Manj ga bo. Foto: MMC RTV SLO
Manj ga bo. Foto: MMC RTV SLO

Čebelarji so že maja opozorili, da bo letina medu zaradi neugodnih vremenskih razmer slaba, takrat so predvidevali, da bo izpad okoli 30-odstoten. Takrat so upali na poletno pašo, a je bila tudi ta pod pritiskom vremenskih nevšečnosti, ponekod so morali čebelarji hraniti čebele.

"Letošnje leto nam vremensko res ni naklonjeno. Deležni smo hitrih vremenskih sprememb, ki poleg nizkih in visokih temperatur s seboj prinašajo tudi neurja z veliko dežja, vetra in tudi toče," so pojasnili na čebelarski zvezi.

Pašna sezona se sicer konča avgusta, vendar pa čebelarji že zdaj vedo, da dosedanjega izpada ne bo mogoče nadomestiti. "Edini up imamo zdaj za hojevo pašo. Četudi ta odlično zamedi, ne more popraviti letošnje sezone. To pašo pričakujemo na manjšem območju in je bo deležno le manjše število čebeljih družin," so dodali.

Ministrstvo govori o pomoči
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je sicer maja čebelarjem obljubila pomoč za ublažitev posledic slabe sezone, če bo ta res slaba. "Če bi se napovedi scenarija glede slabe letine uresničile, bo ministrstvo zagotovo priskočilo na pomoč in poskušalo najti rešitve in ukrepe, ki bi ublažili posledice slabe sezone," je maja povedala ministrica.

Tako so pogovori o pomoči že stekli, a je treba počakati na konec pašne sezone in na končno oceno stanja.

Čebelarska zveza je sicer pristojnim že dala predlog za znižanje DDV-ja na zdravila in povračilo dela trošarin za energente za prevoze čebel. Znižani DDV bi namreč po mnenju čebelarske zveze lahko pocenil zdravila večini čebelarjev in s tem zmanjšal vpliv izpada prihodka zaradi slabe letine.

Kot so pojasnili na zvezi, jim je pri tem prisluhnilo kmetijsko ministrstvo in jim ponudilo potrebno pomoč pri nadaljnjih pogovorih z ministrstvom za finance, pod okrilje katerega sodita omenjeni področji DDV in trošarin.

"Žal pa so se tukaj zadeve ustavile. V obeh zadevah smo čebelarji popolnoma neupravičeno izpadli oz. nas čebelarje obravnavajo drugače," so še povedali na zvezi in dodali, da želijo le to, da čebelarje obravnavajo enako kot druge panoge v kmetijski dejavnosti.

Slovensko čebelarstvo v številkah
V Sloveniji je po podatkih statističnega urada okoli 10.000 čebelarjev, čebelarji pa s pridelkom medu zadostijo za približno polovico domače porabe. Lani so pridelali 1.746 ton medu, kar je 10 odstotkov nad povprečjem zadnjih desetih let. Pridelava medu med leti zaradi vremenskih razmer precej niha. Čebelarji so največ medu pridelali leta 2001, in sicer rekordnih 2.550 ton, najmanj pa leta 2014, ko ga je bilo le 471 ton.