Program prestrukturiranja MLM-ja predvideva, da se bo družba osredotočila na avtomobilski program ter na program medeninastih odkovkov, sanitarni program Armal pa bo opustila oz. ga dezinvestirala. Foto: BoBo
Program prestrukturiranja MLM-ja predvideva, da se bo družba osredotočila na avtomobilski program ter na program medeninastih odkovkov, sanitarni program Armal pa bo opustila oz. ga dezinvestirala. Foto: BoBo

Slovenija je junija 2013 Mariborski livarni Maribor (MLM) v prisilni poravnavi dala poroštvo za najem 5,1 milijona evrov posojila pri komercialnih bankah, namenjenega zagotovitvi likvidnosti za čas priprave programa prestrukturiranja. Poroštvo je bilo julija letos unovčeno, in sicer je bila za okoli 1,9 milijona evrov poplačana Abanka, za okoli 3,2 milijona evrov pa DUTB in NKBM.

Država bo okoli 4,34 milijona evrov terjatve pretvorila v lastniški delež, preostalih okoli 764.000 evrov pa se bo poplačalo v enkratnem znesku na 15. september 2019 in obrestovalo po referenčni obrestni meri, ki trenutno znaša 2,42 odstotka.

Za državno pomoč velja odložni pogoj, da se skladno s krovno pogodbo o prestrukturiranju dolga (MRA), ki je začela veljati aprila lani, v lastništvo konvertira tudi 7,5 milijona evrov podrejenega dolga oz. t. i. mezzanine posojila DUTB-ja. Konverzijo terjatve države predvideva program prestrukturiranja, ki ga je 16. julija letos potrdila tudi Evropska komisija.

Preprečitev stečaja
"Ocenjuje se, da bi izterjava regresnih zahtevkov iz naslova plačanih poroštev Republike Slovenije ob zelo zaostreni likvidnostni situaciji v družbi sprožila stečaj družbe MLM z vsemi negativnimi gospodarskimi posledicami za 470 zaposlenih in širše družbeno okolje," je sporočila vlada.

Slovenija bo predvidoma pridobila 34-odstotni lastniški delež MLM-ja. DUTB, ki je trenutno več kot 99-odstotna lastnica MLM-ja, načrtuje lastniški vstop strateškega partnerja, ki bi zagotovil kapital za naložbe. DUTB je že angažirala finančnega svetovalca za prodajo družbe, odločitev, ali bodo prodajni postopek izvedli, pa bodo sprejeli po pripravljalni fazi.

Program prestrukturiranja predvideva, da se bo družba osredotočila na avtomobilski program in na program medeninastih odkovkov, sanitarni program Armal pa bo opustila oz. ga dezinvestirala.