Po besedah sindikalista Davida Ažnoha bodo delavci stavko po 26. januarju zaostrili, če vodstvo ne bo prisluhnilo njihovim zahtevam. Foto: Lidija Cokan/Radio Maribor
Po besedah sindikalista Davida Ažnoha bodo delavci stavko po 26. januarju zaostrili, če vodstvo ne bo prisluhnilo njihovim zahtevam. Foto: Lidija Cokan/Radio Maribor

Zaposleni v mariborskem podjetju A&E Europe, ki proizvaja industrijske sukance, znova stavkajo. Tik pred novim letom so namreč organizirali dveurno opozorilno stavko, razlog za nezadovoljstvo pa so, kot pravijo, absurdno nizke plače in pomanjkanje socialnega dialoga. Vodstvo podjetja v ameriški lasti je očitke zavrnilo in stavko označilo za nezakonito.

Od opozorilne enourne stavke v podjetju A&E Europe, ki je v ameriški lasti, konec lanskega leta se ni zgodilo veliko, razloge za današnjo celodnevno stavko pojasnjuje podpredsednik Konfederacije sindikatov Slovenije David Ažnoh: "Vse, kar smo se do zdaj dogovorili, je v bistvu način pogajanj, ki pač potekajo prek aplikacije Zoom, nič drugega pač ni bilo dogovorjeno."

Sorodna novica Opozorilna stavka v mariborski družbi A&E Europe

V podjetju z okoli 160 zaposlenimi je tako po podatkih stavkovnega odbora v dopoldanski izmeni obstalo najmanj 80 odstotkov proizvodnje, nezadovoljni stavkajoči delavci so se zbrali na dvorišču podjetja, za Televizijo Slovenija pa so povedali: "Plača je največja težava, res. Izhodiščne plače imamo 518 evrov. Saj dobimo do minimalne plače dodatek, ampak lahko bi bila osnovna plača večja. Jaz sem štiri ure v pokoju, štiri ure delam, dobim 350 evrov. Pa človek bi razumel, če ne bi bilo denarja, ampak denarja je dovolj, samo za nas ga ni."

Po besedah sindikalista Ažnoha bodo delavci stavko po 26. januarju zaostrili, če vodstvo ne bo prisluhnilo njihovim zahtevam: "Da se podpišejo pogodbe o delovanju sveta delavcev in da se podpiše podjetniška kolektivna pogodba, ki bo delavcem zagotavljala dostojno plačo."

Vodstvo podjetja je v pisnem sporočilu zapisalo, da je njihovo ravnanje zakonito, kar je potrdil tudi nedavni inšpekcijski nadzor, in da ne drži, da ne bi bili pripravljeni na dialog. Kot so še dodali, so se znašli v težkem položaju zaradi koronakrize, stavka, za katero menijo, da je nezakonita, pa bi lahko ogrozila stabilnost podjetja.

Delavci tovarne sukancev v Mariboru tokrat delo ustavili za ves dan