Franci Matoz. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Franci Matoz. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Odstopil predsednik upravnega odbora "slabe banke"

Vlada je na predlog ministrstva za finance z mesta neizvršnega direktorja upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odpoklicala Franca Doverja, na predlog ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa Marka Tišmo, so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Glede na to, da se življenjska doba DUTB-ja konča 31. decembra 2022, se tudi mandat obeh zaključi s tem datumom.

Ministrstvo za finance je 20. julija prejelo Doverjevo odstopno izjavo in na njegovo mesto predlagalo imenovanje Francija Matoza.

Dover je s položaja neizvršnega direktorja in predsednika upravnega odbora DUTB-ja iz osebnih razlogov odstopil v sredo. Vlada ga je na to mesto imenovala februarja, potem ko je s položaja odpoklicala Borisa Novaka. Tišma je bil neizvršni direktor od 14. decembra 2018.

Novi predsednik nadzornikov Luke Koper je postal Franci Matoz

Matoz, odvetnik stranke SDS in premierja Janeza Janše, je od sredine julija predsednik nadzornega sveta Luke Koper. V nadzornem svetu Slovenskih železnic je namestnik predsednika.

Planteu je v upravi Mercatorja od maja 2017 bdel nad posli družbe z Agrokorjem. S prenosom delnic Mercatorja na Fortenovo se je njegova vloga končala, od 19. maja pa ni več izredni član uprave Mercatorja.

V DUTB-ju sicer iščejo glavnega izvršnega direktorja. Na razpis, ki je bil objavljen konec junija, iztekel pa se je 15. julija, je prispelo šest prijav. Postopek poteka, je DUTB pojasnil za Slovensko tiskovno agencijo.

Glavnega izvršnega direktorja DUTB-ja bodo imenovali neizvršni direktorji. Mesti v izvršnem vodstvu zasedata Robert Rožič, ki je bil aprila imenovan za vršilca dolžnosti glavnega izvršnega direktorja, in Matej Pirc. Še eno mesto se je izpraznilo po aprilskem odpoklicu Dimitrija Picige.

Neizvršna direktorja DUTB-ja ostajata Aleksander Lozej in Alenka Urnaut Ropoša.