Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sodeč po zadnjih podatkih, ki jih je ministrstvo za finance objavilo glede realizacije državnega proračuna, je proračun samo junija imel skoraj 48 milijonov evrov presežka. Proračunski presežek je bil tako zaznan že tretji mesec zapored. Davčni prihodki so se v polletju ustavili pri skoraj 5,4 milijarde evrov in bili tako za 19,8 odstotka višji kot v primerljivem lanskem obdobju.

Prihodki od dohodnine so dosegli 910 milijonov evrov in bili medletno višji za 6,8 odstotka. Prilivi od davka na dodano vrednost so z okoli 2,3 milijarde evrov medletno navzgor odstopali za 22 odstotkov. Rast prilivov je po pojasnilih finančnega ministrstva izraz ustavitve gospodarske aktivnosti in porabe v prvem lanskem polletju ter posledično učinka zadržane porabe.

Na rast vpliva tudi visoka inflacija. Prihodki od trošarin so bili medtem s 665 milijoni evrov višji za bolj skromne tri odstotke. Prihodki od davka od dohodkov pravnih oseb so v prvih šestih mesecih letos dosegli 942 milijonov evrov in bili za polovico višji glede na primerljivo obdobje lani, kar je posledica boljšega poslovanja podjetij.

Nedavčni prihodki so bili v šestih mesecih realizirani v višini 361 milijonov evrov in tako 19,4 odstotka nižji kot v istem obdobju lani. Lani je država prejela 164 milijonov evrov prihodkov od koncesij za radijske frekvence, medtem ko letos tega izrednega prihodka ni bilo.

Prejeta sredstva EU-ja so v prvi polovici leta znašala 534 milijonov evrov in so bila za okoli 30 odstotkov višja kot v primerljivem obdobju lani.

Ob odsotnosti covidnih dodatkov in pomoči občutno nižji odhodki

Odhodki so bili z okoli 6,5 milijarde evrov medtem za 11,6 odstotka nižji. Za stroške dela ožje državne uprave je bilo v prvi polovici leta namenjenih 772 milijonov evrov oziroma 8,6 odstotka manj kot v istem obdobju lani. Znižanje je v bistvu posledica neizplačila covidnih dodatkov.

Za transferje posameznikom in gospodinjstvom je država v letošnjem polletju namenila 969 milijonov evrov, kar je 33,4 odstotka manj kot v lanskem primerljivem obdobju. Tudi tu je razlog v izteku raznih koronskih pomoči. Za naložbe je državni proračun v polovici leta namenil 419 milijonov evrov oziroma 29,4 odstotka več kot v istem obdobju lani.

Izdatki za obresti so v šestmesečnem obdobju dosegli 350 milijonov evrov, kar je 18,6 odstotka manj kot v istem obdobju lani. Ti izdatki že nekaj časa padajo zaradi ukrepov za prestrukturiranje državnega dolga in ugodnejših pogojev zadolževanja v zadnjih letih.