Rekordni dobički energetskih družb bodo še okrepili pritiske na britansko vlado, da višje obdavči presežne dobičke. Foto: Reuters
Rekordni dobički energetskih družb bodo še okrepili pritiske na britansko vlado, da višje obdavči presežne dobičke. Foto: Reuters

Poslovni izid je glede na predhodno leto okrepil za 110 odstotkov in presegel pričakovanja analitikov.

Shell je imel ob tem 53-odstotni skok bruto dobička iz poslovanja (EBITDA), ki se je ustavil pri 84,3 milijarde dolarjev. V energetskem velikanu so na račun odličnih številk napovedali zvišanje dividend za 15 odstotkov in program odkupa lastnih delnic, vreden štiri milijarde dolarjev.

"Naši poslovni rezultati v zadnjem četrtletju in v celotnem lanskem letu dokazujejo moč Shellovega portfelja, pa tudi našo zmogljivost zagotavljanja energije strankam v teh negotovih razmerah," je objavo poslovnih rezultatov pospremil novi izvršni direktor Wael Sawan, ki je vodenje Shella prevzel 1. januarja. "Prizadevamo si ostati disciplinirani in hkrati zagotavljati prepričljive donose za delničarje," je še dejal.

Četudi se države počasi podajajo na pot brez emisij ogljika, ostaja proizvodnja fosilnih goriv v prihodnjih dveh desetletjih ključna za napajanje svetovnega gospodarstva.

Rekordni dobiček britanskega podjetja je primerljiv dobičku, o katerem so na začetku tedna poročali ameriški tekmeci, kar bo zagotovo okrepilo pritisk na vlade, da še dodatno zvišajo davke za energetski sektor.