Delavci Svee zahtevajo izplačilo delov plač za marec in april, lanskega regresa, potnih nalogov in jubilejnih nagrad. Foto: BoBo
Delavci Svee zahtevajo izplačilo delov plač za marec in april, lanskega regresa, potnih nalogov in jubilejnih nagrad. Foto: BoBo
Vlada bo pomagala Svei

Banke morajo konvertirati šest milijonov evrov kreditov v lastniški delež, Svea pa se mora zavezati, da tri leta ne bo izplačevala dividend in bo imela zmerno maso plač, torej "ne bo pretiravala", pravi minister za gospodarstvo Stanko Stepišnik.

Občina Zagorje pa mora pomagati pri zaposlitvi presežnih delavcev, ki da jih je zdaj 180. Stepišnik je omenil možnost prestrukturiranja, kar morajo izpeljati v treh mesecih. Po prestrukturiranju naj bi v Svei ostalo 130 zaposlenih.

Minister je poudaril, da Svea ima potencial in strokovne kadre, je pa po njegovih besedah težava, da so gradbeništvo, stanovanjska in pohištvena industrija v krizi.

180 delavcev zahteva plače
Generalna direktorica Svee Sonja Klopčič je v prvem odzivu za TV Slovenija izpostavila, da bodo zdaj v hitrem času lahko poplačali delavce in nabavili nov material.

Ob prošnji za pomoč pa je izpostavila več kot 60-letno tradicijo proizvodnje kuhinjskega pohištva, uveljavljeno blagovno znamko in trge. Razloge za upravičenost do državne pomoči vidi "v blagovni znamki, v petindvajsetih tujih trgih, v celotnem know howu pri dizajnu in izdelavi pohištva, v certifikatih, ki so potrebni za tuje trge, v celotnem know howu tudi predelave slovenskega lesa in pa predvsem tudi v pripadnosti zaposlenih".

180 delavcev zahteva izplačilo delov plač za marec in april, lanskega regresa, potnih nalogov in jubilejnih nagrad. Direktorica Sonja Klopčič, ki stavko sicer moralno podpira, je dejala, da imajo za okoli 700.000 evrov naročil, ki jih ne morejo izpolniti zaradi pomanjkanja obratnega kapitala, dolgovi družbe pa so skupaj z najetimi posojili in obveznostmi do delavcev in dobaviteljev 11 milijonov evrov.

Vlada bo pomagala Svei