V prvih petih mesecih letos se je na zavod za zaposlovanje prijavilo skoraj 20 odstotkov manj brezposelnih kot v enakem obdobju lani. Foto: MMC RTV SLO
V prvih petih mesecih letos se je na zavod za zaposlovanje prijavilo skoraj 20 odstotkov manj brezposelnih kot v enakem obdobju lani. Foto: MMC RTV SLO

Po mesecih skokovitega naraščanja brezposelnosti so tokrat statistike malce bolj optimistične - število brezposelnih se je v preteklem mesecu končno znižalo, v prvih petih mesecih letos pa se je na zavod za zaposlovanje prijavilo skoraj 20 odstotkov manj brezposelnih kot v enakem obdobju lani, a jih je vseeno še vedno prijavljenih slaba četrtina več kot v enakem obdobju lani.

Maja se je tako na zavod na novo prijavilo 6.787 ljudi, kar je 4,7 odstotka manj kot aprila in 20,4 odstotka manj kot maja 2009. Med njimi je bilo 723 iskalcev prve zaposlitve, 1.710 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 2.626 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas. V petih mesecih se je na zavod skupaj prijavilo 38.862 brezposelnih oseb, kar je 18,9 odstotka manj kot lani.

Zvišuje se število ljudi, ki so našli zaposlitev
Poleg tega se je maja število brezposelnih, ki so našli zaposlitev, zvišalo - od 7.702 brezposelnih, ki jih je zavod odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oz. samozaposlilo 4.699, kar je 20,3 odstotka več kot aprila. V primerjavi z lanskim majem je bilo zaposlitev za 10 odstotkov več. V obdobju prvih petih mesecev je bilo zaposlitev 22.784, kar je 30,8 odstotka več kot v primerljivem lanskem obdobju.

Zaradi z gospodarsko krizo povezanega množičnega odpuščanja presežnih delavcev in večjega števila prenehanj zaposlitev za določen čas se je struktura brezposelnosti spremenila. Letna primerjava kaže, da je med brezposelnimi več moških kot žensk, povečali so se tudi deleži brezposelnih, starih od 25 do 49 let, brezposelnih trajno presežnih delavcev in brezposelnih zaradi stečajev, v zadnjih mesecih pa zaradi manjšega števila novoprijavljenih brezposelnih oseb narašča tudi delež dolgotrajno brezposelnih oseb.