Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina zunaj avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od jutri, 8. novembra, do vključno ponedeljka, 21. novembra 2022, znašali 1,718 evra za liter dizelskega goriva in 1,482 za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina.

Kurilno olje bo cenejše za 5,8 centa, cena bo 1,401 evra za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov zunaj avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95 ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

"Če ne bi regulirali cen dizla in hkrati potrošnike oprostili plačila okoljskih dajatev, bi bilo po naših ocenah, pri katerih smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter dizla treba odšteti okoli 1,875 evra na liter," so zapisali na gospodarskem ministrstvu.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem in gibanju tečaja ameriški dolar in evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejejo 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin, dizelsko gorivo brez dodatkov in kurilno olje.