Foto: Reuters
Foto: Reuters

Konzorcij, v katerem so tudi podjetja, kot so npr. Mastercard, Visa, PayPal in Uber, naj bi jo v uporabo dal prihodnje leto, varčevanje, transakcije in nakupi z njo pa naj bi bili tako preprosti, kot je pošiljanje sporočil.

Facebook je v konzorciju le eden izmed članov, vendar pa vzpostavlja svojo denarnico za novo valuto, poimenovano Calibra. "Na to gledamo kot na dopolnilno dejavnost za Facebookovo poslanstvo povezovanja ljudi," je dejal podpredsednik Calibre Tomer Barel.

"Veliko ljudi Facebook uporablja v državah, kjer obstajajo ovire za bančne storitve," je dodal. Calibra bo Facebooku omogočila, da bo v svojo ponudbo dodal tudi finančne storitve in tako še razširil svoj posel.

Predstavitev prihaja v času, ko se ameriški tehnološki velikan bori z okrnjenim ugledom zaradi več varnostnih spodrsljajev, pri čemer pri Libri poudarjajo, da pri tem projektu ne gre za zaupanje v Facebook, ampak "v ustanovitelje konzorcija".

Kot obljubljajo v Calibri, bo digitalna denarnica strogo ločena od drugih podatkov, ki jih upravlja Facebook, hkrati pa teh podatkov ne bodo uporabili za ciljne oglase.

V konzorciju, ki za zdaj združuje 28 članov, so libro zasnovali z željo po stabilnosti, zaupanje med strankami pa naj bi pridobili z vezavo vrednosti svoje virtualne valute na košarico valut, v kateri bosta tudi dolar in evro.

Nadzor bo imela švicarska fundacija

Valuto so zavarovali z rezervami, ki zagotavljajo uporabnost in nizko volatilnost. Za rezerve bodo poleg začetnih vložkov v konzorciju uporabili tudi denar, ki ga bodo uporabniki namenili za nakup Libre.

Nova digitalna valuta bo regulirana in bo podrejena lokalni zakonodaji na trgih, kjer bo prisotna, da bi preprečili pranje denarja.

Libro bo lahko "koval" le konzorcij, s čimer želijo dodatno zagotavljati stabilnost, saj bodo ponudbo usklajevali s povpraševanjem in zalogo rezerv.

Valuta je zasnovana na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov. Gre za sklope blokov informacij, kot so dogovori ali pogodbe, ki so shranjeni na mreži računalnikov. Podatki so shranjeni kronološko, dostopni skupnosti uporabnikov in nad njimi običajno ne bedi osrednja avtoriteta, kot je banka ali vlada.

Nadzor nad novo digitalno valuto naj bi imela fundacija s sedežem v Švici.