: BoBo
: BoBo

Evropski statistični urad bo objavil prvo oceno gibanja bruto domačega proizvoda v Evropski uniji in območju evra za tretje letošnje četrtletje. Analitiki za države z evrom pričakujejo približno 10-odstotno gospodarsko rast v primerjavi s četrtletjem prej, ko se je BDP območja z evrom v primerjavi s predhodnim trimesečjem skrčil za 11,8 odstotka, v celotni Evropski uniji pa za 11,4 odstotka. Dohodek se, tako kot celotnemu gospodarstvu, zmanjšuje tudi DARS-u, vendar za avtocestno družbo to ne bo prestavljalo večjih težav.

42 milijonov evrov izpada dohodkov

Že s prvo razglasitvijo epidemije se je na avtocestah zmanjšal tovorni promet in upadel je tudi turizem, manj je bilo potovanj in s tem tudi manjši dohodek od prodaje kratkoročnih vinjet.

"Na račun prodaje vinjet smo zabeležili dobrih 42 milijonov evrov izpada, to je v primerjavi z lanskim letom približno 27 odstotkov manj," je o tem, kakšen upad beležijo v prvih devetih mesecih, za Radio Slovenija dejala direktorica področja cestninjenja Branka Videtič.

Takšnega upada kot z epidemijo ni doživela nobena avtocestna družba, niti za časa gospodarske krize. In kaj pričakujejo do konca leta? "Bojimo se, da se razmere do konca leta ne bodo izboljšale, tako da bo ta izpad tudi na letni ravni na približno 27 odstotkih, kar nominalno pomeni približno 50 milijonov evrov," ocenjuje sogovornica.

Doslej so vsako leto beležili nekajodstotno povečanje dohodka od vinjet in cestninjenja. In če postavimo pod drobnogled tokratni izpad – gre za več kot 42 miljonov – to denimo predstavlja vrednost skoraj polovice gradbenih del predora Karavanke.

Vendar ob tem v Darsu zagotavljajo, da zaradi izpada ne bo nič manj vzdrževalnih del na avtocestah in hitrih cestah ter nič manj investicij v novogradnje. To pa pomeni, da je ta pritok denarja kljub stroškom vzdrževanja in odplačevanju kreditov zlata jama, ki omogoča udobno poslovanje.