Foto: BoBo
Foto: BoBo

V ponedeljek bo začel veljati ukrep obveznega testiranja zaposlenih na 48 (hitri testi) oz. na 72 ur (testi PCR). Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije so v sporočilu za medije zapisali, da je obvezno testiranje s hitrim testom vsakih 48 ur oziroma 72 ur, z organizacijskega vidika zanje neizvedljivo in finančno nevzdržno. "TZS, ZDS in ZDOPS opozarjamo, da gospodarstvo nima več nobenih rezerv, zadnjih ukrepov za pomoč v okviru PKP 9 glavnina podjetij ni bila deležna, zato so kakršne koli nove obremenitve gospodarstva v celoti nesprejemljive in jim ostro nasprotujemo."

Ob tem so dodali, da je skrb vzbujajoče tudi to, da stroka še vedno ni podala jasnega odgovora, ali bo šlo v primeru testiranja necepljenih državljanov res za ukrep varnosti in zdravja pri delu, ali za ukrep zagotavljanja splošne varnosti državljanov proti covidu-19.

Gostincem skrbi povzročajo pogoji PCT

GZS: Preiti moramo od kolektivne na individualno odgovornost

Tudi na Gospodarski zbornici Slovenije so zapisali, da strošek hitrih testov ne sme biti v breme delodajalcev in da mora vsak posameznik sprejeti odgovornost za svoje odločitve ter posledice, ki jih te prinašajo. "Od kolektivne odgovornosti je treba preiti na individualno odgovornost vsakega posameznika. Le z višjim deležem precepljenosti prebivalstva pa bo mogoče doseči višjo imunost," menijo na GZS-ju.

Odzvali so se tudi v Turistično-gostinski zbornici Slovenije in opozorili, da sredstev za pokrivanje stroška testiranja necepljenih zaposlenih podjetja "enostavno nimajo, saj jim je bilo poslovanje prepovedano devet mesecev in pol". Zato se zavzemajo za nadaljevanje testiranja enkrat tedensko, strošek testiranja pa naj še naprej pokriva država, sicer panogi po njihovih navedbah grozi nov val odpuščanj. Moti pa jih tudi, da so znova priča sprejetju ukrepa v zadnjem hipu, kar podjetjem onemogoča pravočasno pripravo.

Hkrati vladni odlok ocenjujejo kot diskriminatoren, saj je veljaven samo za zaposlene v nekaterih panogah, v drugih pa ne. Podatki o virih okužb po njihovem mnenju kažejo, da se s pogostejšim testiranjem zaposlenih v panogi ne bodo odpravili glavni viri okužb, ki izvirajo z drugih področij javnega življenja in dela, turistični panogi pa se bodo povzročile še večje težave. "Posledica odloka bo najverjetneje tudi porast dela na črno," so dodali.

Srečanje predstavnikov OZS-ja, TZS-ja in predstavnikov ministrstev

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS se po besedah njenega predsednika Blaža Cvara zavzema za enomesečno preložitev testiranja zaposlenih na 48 oz. na 72 ur. Cvar se je sicer udeležil srečanja predstavnikov Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) ter ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Na omenjenih ministrstvih so po srečanju ocenili, da gostincem in trgovcem kljub pogojem, kot so preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT, nošenje mask, razdalja med mizami ter otežen prehod meja, opravljanje dejavnosti ni onemogočeno ali omejeno, na kar v OZS po Cvarovih besedah gledajo popolnoma nasprotno.

"Popolnoma logično je, da že sama razdalja med mizami povzroča manjšo kapaciteto na terasah. Ko pa upoštevamo še preverjanje pogoja PCT v notranjosti gostinskih lokalov, je jasno, da imamo krog potencialnih gostov zelo omejen, saj je prebolelih ali precepljenih nekaj več kot 50 odstotkov," je pojasnil. Gostje se zgolj za obisk gostinskega lokala po njegovih besedah ne bodo testirali.

Kot so sporočili z ministrstva za gospodarstvo, so se vsi udeleženci sestanka strinjali, da je cepljenje zaposlenih najboljša rešitev v dani situaciji, sploh ob dejstvu, da obstaja cepivo, ki je za državljane brezplačno. Tistim, ki jim zdravstveno stanje ne omogoča, da se cepijo, pa bo brezplačno testiranje na voljo tudi v prihodnje, obljubljajo na ministrstvu.