: Reuters
: Reuters

V julijski napovedi je Evropska komisija napoved za Slovenijo ohranila pri spomladi ocenjenem sedemodstotnem krčenju BDP-ja, za prihodnje leto pa ji je napovedala 6,1-odstotno rast.

Tokratna napoved je sicer za Slovenijo nekoliko boljša kot v povprečju za območje evra in celoten EU. Slovensko gospodarstvo naj bi se na raven pred pandemijo vrnilo v letu 2022, kar ne velja za približno polovico držav.

Evropska komisija v povzetku stanja v Sloveniji poudarja, da so bile izgube na trgu dela manjše, kot se je pričakovalo in da se je bilo z ukrepi mogoče izogniti povečanju števila stečajev.

Številni ukrepi so trg dela zavarovali pred učinkom strmega padca BDP-ja. Za letos Sloveniji napovedujejo petodstotno brezposelnost, kar je pol odstotne točke več kot lani ter bistveno manj kot v povprečju območja evra in EU-ja. V letu 2021 naj bi se brezposelnost zmanjšala na 4,8 odstotka, v letu 2022 pa na 4,4 odstotka.

Povečanje javnega primanjkljaja

Sorodna novica BDP evrskega območja bo zaradi drugega vala pandemije padel

Enako kot na območju evra in v celotnem EU-ju se bosta javnofinančni primanjkljaj in javni dolg Slovenije letos močno povečala, nato pa v prihodnjih dveh letih postopno zmanjševala.

Evropska komisija Sloveniji za leto 2020 napoveduje javnofinančni primanjkljaj v višini 8,7 odstotka BDP-ja, v prihodnjem letu 6,4-odstotnega, v letu 2022 pa naj bi se oblikoval pri 5,1 odstotka BDP-ja. Javni dolg pa naj bi letos znašal 82,2 odstotka BDP-ja, prihodnje leto 80,2 odstotka BDP-ja, v letu 2022 pa 79,8 odstotka BDP-ja.

V poglavju o Sloveniji Evropska komisija med drugim še navaja, da se je število tujih turistov bistveno zmanjšalo, vendar so sektor podprli domači turisti, s spodbudo turističnih bonov, ki jih je zagotovila vlada.

Inflacije ne bo

Zaradi nizkih cen energentov in šibkega povpraševanja bo stopnja inflacije v Sloveniji letos blizu ničle, prihodnje leto naj bi se zvišala na 0,9 odstotka, v letu 2022 pa na 1,8 odstotka.