Zaradi napovedanega odpuščanja so delavci prejšnji teden protestirali. Foto: BoBo
Zaradi napovedanega odpuščanja so delavci prejšnji teden protestirali. Foto: BoBo

Število presežnih delavcev je manjše, kot je bilo prvotno predvideno. Poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir je pojasnil, da so upoštevali konstruktivne predloge sveta delavcev in Sindikata Aerodrom Ljubljana ter znova pregledali vse procese in z optimističnim pogledom glede vračanja prometa seznam presežnih delavcev skrčili za četrtino.

Namesto prvotno predvidenih 120 ljudi, kar je četrtina vseh zaposlenih, bodo njihovo število zmanjšali za 87 ljudi, med katerimi se jih bo pet upokojilo, 82 pa jih bodo primorani odpustiti. Odpovedi pogodb o zaposlitvi jim bodo predvidoma vročili konec prihodnjega tedna.

Le tretjina siceršnjega prometa

Skobir je izpostavil, da so bili v ta skrajni ukrep prisiljeni zaradi obsežnega upada potniškega prometa. Letos na ljubljanskem letališču pričakujejo le 30 odstotkov načrtovanega prometa oziroma približno pol milijona potnikov, prihodnje leto pa približno 1,1 milijona potnikov. Dejanski promet iz leta 2019 naj bi se glede na napovedi o okrevanju letalskega prometa povrnil šele v letu 2023.

Ob tem je Skobir spomnil, da v podjetju niso mogli upoštevati pozivov sindikatov, naj z odpuščanji počakajo vsaj do konca leta, ko naj bi bilo bolj jasno, kako bo z vračanjem prometa. Kot je pojasnil, v podjetju ne gre za kratkoročno pomanjkanje dela, temveč za srednjeročne ali celo dolgoročne posledice pandemije.

"Če pride do preobrata, vse delavce vzamemo nazaj"

Fraport Slovenija bi z zavlačevanjem odpuščanja le zlorabljal institut čakanja na domu, je prepričan Skobir. "Ne moremo špekulirati, zapraviti za to še dva oz. tri milijone evrov, temveč je ključno, da družba ostane zdrava in da bo lahko delovala dalje. Če slučajno vendarle pride do nepričakovanega preobrata, pa takoj vse delavce vzamemo nazaj," je v pogovoru za STA poudaril Skobir.

Zagotovil je, da skušajo delavcem, ki bodo izgubili službo, pomagati, tako z izobraževanjem kot z iskanjem dela. "Žal pa se odpuščanjem ne moremo izogniti, saj bi sicer ogrozili vsa delovna mesta," je opozoril in dodal, da je ključno družbi zagotoviti dovolj likvidnostnih sredstev, da bo lahko preživela.