Foto: BoBo
Foto: BoBo

Še manj ugodni so podatki za samske. Davčna obremenitev za samske je lani znašala 86,4 odstotka dodatne bruto plače v zaposlitvi, kar pomeni, da so se njeni neto dohodki pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost povečali le za 13,6 odstotka bruto plače.

To je past brezposelnosti, ki odraža razliko v neto dohodkih osebe ob njenem prehodu iz brezposelnosti. Razlika nastane zaradi višjih davkov in socialnih prispevkov ter nižjih pripadajočih socialnih transferjev v zaposlitvi glede na dohodke in višje pripadajoče socialne transferje med brezposelnostjo, so pojasnili.

Davčna obremenitev plače pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost za samskega se je lani glede na leto 2020 znižala za tri odstotne točke.

Davčna obremenitev plače pri prehodu na bolje plačano delovno mesto je lani za samskega znašala 50,1 odstotka dodatne bruto plače, za par z dvema otrokoma pa 100 odstotkov, kar je past nizkih plač.

Ta kazalnik prikazuje razmerje v neto dohodkih zaposlenega pri prehodu na višje plačano delovno mesto zaradi višjih davkov in socialnih prispevkov ter nižjih pripadajočih socialnih transferjev glede na prejšnje nižje dohodke, posledično nižje davke in socialne prispevke in višje pripadajoče socialne transferje.

Za samske se je ta obremenitev lani glede na leto 2020 znižala za 0,2 odstotne točke, za par z dvema otrokoma pa je ostala enaka.