Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada je spremenila trošarine za energente in električno energijo, torej za neosvinčeni bencin, plinsko olje za pogon (dizel) in plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje – KOEL).

Višino trošarine je prilagodila tako, da se bosta končni maloprodajni ceni za dizel in kurilno olje znižali, končna maloprodajna cena neosvinčenega bencina pa se za potrošnike ne bo spremenila. Trošarina za neosvinčeni bencin se z 0,359 evra na liter spreminja na 0,379 evra na liter, za dizel z 0,3300 evra na liter na 0,386 evra na liter in za plinsko olje za ogrevanje (KOEL) z 0,07875 evra na liter na 0,116 evra na liter.

Cene bodo veljale do vključno 24. februarja.

"Vlada razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja in višino trošarin prilagaja tako, da ohranja dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si ob javnofinančni vzdržnosti prizadeva za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun. Pri tem je namreč pomembno, da se na srednji rok in postopno, ne da bi to čutili potrošniki, znova uvedejo okoljske dajatve na fosilna goriva, ki predstavljajo namenski vir za zelene naložbe," so sporočili z Urada vlade za komuniciranje.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste, pa določa Uredba o kategorizaciji državnih cest.

Ministrstvo: Če cen ne bi regulirali, bi bile višje

Marže trgovcev zunaj območja avtocest in hitrih cest so omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95 ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Liter dizelskega goriva bo na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa v novem obdobju znašal 1,489 evra na liter, kar pri 50 litrih znese 74,45 evra. "Če cen ne bi regulirali in ukinili nekaterih dajatev, bi po naših ocenah, kjer smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter dizla odšteli okoli 1,596 evra na liter. Pri 50 litrih bi plačali 79,8 evra, kar pomeni, da pri točenju 50-litrskega rezervoarja dizla potrošnik prihrani 5,35 evra," pa so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Pri ceni bencina pa bo zunaj avtocest za 50-litrski rezervoar treba odšteti 67,75 evra, kar je po izračunih ministrstva 4,85 evra manj, kot če cen ne bi regulirali.