Je Cerar komu izmed bližnjih zaupal informacijo o skrbnem pregledu? Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Je Cerar komu izmed bližnjih zaupal informacijo o skrbnem pregledu? Foto: Srdjan Živulović/BoBo

"Predsednik vlade je že po svoji funkciji tak podatek dolžan varovati kot tajen, saj bi z razkritjem tega podatka lahko nastale škodljive posledice. Razkritje neobjavljene notranje informacije osebi, ki jo zavezuje obveznost zaupnosti, dovoljuje zakon o trgu finančnih instrumentov," so še navedli v Gorenju.

Hkrati so ponovili, da so po podpisu dogovora s Panasonicom o izvedbi skrbnega pregleda presodili, da lahko skladno z zakonskimi določili odloži objavo te notranje informacije, o čemer so obvestili tudi Agencijo za trg vrednostnih papirjev.

Kdo vse še ve?
Gorenje je konec julija sporočilo, da je s Panasonicom 13. julija sklenilo več dokumentov, ki opredeljujejo pogoje, pod katerimi bo velenjska družba japonski korporaciji do konca septembra omogočila izvedbo skrbnega pregleda. Po tem se bo Panasonic lahko odločil za ponudbo za povečanje lastniškega deleža, vendar odločitve o tem še niso bile sprejete, so navedli v Gorenju.

Poleg Cerarja naj bi bil predhodno o tej informaciji po današnjem pisanju Dela obveščen tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Spletne Finance ob tem pišejo, da v Gorenju ne vedo, kako je do informacij prišel tudi Počivalšek, obenem pa spletni portal opozarja, da ni jasno, ali je premier o teh informacijah govoril še s kom in ali je kdo izmed teh ljudi kupoval tudi delnice Gorenja.
Poleg tega je Delo poročalo, da so nadzorniki in uprava Gorenja o aktivnostih Japoncev vedeli že na dan skupščine podjetja 8. julija, saj so se nadzorniki na to temo sestali tik pred skupščino, na kateri pa o skrbnem pregledu ni bilo govora.