Celjski sejem vsako leto privabi množice ljudi. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Celjski sejem vsako leto privabi množice ljudi. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V družbi Celjski sejem so z letošnjim sejmom zelo zadovoljni, kot uspešnega ga ocenjujejo tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), z nastopom pa je zadovoljna tudi prva država partnerica, Hrvaška. "Vreme nam letos ni bilo naklonjeno, kljub temu pa opažamo približno enak obisk kot lani. Približujemo se številki 100.000," je o prvih rezultatih letošnjega obiska sejma povedal izvršni direktor Celjskega sejma Robert Otorepec.

K dobremu obisku, zlasti prvi sejemski dan, je po Otorepčevi oceni pripomogla tudi država partnerica Hrvaška, so sporočili s Celjskega sejma. "Medijski odziv je bil letos res dober, prav tako pa je bilo na sejmu rekordno število spremljajočih poslovnih srečanj in prireditev, ki so bile zelo dobro obiskane. Obiskalo nas je veliko ministrov, v soboto tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc," je pojasnil Otorepec.

Prvi odzivi razstavljavcev kažejo, da se bosta približno dve tretjini Mosa udeležili tudi prihodnje leto. Med manj zadovoljnimi so bili predvsem tisti, ki neposredno prodajajo, Otorepec domneva, da verjetno zaradi vremena. "Očitno pa je tudi, da ta prodaja na sejmih nekako izumira in da obiskovalci prihajajo bolj ciljno usmerjeni," je dodal.

Delitev na pet strokovnih segmentov
Odločitev, da so obrtni sejem letos razdelili na pet strokovnih segmentov, se je po njegovi oceni tako izkazala za pravilno. Najbolj zadovoljni med razstavljavci so bili sicer po prvih ocenah tisti, ki so se na sejmu letos predstavili prvič.

"Zadovoljni smo, da je letos na Mosu sodelovalo veliko več naših obrtnikov in podjetnikov kot pretekla leta," pa je dejal predsednik OZS-ja Branko Meh. Ponosen je, da je sodelovalo 11 območnih zbornic, kar je največ do zdaj, pa tudi panožne sekcije.

Kot je spomnil Meh, je zbornica ob robu sejma organizirala več dogodkov, na katerih so se lahko slovenski obrtniki in podjetniki iz oči v oči srečali s kolegi iz drugih držav. Zelo je tudi zadovoljen, da je ulico obrti, na kateri so predstavljali različne poklice, obiskalo več kot 2.000 osnovnošolcev in drugih obiskovalcev. Letos so jo prvič popestrili tudi z vajeniško pisarno, v kateri je bilo mogoče dobiti vse informacije o vajeništvu.

Sosednja država partnerica
Hrvaška, ki se je po 21 letih sodelovanja na Mosu letos prvič predstavila kot država partnerica, je z udeležbo zadovoljna. "S tem, kar smo naredili, smo zelo zadovoljni. Vreme ni bilo lepo. To je po eni strani slabo, po drugi strani pa dobro, saj so se obiskovalci dlje časa zadrževali pri nas, v naši dvorani," je povedala svetovalka predsednika hrvaške obrtne zbornice Sanja Želinski Matunec.

Iz Hrvaške je letos v Celje prišlo približno 50 razstavljavcev, in sicer s področja obrti, trgovine in turizma. Izmenjali so veliko stikov, poželi veliko zanimanja in razdelili veliko katalogov ter informacij, a pravi rezultati bodo znani po sejmu, ko se bodo sklenili posli, je dejala predstavnica hrvaške zbornice in izrazila upanje, da se bo sodelovanje s Slovenijo v prihodnosti le še nadgradilo.