ukrepi, ki jih sprejema Donald Trump, vznemirjajo vlagatelje. Zadnja Trumpova kaprica naj bi bila, da namerava več kitajskim podjetjem prepovedati naložbe v ameriška tehnološka podjetja, kar pa je finančni minister Steven Mnuchin včeraj označil kot lažno novico. Newyorški delniški indeks Dow Jones je v ponedeljek padel za 1,33 odstotka in se prvič po dveh letih spustil pod 200-dnevno drseče povprečje, kar nakazuje na precejšnjo verjetnost nadaljnjih izgub. Položaj je na koncu nekoliko popravi Trumpov svetovalec Peter Navarro, ki je povedal, da ukrepi proti Kitajski in drugim državam ne bodo začeli veljati in da je odziv trgov pretiran.

Harley Davidson seli proizvodnjo v tujino
Tečaj delnic Harleyja-Davidsona je padel za šest odstotkov, podjetje pa je sporočilo, da bo (zaradi evropskih carin na motorna kolesa) del proizvodnje preselilo iz ZDA. V Evropski uniji je bilo lani prodanih skoraj 40 tisoč teh kultnih dvokolesnikov. Še več so v ponedeljek izgubile tehnološke delnice. Indeks Nasdaq, ki je bil še pred nekaj dnevi rekordno visoko, se je znižal za dva odstotka, pri čemer so Netflixove delnice strmoglavile za več kot šest odstotkov. V torek se je padanje delnic v New Yorku ustavilo, vodilni indeksi so rahlo porasli (Dow Jones na 24.283 točk; Nasdaq na 7.561), medtem ko se Frankfurt ni mogel znebiti rdeče barve. V prvih dveh dneh tega tedna je indeks DAX30 (12.234 točk) padel za skoraj tri odstotke.

"Izpuhtelo" 1.800 milijard dolarjev
Na Kitajskem je osrednjo borzo v Šanghaju "obiskal" medved, simbol pesimizma, saj je vodilni delniški indeks že 20 odstotkov oddaljen od januarskega vrha. V skoraj pol leta se je tržna kapitalizacija znižala za 1,8 bilijona dolarjev. Dodatne težave povzroča šibkejši jen, saj to prizadene podjetja, ki imajo posojila denominirana v dolarjih. Podobno malodušje vlada tudi na borzi v Hongkongu, saj so delnice četrtine podjetij, ki sestavljajo indeks HSCEI, ta teden padle na enoletno dno, kar je največ po pretresih ob vstopu v leto 2016.

Vrednosti največjih kriptovalut in tedenska sprememba, 27. junij ob 7.00:

BITCOIN

-8,82 %

6.079USD
ETHER

-18,0 %

431
RIPPLE-14,7 %0,45
BITCOIN CASH-21,1 %692
LITECOIN

-21,7 %

75,9
STELLAR

-20,5 %

0,183

.

Zlato se je spoprijelo s smrtnim križem
Čeprav je na delniških trgih zadnje čase precej napeto, to ni pomagalo zlatu. Zdi se, da je letos kar izgubilo status varnega pribežališča, saj je pri 1.255 dolarjih za 31,1-gramsko unčo pet odstotkov nižje kot na začetku leta. V ponedeljek se je pri tehnični analizi pokazal še tako imenovani smrtni križ, saj je 50-dnevno drseče povprečje padlo pod 200-dnevnega, kar je zelo črnogled znak. Zadnje dni na cene zlata negativno vpliva dogajanje na terminskih trgih, saj se je precej povečala količina prodaj na kratko (short), kar pomeni, da je vedno več stav na nadaljnji padec zlata. Morebitne kupce odvrača tudi Fedovo zaostrovanje denarne politike in s tem vedno višje realne obrestne mere, kar viša privlačnost obveznic ali običajnih bančnih depozitov.

Cene nafta naj bi še naraščale
Vrednost nafte brent niha okrog vrednosti 75 dolarjev za 159-litrski sod. Trgovci se ozirajo na nemire v Libiji, kar bi lahko pomenilo precejšen izpad črpanja v tej državi, ki je članica Opeca. Pri ameriški investicijski banki Jefferies napovedujejo, da bo nižja ponudba tudi v drugi polovici leta skrbela za višje cene nafte in da bo brent večinoma nad 80 dolarji. Še višjo ceno napovedujejo pri banki Bank of America Merrill Lynch. Brent naj bi do drugega četrtletja 2019 dosegel 90 dolarjev, če le ne bo trgovinski spor med ZDA in preostalim svetom preveč znižal gospodarske rasti in s tem tudi povpraševanja po nafti.

Bitcoin pod 6.000 dolarji
Na trgu kriptovalut še naprej prevladujejo negativna čustva. Tehnična analiza še ne nakazuje preobrata, tako da je kar precejšnja verjetnost za naslednje padce. Ko je 5. maja bitcoin skoraj dosegel 10 tisoč dolarjev, so se nekateri prehitro veselili, da je padcev konec. Bitcoin je konec tedna pogledal pod 6.000 dolarjev (a nato zaradi večjega zanimanja iz Azije kar lepo okreval), tako da je bil od rekordne vrednosti oddaljen že 70 odstotkov. Za zadnji padec naj bi bili krivi skladi, ki so ob lanski evforiji vstopili na trg in povzročajo še večji prodajni pritisk. Ko se bo trg prečistil, bo čas za nov vzpon, težko pa je napovedati, kdaj se bo to zgodilo.

Harley Davidson se seli iz ZDA zaradi zvišanja carin