Toplek se je znašel na udaru zaradi očitkov o domnevno spornem lastništvu v podjetju Schop, ta pa ima v lasti Gradbeno podjetje Ptuj. Foto: Nova KBM
Toplek se je znašel na udaru zaradi očitkov o domnevno spornem lastništvu v podjetju Schop, ta pa ima v lasti Gradbeno podjetje Ptuj. Foto: Nova KBM

Toplek se je znašel na udaru, ker je eden izmed dveh tihih družbenikov v podjetju Schop, ta pa ima v lasti Gradbeno podjetje Ptuj. Sporno naj bi bilo predvsem to, da je omenjeno podjetje v poslovnem odnosu z državnim Talumom, po pisanju Financ pa naj bi v povprečju na leto družbi sodelovali v poslih, vrednih 1,28 milijona evrov.

Finance so razkrile tudi, da naj bi bil Toplek družbenik tudi podjetja Vesol, ki je na Talumovem zemljišču postavil sončno elektrarno. Poslansko vprašanje o Toplekovih poslih je pretekli teden zato zastavil poslanec SDS-a Jože Tanko, ki je premierja Boruta Pahorja vprašal, ali še Toplek uživa njegovo zaupanje.

"Medijski pomp presega vse meje"
Kljub povezavam, ki jih razkrivajo mediji, pa sta se uprava in nadzorni svet zavila v molk. Predsednik nadzornega sveta Miro Žunec je dejal le, da "medijski pomp presega vse meje", zato so se odločili, da do konca in ugotovitev naročenih revizij v javnosti ne bodo dajali izjav.

Sicer pa je naročena zunanja revizija vseh poslov med Talumom in Gradbenim podjetjem Ptuj za obdobje med letoma 2000 in 2010, a še ni v celoti dokončana. Delno bodo po Žunčevih besedah o tem razpravljali na torkovi izredni seji, na kateri pa posebnih sklepov še ne pričakuje, saj bodo te sprejeli šele, ko bodo v celoti končani vsi naročeni revizijski postopki.