Zunanja ministrica Tanja Fajon. Foto: EPA
Zunanja ministrica Tanja Fajon. Foto: EPA

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes začela obisk na Japonskem, kjer se je sestala z japonsko zunanjo ministrico Joko Kamikavo in se zavzela za okrepitev gospodarskega in znanstvenega sodelovanja.

Fajon in Kamikava sta govorili o dvostranskih odnosih ter o sodelovanju Slovenije in Japonske v Varnostnem svetu ZN-a, predvsem glede številnih konfliktov v svetu. Japonska je tako kot Slovenija nestalna članica Varnostnega sveta ZN-a v obdobju 2024–2025.

"Slovenija in Japonska sta podobno misleči državi, kar se odraža tudi v tesnem sodelovanju znotraj Varnostnega sveta ZN-a, kjer se zavzemamo za učinkovit, na pravilih temelječ mednarodni red," je dejala Fajon in navedla zlasti preprečevanje konfliktov, zaščito civilistov, jedrsko razoroževanje in tudi večjo vlogo žensk v prizadevanjih za mir in varnost.

Izmed aktualnih tem sta govorili o vojni v Gazi, iranskem napadu na Izrael, ruski agresiji v Ukrajini ter situaciji na Zahodnem Balkanu. Zavzeli sta se za "svoboden, odprt, vključujoč in na pravilih temelječ Indopacifik" ter se strinjali, da strateško partnerstvo med EU-jem in Japonsko postaja vse bolj relevantno tudi v kontekstu gospodarske in podnebne varnosti.

Fajon se mudi na dvodnevnem obisku Japonske

Slovenska podjetja imajo interes za sodelovanje z japonskimi partnerji

Fajon je izrazila, da se gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Japonsko lahko še okrepi. "Vodik, avtomobilska industrija, znanost in robotika. Vse to so področja, kjer imajo slovenska podjetja močan interes za sodelovanje z japonskimi partnerji," je dejala.

"Japonska je med najpomembnejšimi vlagateljicami v Sloveniji, želimo pa privabiti še več vlagateljev iz te visoko tehnološko razvite države," je še dodala in japonska podjetja pozvala k dodatnim vlaganjem v Sloveniji ter s tem k nadgradnji sodelovanja na področju znanosti in inovacij.

Drugi dan obiska se ji bo v Tokiu pridružil minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, s katerim se bosta skupaj s predstavnikom vodikovega konzorcija slovenskih podjetij, sestala z japonskim namestnikom ministra za trgovino.

Od srede do sobote bo Fajon preostanek turneje preživela na Kitajskem, kjer jo bo gostil zunanji minister Vang Ji. Spremljala jo bo največja slovenska gospodarska delegacija, ki je kadar koli obiskala to državo.

Gospodarska delegacija na obisk na Kitajsko

Obisk največje tovrstne delegacije na Kitajsko po letu 2009 organizirajo Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Javna agencija Spirit Slovenija, ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ministrstvo za evropske in zunanje zadeve ter Slovenska turistična organizacija. Delegacija bo na Kitajskem med 17. in 20. aprilom.

Po besedah izvršne direktorice GZS-ja Marjane Majerič gre za prelomni trenutek za slovensko gospodarstvo. "S sodelovanjem 52 podjetij, med katerimi so tudi ključni slovenski akterji in predstavniki na Kitajskem, bo Slovenija vzbudila pozornost in pokazala, da je zanesljiva in predvsem resna trgovinska partnerica ter investicijska lokacija," je dejala.

Predsednik slovensko-kitajskega poslovnega sveta, ki deluje pod okriljem GZS-ja, Žiga Vavpotič je poudaril, da so dobri odnosi z Ljudsko republiko Kitajsko zagotovo interes slovenskega gospodarstva. "Vesel sem, da se je odzvalo toliko gospodarstvenikov in da s podpredsednico vlade in ministrico za zunanje in evropske zadeve peljemo eno večjih poslovnih delegacij v zgodovini države," je povedal. Verjame, da bodo s takšnim pristopom dosegli tudi povečanje uvoza na Kitajsko in s tem zmanjšanje primanjkljaja.

Cilj obiska je vzpostaviti stike med slovenskimi podjetji in ključnimi akterji na Kitajskem

Cilj obiska gospodarske delegacije je vzpostaviti stike med slovenskimi podjetji in ključnimi akterji na Kitajskem z namenom širitve izvoza storitev in produktov iz Slovenije na trg. S tem namenom se bodo nekatera slovenska podjetja v Pekingu udeležila srečanja ministrice Fajon z namestnikom ministra za trgovino in gospodarsko sodelovanje Ji Lingom.

Ob tej priložnosti bodo slovenska in kitajska podjetja podpisala več poslovnih sporazumov, kar bo po navedbah GZS-ja še dodatno prispevalo k povečanju izmenjave med državama. V Pekingu in Šanghaju se bodo člani gospodarske delegacije udeležili poslovnega foruma, kjer bodo gostiteljem predstavili slovensko poslovno okolje, kot govorci pa bodo sodelovali tudi predstavniki največjih kitajskih investitorjev v Sloveniji Hisense, Porton in Outfit7.

V Pekingu je predviden obisk vodilne kitajske platforme za e-trgovino JD.com, v Šenženu pa nekaterih največjih in najbolj inovativnih kitajskih podjetij, kot sta Huawei in BYD, ter sestanki s potencialnimi novimi partnerji v okviru organiziranih dvostranskih srečanj.