Foto: Reuters
Foto: Reuters

Frizerji in kozmetiki predlagajo, da bi veljala omejitev 10 kvadratnih metrov na eno stranko ali dva metra razdalje med strankami. Na ta način bi se lahko po njihovih navedbah na delovna mesta vrnili številni zaposleni, ki so trenutno na čakanju na delo doma.

"Pozitiven vidik odprave prostorskih omejitev bi bil tudi zmanjšanje sive ekonomije in dela na črno, saj zaradi strogih omejitev številni opravljajo frizerske in kozmetične storitve v zasebnih domovih, kjer pa ustrezne zaščite ni. Frizerji in kozmetiki imajo zaradi prostorskih omejitev tudi velik upad prometa," so opozorili v sporočilu za javnost.

Sekcija frizerjev in sekcija kozmetikov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) si obenem želita, da se pri izvajanju frizerskih in kozmetičnih storitev v odlok doda izjema, da omejitev 30 kvadratnih metrov na stranko ne velja za člane istega gospodinjstva, podobno kot to velja pri verskih obredih.

Frizerska dejavnost je namreč specifična, saj ima stranka lahko na laseh barvo tudi do 40 minut. V tem času po veljavnem odloku frizer ne more postriči niti člana istega gospodinjstva, ker je lahko v prostoru samo ena stranka na 30 kvadratnih metrih. Po pojasnilu gospodarskega ministrstva je izjema lahko le starš ali skrbnik, ki spremlja otroka.

Pobuda za zgledovanje po drugih državah

Podobno se pri opravljanju fotografskih storitev izvaja tudi fotografiranje moža in žene, brata in sestre ter družinskih portretov. "Zato predlagamo, da se odpravi omejitev za člane istega gospodinjstva tudi pri fotografskih storitvah," so dodali.

Frizerji in kozmetiki si želijo, da bi se pri omejitvah zgledovali po drugih evropskih državah. Kot primer so navedli Avstrijo, kjer velja omejitev 10 kvadratnih metrov na stranko, Češko, kjer velja omejitev 15 kvadratnih metrov, Francijo z omejitvijo na osem kvadratnih metrov in Srbijo, kjer velja omejitev na štiri kvadratne metre na stranko. Ob tem so dodali, da na Hrvaškem in v Italiji frizerske dejavnosti ves čas potekajo nemoteno z ustrezno razdaljo.