Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay

Delodajalci lahko obe povračili, tako iz naslova višje sile kot čakanja na delo, uveljavljajo z elektronsko vlogo na portalu za delodajalce pri zavodu za zaposlovanje. Vložiti jo morajo v 15 dneh od uveljavitve zakona (do 28. avgusta 2023) oz. v 15 dneh od začetka odsotnosti delavca zaradi višje sile ali od napotitve delavca na začasno čakanje na delo. Pri tem je treba priložiti vsa potrebna dokazila.

Povračilo nadomestila plače v primeru višje sile lahko delodajalec uveljavlja za tiste delavce, ki zaradi poplav in njihovih posledic niso mogli priti na delo. Višja sila se tako nanaša na delavčevo nezmožnost prihoda na delo; njegovo nezmožnost opravljanja dela zaradi opravljanja nujnih ravnanj, kot so odpravljanje škode, zavarovanje življenja, zdravja ljudi, živali, odvračanje in preprečevanje škode, in na druge okoliščine, ki zaposlenemu onemogočajo delo, denimo zagotavljanje varstva otrok zaradi zaprtja vrtcev.

Sorodna novica Vlada bo obravnavala dodatne ukrepe za pomoč po poplavah, v središču bodo fizične osebe

Nadomestilo plače lahko delavec prejema za čas trajanja okoliščin višje sile, določeno pa je v vrednosti 80 odstotkov osnove, to je povprečne mesečne plače za polni delovni čas zadnjih treh mesecev, pri čemer ne sme biti nižje od minimalne plače. Izplačana nadomestila plač delavcev v primeru višje sile bo država povrnila 100-odstotno, upravičenost do povračila nadomestil plač pa bo trajala od 3. avgusta 2023 do 31. decembra 2023.

Pravico do delnega povračila nadomestila plače za čakanje na delo medtem lahko uveljavljajo delodajalci, registrirani najpozneje 2. avgusta, ki zaradi posledic poplav zaposlenim začasno ne morejo zagotavljati dela zaradi poplavljenih poslovnih prostorov ali drugih okoliščin, ki onemogočajo delo.

V tem času morajo zaposlenim zagotoviti nadomestilo plače v vrednosti 80 odstotkov osnove oz. najmanj v višini minimalne plače. Upravičeno izplačano nadomestilo plače za čakanje na delo bo država povrnila 80-odstotno z vsemi davki in prispevki delodajalca. Ukrep je na voljo od 3. avgusta do 31. oktobra z možnostjo podaljšanja.