Ministrica Alenka Bratušek ne vidi razloga, da EIB ne bi posodil denarja za drugi tir. Foto: BoBo

Odbor direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) je odločitev o 250 milijonov evrov vrednem posojilu za projekt drugi tir Divača‒Koper prejšnji torek preložil. Na EIB-ju so pojasnili, da se je seja zavlekla predvsem zaradi razprav, povezanih z brexitom, zato so nekatere točke dnevnega reda preložili na naslednjo sejo. O posojilu bo odbor direktorjev predvidoma odločal maja.

Ministrica za infrastrukturo Bratuškova razlog za preložitev vidi v tem, "da očitno nekateri gospodje oziroma gospe na tem odboru niso opravili svojega dela do konca in je bila skupina, ki bi morala o tem odločati, nesklepčna". EIB je ministrstvu za infrastrukturo posredoval pojasnilo, da bodo o posojilu odločali na eni od naslednjih sej.

Italijani lobirajo proti

Na novinarsko vprašanje glede domnevnega lobiranja Italijanov proti projektu je Bratuškova odvrnila: "Ali vas to čudi?" Ob tem je dodala, da so ves čas vsi relevantni odločevalci znotraj EIB-ja dali pozitivno mnenje k posojilu "in "ne vidim posebnega razloga, da na koncu odločitev ne bi bila pozitivna".

"Znano je, da EIB pogojuje posojilo s poroštvenim zakonom. Jaz sem prepričana, da bi se dalo posojilo dobiti tudi na drugačen način, res pa je, da bi bilo verjetno nekoliko dražje. In ker gre na neki način za javni denar, je verjetno naša dolžnost, da poiščemo najcenejšo možno varianto," je dodala.

Finančna konstrukcija drugega tira bo kmalu zaprta

Finančna konstrukcija za projekt bo po ministričinih besedah sicer do konca maja tako ali drugače zaprta. Do konca prihodnjega meseca mora biti konstrukcija zaprta zaradi 109 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Sporazum za njihovo črpanje sta predstavnika Evropske komisije in podjetja 2TDK namreč podpisala maja lani, sredstva pa so bila dodeljena pod pogojem, da se finančna konstrukcija projekta zapre v roku 12 mesecev.

Bratuškova, ki je konec februarja napovedala razrešitev Damirja Topolka zaradi afere z maketo drugega tira, zamenjave še ni našla. "Je pa treba ob tem povedati, da ga bom zamenjala skladno z zakonsko možnostjo, da v enem letu svojega mandata to naredim. Ne gre za kazensko ali kakršno koli drugačno zamenjavo," je dodala. Na direkciji po njenih pojasnilih teče vrsta pomembnih projektov, njeno navodilo Topolku pa je bilo, da do menjave vse teče maksimalno hitro.

Še vedno manjka denar za izgradnjo drugega tira