Po podatkih statističnega urada je Slovenija najbolj čebelarska država v EU-ju s skoraj petimi čebelarji na 1000 prebivalcev. Foto: BoBo
Po podatkih statističnega urada je Slovenija najbolj čebelarska država v EU-ju s skoraj petimi čebelarji na 1000 prebivalcev. Foto: BoBo

Pričakujejo 51 razstavljavcev, ki prihajajo iz devetih držav. Obiskovalci se lahko seznanijo z najnovejšo opremo, materiali in tehnologijami na področju čebelarstva.

Sejma se je danes udeležil državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Blaž Germšek, ki je poudaril, da je treba povečati naložbe v sodobnejše tehnologije ter okrepiti znanje s pomočjo raziskav in ga prenašati v prakso, če želimo povečati donos medu ter izboljšati ekonomičnost in konkurenčnost tega sektorja. Pomembna sta tudi optimalni izkoristek čebelje paše in ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in drugih opraševalcev, je navedel.

V Sloveniji s pridelkom medu zadostimo le dobri polovici domače porabe

Po Grmškovih besedah v Sloveniji s pridelkom medu zadostimo le dobri polovici domače porabe, stopnja samooskrbe z medom pa precej niha. V prihodnje bo treba po njegovih besedah zagotoviti dovolj kakovostnih pašnih virov za prehrano čebel in drugih opraševalcev, tudi s sajenjem medovitih rastlin, predvsem takih, ki so odpornejše proti suši, so sporočili z ministrstva.

Prvi dan sejma je potekala tudi novinarska konferenca Čebelarske zveze Slovenije, ki jo bo tudi prihodnja štiri leta vodil Boštjan Noč. Na njej so opozorili, da je toplo vreme na začetku leta povzročilo zgodnje cvetenje medovitih rastlin, bojijo se, da tem ne bo uspelo ponuditi paše, zato jih skrbi za preživetje čebel.

V nedeljo bodo iskali odgovore na vprašanje, zakaj in kako je treba skrbeti, da so v čebeljih družinah kakovostne matice, spregovorili bodo tudi o oskrbi čebel v novih podnebnih razmerah in ukrepanju ob medenju bršljana, predelavi voska v lastnem čebelarstvu in o uporabi čebeljih pridelkov v apiterapiji.

Po podatkih statističnega urada je Slovenija najbolj čebelarska država v EU-ju s skoraj petimi čebelarji na 1000 prebivalcev. V državi je več kot 11.000 čebelarjev, ki čebelarijo s približno 215.000 čebeljimi družinami.