Delodajalci podpirajo projekt JEK 2. Foto: BoBo
Delodajalci podpirajo projekt JEK 2. Foto: BoBo

"Energetska kriza je s skokovitim porastom in nihanjem cen električne energije razgalila odvisnost in ranljivost energetske oskrbe. In to v času, ko stremimo k povečanju čistih energetskih virov ter zelenemu in digitalnemu prehodu," so v skupnem sporočilu za javnost poudarili na Gospodarski zbornici Slovenije, Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Trgovinski zbornici Slovenije, Združenju delodajalcev Slovenije ter Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije.

Sorodna novica Levičar: JEK 2 je verjetno edini odgovor na energetski izziv, ki čaka Slovenijo

Poudarjajo, da je energetski prehod projekt prenove energetske infrastrukture. "Potrebujemo trajnostno energetsko neodvisnost, stabilnost in zanesljivost tako za prebivalstvo kot tudi za gospodarstvo. Dolgoročna predvidljivost oskrbe je pomemben del konkurenčnosti našega poslovnega okolja," so zapisali.

Ocenili so, da je resolucija o dolgoročni rabi jedrske energije dobra podlaga za nadaljevanje projekta JEK 2, čemur da pritrjuje tudi stroka. "V Sloveniji imamo pozitivne izkušnje z uporabo te tehnologije, odlični obratovalni rezultati Nuklearne elektrarne Krško so dokaz znanja naših jedrskih strokovnjakov. Znanje in izkušnje naših strokovnjakov so naša prednost, ki jo je smiselno in nujno uporabiti pri postavljanju temeljev dolgoročne energetske oskrbe," so prepričani.

OVE potrebuje stabilno osnovo

Primer nemškega energetskega obrata po njihovem mnenju dokazuje, da potrebujejo obnovljivi viri energije (OVE) v elektroenergetskem sistemu stabilno osnovo, ki da jo lahko zagotavljajo le tehnologije, ki so na voljo vse dni v letu. "Zato se pridružujemo oceni, da je predlog scenarija OVE v kombinaciji z jedrsko elektrarno strokovno utemeljena izbira, za katero verjamemo, da jo bomo potrdili tudi na najavljenem referendumu," so navedli.

Sorodna novica Tiselj: Brez JEK-a 2 bo za energetiko najpomembnejši drugi tir, da bomo vozili premog

"Zavračamo očitke petih nevladnih organizacij, ki so na četrtkovi tiskovni konferenci izjavile, da je JEK 2 zgolj v interesu gospodarskih elit," so zapisali in dodali, da v Sloveniji že več let poteka strokovna razprava o smeri elektroenergetskega razvoja ter da so številni energetski in ostali strokovnjaki s svojim znanjem in utemeljitvami pomembno prispevali k tej razpravi. Veseli jih, da so se v procese načrtovanja energetske prihodnosti aktivno vključili tudi študentje naravoslovja in tehnike, ki prav tako podpirajo smer, ki jo je s sprejemom resolucije in najavo referenduma potrdil parlament.

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost, Greenpeace Slovenija, Umanotera, Focus in Pravni center za varstvo človekovih pravic so v četrtek na novinarski konferenci pred stavbo vlade v Ljubljani državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, zadolženega za nacionalni jedrski program, Danijela Levičarja pozvali k odstopu. Dejali so, da ne morejo reči, da vodi projekt JEK 2 v interesu prebivalstva, niti ne v interesu reševanja podnebne krize, ampak ocenjujejo, da ga vodi "v interesu nekaterih gospodarskih in političnih elit".