Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rdeča nit je, da je treba pri ukrepanju upoštevati epidemiološki razvoj in načelo sorazmernosti, se tesno usklajevati in se izogniti vsakršni diskriminaciji, ki ni povezana z virusom.

Namen teh smernic je, da dobijo ljudje priložnost za počitek, sprostitev in svež zrak. Takoj ko bodo zdravstvene razmere to dopuščale, morajo imeti ljudje priložnost, da se srečajo s prijatelji in družino v svoji državi ali čez mejo, pri čemer pa je nujno zagotoviti ustrezno varnost, poudarjajo v komisiji.

Sorodna novica Nevzdržnost koronskega turizma: dragi testi pred poleti ali karantene, daljše od dopusta

Ključen cilj tega svežnja je tudi pomagati turizmu pri okrevanju od pandemije in zagotoviti, da bo Evropa še naprej glavna turistična destinacija.

"Naše sporočilo je, da bomo imeli turistično sezono to poletje," je zatrdil evropski komisar za gospodarstvo, Italijan Paolo Gentiloni. "Pa četudi z varnostnimi ukrepi in omejitvami."

Nekatere meje se počasi odpirajo

Države članice sicer počasi že začenjajo odpirati meje ali pa vsaj postavljati datume ‒ od petka bodo na meji med Avstrijo in Nemčijo izvajali le še posamezne naključne preglede, 15. junija pa bodo meje odprli v celoti.

Dopustovanje lani. Foto: Reuters
Dopustovanje lani. Foto: Reuters

Britanske popotnike so oblasti že posvarile, naj ne pričakujejo "razkošnih" počitnic v tujini, saj morajo ob prihodu v tujino z letalom za 14 dni v karanteno. Bodo pa lahko brez karantene potovali v Francijo in Irsko, poroča BBC.

Turizem predstavlja skoraj 10 odstotkov evropskega BDP-ja in zagotavlja ‒ neposredno ali posredno ‒ več kot 27 milijonov delovnih mest.

Ključno: Bilateralni sporazumi

Nezavezujoči načrti vključujejo medsebojno sodelovanje med državami, da bi postopoma umaknili prepovedi potovanj in nadzorov na mejah, pri tem pa ohranjali posamezne ukrepe, da ne bi prišlo do ponovnih izbruhov.

In dopustovanje letos. Foto: Reuters
In dopustovanje letos. Foto: Reuters

Sproščanje omejitev naj bi potekalo v treh fazah ‒ najprej bi čez meje spustili sezonske delavce. V drugi fazi bi sprostili omejitve med državami s podobno epidemiološko sliko, v tretji fazi pa bi odprli vse notranje meje EU-ja.

V komisiji poudarjajo merilo primerljivosti položaja pri odločanju o odpravi omejitev. Če imajo države primerljiv epidemiološki razvoj in uvedene primerljive ukrepe za ohranjanje družbene razdalje, potem po prepričanju komisije ni ovir za odpravo omejitev na mejah. V tem kontekstu v komisiji niso naklonjeni ukrepu karantene.

Države naj odločijo same

Kaj točno to pomeni za dopustnike? No, še vedno do kakega konkretnega zaključka v Bruslju niso prišli, saj so prepustili vsaki državi EU-ja, da sama odloči glede odprtja svojih mej in plaž. A nasvet iz Bruslja je: počasi, počasi in odvisno od stopenj okužb.

Letalski prevozniki, ki naj bi sicer povečini poleteli okoli 1. junija, se še vedno dogovarjajo o konkretnih ukrepih. Foto: Reuters
Letalski prevozniki, ki naj bi sicer povečini poleteli okoli 1. junija, se še vedno dogovarjajo o konkretnih ukrepih. Foto: Reuters

Turisti bi lahko odšli samo na destinacije, kjer imajo vpeljano testiranje na koronovirus in sistem za sledenje okužbam, na vseh javnih prevoznih sredstvih, namestitvenih obratih in dejavnostih za prosti čas pa bi bil nadzor strog.

"Delavci in popotniki morajo vedeti, da so hoteli, restavracije in plaže varni," je dejala Vestagerjeva. Ob tem je dodala, da evropske države pospešeno razvijajo vrsto aplikacij za slednje stikom, da bi tako nadzirale širjenje virusa. Te aplikacije bi morale biti vzpostavljene po vsej Evropi.

Testi pred poleti ‒ da ali ne?

Veliko je bilo v preteklih tednih govora o "koronskem" ali "imunskem" potnem listu na podlagi obveznega testiranja pred potovanjem, vendar v komisiji to možnost zavračajo, češ da ni zadostnih znanstvenih dokazov v podporo temu ukrepu. Opozarjajo na nezanesljivost testov in dostopnih informacij o imunosti ter na možnost, da bi se ljudje poskušali namerno okužiti, da bi pridobili tak potni list.

Prav tako komisija ne priporoča uvedbe pravila praznih sedežev na letalih, češ da imajo letala ustrezne zmogljivosti prezračevanja. Priporočajo pa uporabo maske na letalih.

Sorodna novica Vse več ljudi se na potep odpravi z avtodomi - a zaradi zaprtih počivališč naletijo na težave ...

Čeprav v komisiji poudarjajo, da pri odpravljanju omejitev potovanj ne sme biti diskriminacije na osnovi državljanstva, je v povezavi s tem veliko nejasnosti.

Komisija pripravlja interaktivni zemljevid, ki naj bi turistom in popotnikom pomagal pri načrtovanju potovanj s svežimi informacijami o epidemiološkem položaju in veljavnih ukrepih. Ta zemljevid naj bi bil na voljo pred začetkom poletne sezone.

Za odpovedana potovanja povračila ali vavčerji?

Eno od večjih vprašanj za evropske potrošnike je, kaj se bo zgodilo, če jim bodo potovanja odpovedali.

Podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager pravi, da imajo, čeprav razume, da so turistične agencije v finančnih škripcih, evropski potrošniki vso pravico do denarnega povračila, če si tega želijo. Je pa pripomnila, da bi potrošniki malce razbremenili podjetja v škripcih, če bi namesto denarnega povračila privolili v vavčer.

"Seveda to ne bo normalno poletje, a če vsi stopimo skupaj, nam ne bo treba sprejeti popolnoma izgubljenega poletja," je dejala Vestagerjeva.

V Bruslju poudarjajo, da ne morejo predpisati, kdaj lahko država spet odpre turizem, temveč lahko zgolj svetujejo, kako naj to stori, ko se odloči za ta korak. "Ne morem povedati, kdaj bomo potovali. Povem lahko le, kako bomo potovali," je ponazorila komisarka za promet Adina Valean.

Bruselj o oživljanju turizma
Evropa postavila smernice za odpiranje meja