Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cene za prodajo na domačem trgu so bile na mesečni ravni višje za 3,1 odstotka, za prodajo na tujih trgih pa za 2,1 odstotka. Pri slednjih so se cene za prodajo na trgih držav v evrskem območju zvišale za 2,5 odstotka, na trgih držav zunaj območja z evrom pa za 1,3 odstotka, so sporočili s statističnega urada (Surs).

Cene energentov so se dvignile za 9,2 odstotka, surovin za 2,5 odstotka, proizvodov za splošno porabo za 1,8 odstotka in proizvodov za naložbe za 1,7 odstotka.

Najbolj so se cene v primerjavi z aprilom zvišale v oskrbi z električno energijo (za 11,8 odstotka). Sledile so cene v proizvodnji kovin (za 5,0 odstotka), obdelavi in predelavi lesa ter pri izdelkih iz lesa (za 4,4 odstotka) in proizvodnji živil (za 3,2 odstotka). Na drugi strani pa so se najbolj znižale cene v proizvodnji oblačil (za 3,1 odstotka), sledile so pocenitve v proizvodnji usnja, usnjenih in sorodnih izdelkov (za 1,9 odstotka).

V medletni primerjavi so bile cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih maja višje za 22,5 odstotka. Cene za prodajo na domačem trgu so se zvišale za 25,7 odstotka, za prodajo na tujih trgih pa za 19,3 odstotka, in sicer na trgih držav v evrskem območju za 21,6 odstotka ter na trgih držav zunaj evrskega območja za 14,7 odstotka.

Cene energentov so se dvignile za 74,6 odstotka, surovin za 28,5 odstotka, proizvodov za naložbe za 12,8 odstotka in proizvodov za splošno porabo za 10,4 odstotka.

Najbolj so porasle cene v oskrbi z električno energijo (za 99,2 odstotka). Sledile so cene v proizvodnji kovin (za 56,9 odstotka), proizvodnji papirja in izdelkov iz papirja (za 43,5 odstotka) in obdelavi in predelavi lesa ter izdelkov iz lesa (za 38,5 odstotka). Znižale so se medtem cene v proizvodnji drugih vozil in plovil (za 2,9 odstotka) ter proizvodnji računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov (za 0,5 odstotka), so še zapisali v Sursu.