Foto: Reuters
Foto: Reuters

ECB ne zahteva, da banka Raiffeisen takoj zapusti Rusijo, ampak želi, da pripravi načrt za postopno opustitev poslovanja, sta za Reuters pojasnila dva vira. Eden od virov je dejal, da bi načrt lahko vključeval prodajo ali zaprtje banke.

"Banke smo pozvali, naj še naprej spremljajo poslovanje v Rusiji in naj ga, v idealnem primeru, zmanjšajo in minimizirajo," je dejal tiskovni predstavnik ECB-ja in dodal, da to od vseh institucij zahtevajo že od začetka ruske invazije v Ukrajini.

Avstrijska banka na drugi strani še ne namerava uresničiti tega načrta, so za Reuters povedali dobro obveščeni viri, nekateri avstrijski vladni uradniki pa zahtevo označujejo kot neupravičeno zunanje vmešavanje v avstrijske zadeve.

Tiskovni predstavnik RBI-ja je dejal, da preučujejo možnosti za poslovanje v Rusiji, "vključno s skrbno nadzorovanim izstopom", in "pospešujejo" analizo. Po njegovih besedah so že zmanjšali posojila.

Številne zahodne banke so se po izbruhu vojne v Ukrajini umaknile iz Rusije, kar je RBI-ju zagotovilo položaj najpomembnejše zahodne posojilodajalke s približno četrtino svojega deleža evrskih nakazil. Poslovanje v Rusiji medtem nadaljuje tudi italijanska banka UniCredit, poroča Reuters.

Uradniki ECB-ja po navedbah Reutersovih virov oklevajo z zahtevo, da Raiffeisen takoj proda svoj ruski posel, saj se glede na nedavne pretrese v svetovnem bančnem sektorju bojijo morebitnih resnih finančnih posledic.

ZDA sprašujejo o poslovanju v Rusiji

Poziv ECB-ja je sledil izjavi predstavnika zunanjega ministrstva ZDA Jamesa O'Briena, ki je med februarskim obiskom Dunaja izrazil zaskrbljenost zaradi poslovanja RBI-ja v Rusiji.

Januarja je oddelek ameriškega finančnega ministrstva za nadzor tujega premoženja (OFAC) avstrijsko banko zaprosil za podatke o poslih, povezanih z Rusijo. OFAC je RBI-ju naročil, naj podatke posreduje do februarja, je navedel neimenovani vir in dodal, da so Raiffeisenovi odvetniki dosegli podaljšanje roka z obljubo odgovorov v treh 'obrokih' – na začetku aprila, maja in junija.

Dva vira, ki sta neposredno seznanjena z zadevo, sta za Reuters povedala, da je bila zahteva po informacijah vložena zaradi morebitne kršitve zahodnih sankcij. Pri RBI-ju so dejali, da so bili posli splošne narave.

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je ob tem dejal, da čeprav je "legitimno", da se ameriške oblasti obrnejo na Raiffeisen, primarno odgovornost za izvajanje sankcij nosi avstrijska država.