Do 13. maja so na ministrstvu prejeli zahtevke 27 od skupno 32 zavodov za izplačilo obeh dodatkov za marec ter zahtevke 21 zavodov za izplačilo dodatkov za april. Foto: Pixabay
Do 13. maja so na ministrstvu prejeli zahtevke 27 od skupno 32 zavodov za izplačilo obeh dodatkov za marec ter zahtevke 21 zavodov za izplačilo dodatkov za april. Foto: Pixabay
V nedeljo brez novih potrjenih okužb ali smrti zaradi covida-19

Zahtevki za izplačila dodatkov na ministrstvo še prihajajo, javni zavodi imajo za njihovo oddajo za marec in april čas do 20. maja. Kot so pojasnili na ministrstvu, so do 13. maja prejeli zahtevke 27 od skupno 32 zavodov za izplačilo obeh dodatkov za marec ter zahtevke 21 zavodov za izplačilo dodatkov za april. Ministrstvo za zdravje je na podlagi zahtevkov, ki so pred tednom dni že bili na ministrstvu, odobrilo za 18,6 milijona evrov izplačil.

Med prispelimi do 11. maja, ki so bili do konca prejšnjega tedna tudi že odobreni, je bilo za 1,3 milijona evrov zahtevkov za dodatek po interventnem zakonu za marec ter za 255.000 evrov zahtevkov za omenjeni dodatek za april. Vrednost zahtevkov za dodatek po kolektivni pogodbi za javni sektor za marec je znašala 10,7 milijona evrov, za april 6,5 milijona evrov. Ministrstvo za zdravje je kot rok za oddajo zahtevkov za izplačilo dodatkov za marec in april javnim zavodom določilo 20. maj.

Ministrstvo zahtevkov za izplačila dodatkov ni zavračalo. Kot so pojasnili, je na podlagi priporočil, ki so jih posredovali poslovodstvom javnih zavodov, odgovornost za zakonitost izplačil ob upoštevanju načela racionalnosti in ekonomičnosti v pristojnosti poslovodnih organov, nadzor nad zakonitostjo pa bodo izvajali inšpekcijski organi. Zaradi informacij nekaterih državnih javnih zavodov, da se zaradi izplačil dodatkov in nakupa zaščitne opreme iz lastnih virov spopadajo z likvidnostnimi težavami, pa je ministrstvo posredovalo dopis finančnemu ministrstvu, da se kratkoročna likvidnostna posojila javnim zavodom ne omejujejo, če gre za izplačilo plač in drugih izdatkov, povezanih s covidom-19.

Različni pristopi k izplačevanju dodatkov

UKC Maribor mora nadomestiti najmanj 1700 operacij

Dve največji bolnišnici sta se izplačila dodatkov lotili različno. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so dodatek za delo v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi za javni sektor za marec izplačali 7212 zaposlenim, skupaj 4.358.256 evrov bruto bruto. Za dodatek po interventnem zakonu za marec, ki so ga prav tako že izplačali, so za 7217 zaposlenih skupaj namenili 1.258.477 evrov bruto bruto. Napovedali so, da bo 20. maja sledilo izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi za april. Zahtevke za povračilo pa bodo pošiljali sproti, prvega so ministrstvu tako poslali že takoj ob izplačilu.

V UKC-ju Maribor so po drugi strani izplačali dodatek za delo v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi tako za marec kot za april, medtem ko bodo dodatek po interventnem zakonu zaposleni dobili, potem ko jim bo ministrstvo nakazalo sredstva. Kot so pojasnili, je skladno z razrezom sredstev UKC Maribor za izplačilo tega dodatka upravičen do 1.179.652 evrov za marec in 2.005.409 evrov za april. Za izplačilo dodatka v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi za javni sektor za marec so namenili 1.982.482 evrov, za april 3.089.895 evrov. Za marec so ga izplačali 3112 oz. 1420 zaposlenim, če to preračunamo po mesečni urni obvezi, za april pa 3007 oz. 2195 zaposlenim, če to preračunamo po mesečni urni obvezi.