Vetrne elektrarne spadajo med obnovljive vire energije, na katere EU stavi pri zelenem energetskem prehodu. Foto: EPA
Vetrne elektrarne spadajo med obnovljive vire energije, na katere EU stavi pri zelenem energetskem prehodu. Foto: EPA

Preiskavo zaradi nepoštene konkurenčne prednosti kitajskih dobaviteljev je v govoru na ameriški univerzi Princeton napovedala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, ki je pojasnila, da preiskujejo pogoje za razvoj parkov vetrnih elektrarn v Španiji, Grčiji, Franciji, Romuniji in Bolgariji. Komisarka sicer ni imenovala konkretnih kitajskih dobaviteljev, ki naj bi uporabljali nepoštene prakse.

Preiskava sledi podobnim ukrepom Bruslja proti kitajskim tehnološkim družbam, ki proizvajajo solarne panele in električne avtomobile. Podlaga za preiskavo je lani sprejeta uredba o tujih subvencijah, ki vključuje niz pravil, s katerimi želijo preprečiti, da bi tuje subvencije izkrivljale evropski notranji trg. Tako lahko Evropska unija po navedbah komisije zagotavlja enake konkurenčne pogoje za vsa podjetja, ki delujejo na evropskem trgu, ta pa obenem ostaja odprt za trgovanje in naložbe.

Vestager je dejala, da mora EU sprejeti bolj sistematičen pristop s preiskavami od primera do primera. "In to moramo storiti, preden bo prepozno. Ne moremo si privoščiti opazovanja, kaj se je zgodilo pri sončnih kolektorjih, in videti, da se to znova dogaja pri električnih vozilih, vetru ali ključnih polprevodnikih," je dodala.

Sorodna novica Kitajska uspešnost svojih električnih avtomobilov pripisuje inovacijam, ne pa državnim subvencijam

Podjetja v Evropi zavezana pravilom OECD-ja

Evropska lobistična skupina vetrne industrije WindEurope, katere člani so veliki proizvajalci turbin Vestas, Siemens Energy in Nordex, je pozdravila preiskavo Evropske komisije. "Povsem logično je, da uporabi orodja, ki so ji na voljo, da znova vzpostavi pošteno in odprto konkurenco na trgu," je dejal glavni politični direktor WindEurope Pierre Tardieu.

Po njegovih besedah je v skladu s pravili proste trgovine Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) evropskim proizvajalcem prepovedano uporabljati podporo države za financiranje, s katerimi bi lahko omogočili nižje cene svojih ponudb ali odlog plačil.

Peking je do tovrstnih preiskav že od začetka kritičen. Lani so jih označili za "golo protekcionistično vedenje", ki bo resno motilo in izkrivilo svetovne dobavne verige. Napovedali so, da bodo odločno varovali interese kitajskih podjetij.

Kitajska gospodarska zbornica, pristojna za Evropsko unijo, je sporočila, da "nenehno uvajanje novih orodij EU-ja proti kitajskim podjetjem" predstavlja "dejanje ekonomske prisile". "To dejanje pošilja škodljiv signal svetu, nakazuje diskriminacijo kitajskih podjetij in podpira protekcionizem," so dodali.

Vetrne turbine, ki so nameščene v Evropski uniji, so večinoma izdelane v državah članicah, a kitajski proizvajalci postajajo vse močnejši in zavzemajo že približno dvotretjinski delež na svetovnem trgu.