Foto: BoBo
Foto: BoBo

Večji del teh projektov je vlada danes na dopisni seji uvrstila v načrt razvojnih programov za obdobje 2023–2026. Gre za 162 projektov za 1938 upravičencev v skupni vrednosti 381,1 milijona evra, dodeljenih na podlagi zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, so po seji vlade sporočili z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Dodatno bo pomoč skladno z zakonom prejelo 27 upravičencev za 27 projektov, ki imajo skupno vrednost nižjo od 600.000 evrov, za katere sklepa o uvrščanju v načrt razvojnih programov ne sprejema vlada, so dodali.

Na ministrstvu so spomnili, da se Slovenija tudi v letu 2023 spoprijema z izjemno težkimi razmerami na področju cen energentov. Povišanje cen energije občutno vpliva na konkurenčnost gospodarstva. Prav zaradi naraščanja težav v gospodarstvu zaradi kriznih razmer je bil sprejet zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize z nujnimi ukrepi, ki bodo omilili posledice na področju gospodarstva.

Ukrep pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje predvideva pet vrst pomoči, ki se razlikujejo predvsem v odstotku sofinanciranja upravičenih stroškov in najvišji vrednosti subvencije na upravičenca. Skupno je za subvencije na voljo 650 milijonov evrov, vloge pa je do 28. februarja sprejemala javna agencija Spirit Slovenija. Po časovnici, predvideni v zakonu, bo prvo izplačilo izvedeno do vključno 31. marca za prvo letošnje četrtletje, nato se bodo izplačila do decembra izvajala mesečno.