Lanskoletna odkupna cena breskev je bila 22 centov. Foto: BoBo
Lanskoletna odkupna cena breskev je bila 22 centov. Foto: BoBo

"Prve breskve so že dozorele, v Vipavski dolini pa jih bo največ po 15. juliju. Večina jih je bila še pred desetletjem namenjenih za predelavo v Fructalu, v zadnjem času pa jih vse več proda za svežo potrošnjo, individualnim kupcem," je povedal kmetijski svetovalec Rajko Črv, ki opozarja, da je breskev v Vipavski dolini vse manj.

Predsednik Kmetijske zadruge Vipava Aleš Kosovel ocenjuje, da bo letina breskev za odkup takšna kot lani. Predvidoma bodo v odkup ponudili 250 ton. V Fructalu so napovedali, da bodo odkupili vse ponujene količine in odkupno ceno zaradi dviga stroškov pridelave dvignili na 23 centov za kilogram.

Višja odkupna cena breskev

Kot so poudarili, je to več kot v sosednjih državah, kjer se cene gibljejo med deset in 12 centov za kilogram. Končna cena odkupa breskev bo lahko še višja, saj bo Fructal vse breskve, ki jih bo uporabil za izdelke pod blagovno znamko Vipavska breskev, odkupil po ceni 28 centov na kilogram.

Dogovor za višjo odkupno ceno izhaja iz skupnega projekta Vipavska breskev, ki sta ga Fructal in Kmetijska zadruga trgu predstavila pred šestimi leti. Potrošniki z nakupom teh izdelkov podprejo lokalno pridelavo breskev.

Odkup se bo predvidoma začel v drugi polovici julija, v Fructalu se bodo pri poteku odkupa prilagodili vremenskim razmeram in zorenju sadja. Predvidevajo, da bo končan v avgustu.