Alitalia se že leta bojuje z izgubami. Foto: Reuters
Alitalia se že leta bojuje z izgubami. Foto: Reuters

Kot so pojasnili v Bruslju, preiskujejo morebitno kršitev pravil EU-ja o konkurenci. Da bi italijanski letalski prevoznik lahko nadaljeval poslovanje, je iz državnega proračuna prejel 900 milijonov evrov visoko posojilo.

Trenutno stališče komisije je, da bi lahko državno premostitveno posojilo predstavljajo državno pomoč, ki ni v skladu s pravili EU-ja.

Premostitveno posojilo bo Alitalia prejemala od maja lani do letošnjega decembra, pri čemer je komisija opozorila, da bi lahko proces presegel omejeno obdobje, v katerem je to dovoljeno. V Bruslju dvomijo tudi o višini posojila oz. ali je šlo v skladu s pravili EU-ja za minimalen potreben znesek.

Kupca že iščejo
Upravitelj Alitalie, ki ga je imenovala italijanska vlada, je poudaril, da so morali oklestiti izgubo družbe, dva tedna nazaj pa je minister za industrijo Carlo Calenda poudaril, da se je letalski prevoznik državnega denarja komaj dotaknil.

Italijanska vlada sicer v prizadevanjih, da bi zagotovila prihodnost prevoznika, išče kupca. Ta mesec so prejeli tri ponudbe. Nemška Lufthansa in britanski Easyjet sta že potrdila, da se za nakup zanimata, italijanski mediji pa poročajo, da naj bi bil tretji interesent madžarski Wizz Air.

Do prihodnjega tedna bo odločitev o prodaji sprejela nemška vlada, Calenda pa je dejal, da je najboljša ponudba Lufthanse.