Aneks v vrednosti 551 tisoč evrov je po besedah Alenke Bratušek upravičen. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Aneks v vrednosti 551 tisoč evrov je po besedah Alenke Bratušek upravičen. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Ministrica za infrastrukturo, ki opravlja tekoče posle, je ob ogledu gradbišča začasne obvoznice pred vasjo Beka izpostavila, da bi bila bistveno bolj zadovoljna, če bi snovalci projekta drugi tir med Divačo in Koprom dela načrtovali, kot je treba, oz. bi bila tudi dovozna cesta urejena tako, kot je treba, "ne pa v naselju med ljudmi, kjer hodijo otroci". Aneks v vrednosti 551.000 evrov, ki ga je projektna družba 2TDK podpisala s podjetjem Kolektor CPG in je namenjen financiranju gradnje začasne obvoznice mimo vasi Beka, je tako po njenih besedah upravičen.

Alenka Bratušek je izrazila zadovoljstvo, da mandat na infrastrukturnem ministrstvu končuje s tem, da so projekt drugi tir zapeljali na način, da gre na roko ljudi. "Vedeti je treba, da je to velik projekt, da gre za velik poseg v prostor in da bodo morali ljudje, ki tu živijo, v petih letih kar nekaj pretrpeti oz. potrpeti," je dodala.

Veseli jo tudi, da ministrstvo zapušča s 100 milijonov evrov nižjo vrednostjo projekta drugi tir, kot je bila, ko je ministrstvo prevzemala. Iz 2TDK-ja so konec prejšnjega meseca sporočili, da je družba v zadnjem letu zmanjšala vrednost projekta za 71,6 milijona evrov, našli pa so tudi mogoče nadaljnje prihranke, ki bodo skupaj presegli 100 milijonov evrov, če bodo te predlagane rešitve potrjene.

Sorodna novica Sklenitev aneksa, ki naj bi ga Bratuškova "dala z mize"

Gradnja bo končana okoli julija

O aneksih je spregovoril tudi generalni direktor 2TDK-ja Dušan Zorko, ki je zavrnil navedbe, da ima družba na mizi že nov aneks Kolektorja. "To ne drži, govorim o zahtevkih, ne aneksih, kar je velika razlika," je bil jasen. Na 2TDK-ju bodo obravnavali, za kar se bo izkazalo, da je potrebno. Gradnja obvozne ceste bo po Zorkovih besedah končana okoli julija, ko tudi mora biti, da lahko nadaljujejo druga dela.

Iz projektnega podjetja so sicer prav danes sporočili, da so od konzorcija družb MarkoMark Nival in Ekorel prejeli predlog novega podizvajalca za gradnjo objektov v dolini Glinščice. Strokovna komisija 2TDK bo zdaj ugotovila, ali novi podizvajalec izpolnjuje vse zahtevane pogoje, odločitev pa bodo sporočili v najkrajšem mogočem času.